Το τελευταίο ντοκιμαντέρ του Neflix, “The Mystery Of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes” έχει να κάνει φυσικά με την ζωή και τον θάνατο της εμβληματικής αυτής φυσιογνωμίας της αμερικανικής showbiz. Στόχος του είναι να φέρει στο φως νέα στοιχεία και να αποκαλύψει αλήθειες που ήταν καλά κρυμμένες για τόσες δεκαετίες μετά τον θάνατό της. Κυκλοφόρησε στην πλατφόρμα στις 27 Απριλίου και έχει ήδη κάνει την εντύπωση που αναμενόταν να κάνει, καθώς μας προσφέρει κάποιες εντελώς νέες πληροφορίες.

Αν και το ενδιαφέρον για την υπέρλαμπρη αυτή σταρ δεν μειώθηκε ποτέ, το νέο αυτό ντοκιμαντέρ που έχει δημιουργηθεί με σκοπό να αποκαλύψει τις συνθήκες του θανάτου της Marylin, σίγουρα πυροδοτεί μια νέα σειρά συζητήσεων. Η ηθοποιός πέθανε στις 4 Αυγούστου του 1962 σε ηλικία 36 ετών και ο θάνατός της αποδόθηκε σε υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών. Οι θεωρίες συνομωσίας που έχουν κυκλοφορήσει από τότε ως και σήμερα όμως είναι πάρα πολλές και έχουν φτάσει στο σημείο “να επισκιάσουν το ταλέντο και την οξυδέρκειά της.”

“Ανασυνθέτοντας τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής της αλλά και τις μέρες και ώρες που προηγήθηκαν του θανάτου της, το ντοκιμαντέρ ρίχνει περισσότερο φως στην λαμπερή και περιπεπλεγμένη ζωή της ηθοποιού, ενώ ρίχνει περισσότερο φως και στην νύχτα του θανάτου της.”

Όταν το δει κανείς θα διαπιστώσει ότι οι υποψίες του κόσμου για αδιαφάνεια στις συνθήκες του θανάτου της ήταν βάσιμες τελικά, αλλά θα και μάθει και κάποια πράγματα που ίσως δεν γνώριζε για την θρυλική σταρ. Ας δούμε μερικά από αυτά:

Η Monroe βασιζόταν υπερβολικά στον ψυχίατρο της και την οικογένειά του

Είναι γνωστό ότι η Monroe είχε μια βασανιστική παιδική ηλικία, καθώς άλλαξε 10 ανάδοχες οικογένειες, πέρασε δύο χρόνια σε ορφανοτροφείο και υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ως παιδί. Αργότερα στην ζωή της είχε δύο αποτυχημένους γάμους, ενώ δεν κατάφερε να κρατήσει το παιδί που τόσο επιθυμούσε. Αποτέλεσμα ατού ήταν το να χρειάζεται διαρκώς ψυχολογική υποστήριξη. Αυτό που μαθαίνουμε από το ντοκιμαντέρ είναι ότι η ίδια βασιζόταν υπερβολικά στην οικογένεια του ψυχιάτρου της, του Dr Ralph Greenson τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής της. Από τις κασέτες της συζύγου, της κόρης και του γιού του μαθαίνουμε αρκετά περισσότερα πράμγατα για την προσωπική ζωή της Merilyn καθώς και για τα αδιέξοδά της τους τελευταίους μήνες.

Όλοι μιλούν με τρυφερότητα για εκείνη και όπως λέει ο γιός του, ο ίδιος ο ψυχίατρος τους είχε παρακαλέσει να βοηθήσουν την Merilyn η οποία ήταν σε κακή κατάσταση μετά τα γυρίσματα της ταινίας Something’s Got To Give. Η γυναίκα του μάλιστα λέει ότι την πρόσεχαν διότι “υπήρχε πάντα ο κίνδυνος να μπλέξει με κάτι ή κάποιον που θα την βλάψει.” Από την κόρη του επίσης ακούμε για την σχέση της Monroe με κάποιο πολύ υψηλά ιστάμενο πρόσωπο.

Η Monroe ήταν πολύ αφοσιωμένη στην δουλειά της

Δεν είναι φυσικά και τόσο εύκολο να γίνει κανείς σταρ του Χόλυγουντ χωρίς να χρειαστεί να δουλέψει σκληρά. Ακόμα και για μια τόσο όμορφη και ταλαντούχα γυναίκα που ήταν λουσμένη με αυτή την ιδιαίτερη λάμψη, η υπερβολική δουλειά ήταν απαραίτητη. Η ίδια η Monroe ήθελε να τελειοποιεί τις δεξιότητές της και γι’ αυτό έπαιρνε διαρκώς μαθήματα ηθοποιίας, παρότι είχε και μια εξαιρετικά γεμάτη κοινωνική ζωή.

Όπως είχε πει η Jane Russell, στις κασέτες αυτές, ‘Ήταν πολύ έξυπνη και ήθελε διαρκώς να μαθαίνει. Ενδιαφερόταν για οτιδήποτε θα την βοηθούσε να έχει τον έλεγχο της καριέρας της. Κάθε βράδυ μετά την δουλειά, όταν όλοι πηγαίναμε στα σπίτια μας κατάκοποι, εκείνη συνέχιζε με μαθήματα ηθοποιίας. Ήθελε πολύ να είναι καλή.”

“Ύστερα, όταν άναβαν οι κάμερες, ήταν σαν να έλαμπε ολόκληρη, σαν να ζωντάνευε.”

Καταρρίπτεται η συνομωσία γύρω από τον θάνατό της αλλά αποκαλύπτονται διάφορα ψέματα

Τα ερωτηματικά γύρω από τον θάνατο της Merilyn είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο θα μπορούσε να δει κανείς το ντοκιμαντέρ αυτό. Όπως γνωρίζουμε, βρέθηκε νεκρή στο υπνοδωμάτιό της από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών, ενώ υπήρχαν φήμες ότι είχε σχέση ταυτόχρονα και με τον Robert αλλά και με τον John Kennedy. Μήπως αυτοί οι δύο παντοδύναμοι άνδρες είχαν κάποια εμπλοκή στον θάνατό της;

Όπως λέει ο Anthony Summers, ο ερευνητής δημοσιογράφος του ντοκιμαντέρ, δεν το νομίζει. Αυτό που αποκαλύπτεται όμως είναι ότι υπάρχουν κάποιες ανακολουθίες σχετικά με το χρονολόγιο του θανάτου της. “Όπως λέει ο Jim Doyle, ένα ανώτερο στέλεχος του FBI, υπήρχαν ενδείξεις για κάποιο κουκούλωμα της υπόθεσης.”

Ο ίδιος ο Summers λέει: “Δεν βρήκα καμία ένδειξη ότι την σκότωσαν. Πέθανε από υπερβολική δόση χαπιών είτε επίτηδες, είτε κατά λάθος. Βρήκα όμως ενδείξεις ότι έγινε προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι συνθήκες του θανάτου της , εξαιτίας της σύνδεσής της με του αδερφούς Kennedy.”

Η υπερβολική κοινωνικότητα ήταν απαραίτητη στο Χόλυγουντ και η Monroe ήταν εξπέρ

Αν υπήρχε ένα πράγμα που η Monroe γνώριζε καλά να κάνει, αυτό ήταν η προσωπική της ανέλιξη στο στερέωμα των αστέρων. Για να το καταφέρει όμως κοινούνταν σε διάφοροςυ κύκλους και παρέες, ενώ ένας μεγάλος της υποστηρικτής υπήρξε ο πανίσχυρος μάνατζερ Johnny Hyde, που ήταν παράφορα ερωτευμένος μαζί της. Για χάρη της άφησε την γυναίκα του, ενώ ήταν 30 χρόνια μεγαλύτερος από την Marilyn. Ο Hyde γνώριζε όλους τους ισχυρούς ανθρώπους του Χόλυγουντ και δεν έκανε άλλο, παρά να την προωθεί σε όλους τους σωστούς κοινωνικούς κύκλους, ενώ ο ίδιος ήταν βαριά άρρωστος, με μόνο 18 μήνες ζωής μπροστά του. Εκείνος ήταν που έβαλε την καριέρα της στον σωστό δρόμο.