Το TikTok έχει γεμίσει βίντεο όπου διάφοροι δημιουργοί περιεχομένου προτείνουν ένα σωρό συμβουλές υγείας και ευζωίας. Κάθε λίγο και λιγάκι εμφανίζονται διάφορα viral βίντεο με κόλπα και συμβουλές και είναι μάλλον απίθανο να μπορέσει κάποιος χρήστης να καταλάβει τι από όλα αυτά είναι σωστό και τι λάθος.

Σε ένα από αυτά τα βίντεο ο γιατρός Karan Raj, με TikTok username @dr.karanr, μας συστήνει ένα γρήγορο κόλπο για να καταλάβουμε αν είμαστε αφυδατωμένοι, το τεστ του τσιμπήματος του δαχτύλου. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να καταλάβουμε αν όντως είμαστε αφυδατωμένοι είναι η πυκνότητα και το χρώμα των ούρων μας, εκείνος όμως προτείνει μια πιο εύκολη λύση που δεν συμπεριλαμβάνει την τουαλέτα μας

Αυτό που μας προτρέπει να κάνουμε λοιπόν, είναι να τσιμπήσουμε το πάνω μέρος της κλείδωσης ενός δαχτύλου. Αν το δέρμα επανέρχεται αμέσως μετά το τσίμπημα στην φυσιολογική του εμφάνιση, τότε είμαστε εντάξει. Αν όμως η τσιμπιά παραμένει για κάποια δευτερόλεπτα ή και παραπάνω, τότε μάλλον έχουμε έναν βαθμό αφυδάτωσης και πρέπει να πιούμε νερό άμεσα.

@dr.karanr

Dehydration check @remus.bujor #schoolwithdrkaran #SimlishSessions #WorkThisWay #learnontiktok

♬ Steven Universe – L.Dre

Είναι αλήθεια ή ψέμα όμως αυτό; Διαβάστε παρακάτω για να δείτε τι λέει μια παθολόγος για το τεστ της τσιμπιάς.

Τι είναι η αφυδάτωση;

Όπως λέει η παθολόγος και συνεργάτης του Testing.com, Alicia Shelly, το να παραμένουμε ενυδατωμένοι βοηθάει την καλή λειτουργία των αρθρώσειων, ενισχύει την υγεία του δέρματος, απομακρύνει τα σωματικά υγρά και ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος. Κι ενώ είναι φυσικό να χάνουμε υγρά στην διάρκεια της μέρας, αν χάσουμε περισσότερα από όσα πάρουμε, τότε αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε αφυδάτωση που επηρεάζει την γενικότερη λειτουργία του σώματος και μπορεί να έχει συμπτώματα όπως η ζαλάδα, η κόπωση, η δίψα και η ξηρότητα του δέρματος.

Επειδή όμως η σωστή ημερήσια ποσότητα υγρών δεν είναι ίδια για όλους τους οργανισμούς, καλό θα είναι να προσέχουμε το χρώμα των ούρων μας και την ελαστικότητα του δέρματος για να συμπεράνουμε αν πρέπει πιούμε περισσότερα από τα κλασικά οκτώ ποτήρια την ημέρα που συμβουλεύουν οι γιατροί.

Δουλεύει τελικά το τεστ του τσιμπήματος;

Η Dr. Shelly επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του Raj, λέγοντας ότι ναι, το τεστ του τσιμπήματος είναι ενδεικτικό της ελαστικότητας του δέρματος που εξαρτάται κατά πολύ από το πόσο ενυδατωμένοι είμαστε. Αν το δέρμα μας δεν είναι ελαστικό αυτό είναι ένα δείγμα ότι έχουμε μεγαλύτερη απώλεια υγρών από όση πρέπει. Αν το δέρμα έρχεται στην θέση του αμέσως μετά την τσιμπιά, σημαίνει ότι είμαστε εντάξει.

Είναι σίγουρο το τεστ του τσιμπίματος;

Αν και το τεστ του τσιμπήματος είναι αρκετά σίγουρο για να δούμε αν είμαστε αφυδατωμένοι, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι στην ελαστικότητα του δέρματος παίζουν ρόλο και άλλα πράγματα, όπως η ηλικία. Όπως λέει η Dr. Shelly, ένα ηλικιωμένο άτομο έχει μειωμένη ελαστικότητα δέρματος κατά 20%, οπότε το δέρμα του μπορεί να κάνει περισσότερη ώρα να επανέλθει.

Συμπερασματικά λοιπόν, αν πιστεύουμε ότι ίσως κάτι δεν πάει καλά με την ποσότητα νερού που καταναλώνουμε και έχουμε ίσως και κάποια άλλα συμπτώματα, καλό θα είναι να εξετάσουμε λίγο περισσότερο το ζήτημα και να μην αφεθούμε στο τεστ του τσιμπήματος και μόνο.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!