Ενώ τα ταξίδια με αεροπλάνο είναι ο ευκολότερος τρόπος να ταξιδέψουμε όσο πιο μακριά γίνεται, έχουν κι αυτά τις επιπτώσεις τους στο σώμα και το δέρμα μας. Όπως λένε οι αισθητικοί, ο ξηρός αέρας της καμπίνας του αεροπλάνου (με υγρασία γύρω στο 20%) απέχει πολύ από τον αέρα μέσα στον οποίο ζούμε καθημερινά (με υγρασία στο 40-70%). Αποτέλεσμα αυτού είναι να ξεραίνεται το δέρμα μας, ακόμα και σε μικρότερες πτήσεις και να χρειάζεται μεγαλύτερη φροντίδα.

Στην καμπίνα του αεροπλάνου επικρατούν συθήκες πίεσης σαν να βρισκόμαστε στην κορυφή ενός ψηλού βουνού, οπότε αυτό βάζει σε δοκιμασία την επιδερμίδα μας. Μπορεί να διαπιστώσουμε ότι το δέρμα μας έχει εντονότερη λιπαρότητα, φούντωμα στα σπυράκια και πρήξιμο, όσο ο οργανισμός μας παλεύει να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες, κρατώντας όσο περισσότερο νερό γίνεται.

Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, δεν είμαστε ανίσχυρες μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση. Υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να την μετριάσουμε ή ακόμα και να την αποτρέψουμε.

Προετοιμασία του δέρματος

Οι χάρτινες ή υφασμάτινες μάσκες ενυδάτωσης είναι μια πολύ καλή ενίσχυση του δέρματος σε υγρασία που θα το βοηθήσει να κρατήσει όση περισσότερη ενυδάτωση μπορεί. Κάνουμε τέτοιες μάσκες μια δυο μέρες πριν το ταξίδι για μια ενισχυμένη προστασία.

Αν δεν έχουμε μακιγιάζ, ενυδατώνουμε το δέρμα μας και κατά την διάρκεια του ταξιδιού, αν αυτό είναι μακρύ, φροντίζοντας όμως πρώτα να το καθαρίσουμε κι αυτό και τα χέρια μας για να απομακρύνουμε τα βακτήρια.

Ενίσχυση της άμυνας

Οι ακτίνες του ήλιου είναι πολύ δυνατότερες στα 30,000 πόδια, οπότε κάνουμε τα δέοντα και φοράμε αντηλιακή προστασία και μέσα στο αεροπλάνο, ιδιαίτερα αν βρισκόμαστε δίπλα στο παράθυρο.

Ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση

Δεν είναι φυσικά σημαντική μόνο η εξωτερική περιποίηση. Το σώμα μας χάνει περίπου ένα ποτήρι υγρά ανά  ώρα όσο βρισκόμαστε στον αέρα. Η πάγια συμβουλή λοιπόν είναι να πίνουμε άφθονο νερό και πριν και στην διάρκεια της πτήσης. Μπορεί αυτό να μας οδηγήσει στην τουαλέτα περισσότερες φορές, αλλά αξίζει τον κόπο.

Όσο αφορά το δέρμα μας, το μόριο του υαλουρονικού οξέος έχει την δυνατότητα να κρατάει έως και χίλιες φορές περισσότερο νερό από το βάρος του, οπότε μια κρέμα με υαλουρονικό οξύ θα βοηθήσει πραγματικά, όπως και ένα serum με βιταμίνη C.

Ένα άλλο θαυματουργό συστατικό η νιασιναμίδη που έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ ρυθμίζει την λιπαρότητα του δέρματος και συσφίγγει τους διασταλμένους πόρους. Επίσης βελτιώνει τον ανομοιόμορφο τόνο της επιδερμίδας επαναφέροντας τη λάμψη της, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, μειώνει λεπτές γραμμές και ρυτίδες, ενώ καταπραΰνει από τυχόν ερεθισμούς, ερυθρότητα και φλεγμονή. Ένας τέτοιος ορός με νιασιναμίδη λοιπόν είναι ότι πρέπει  για τα αεροπορικά μας ταξίδια.

Ενάντια στο πρήξιμο

Η ατμόσφαιρα της καμπίνας του αεροπλάνου, η ακινησία και τα αλμυρά σνακ που μπορεί να καταναλώσουμε στην διάρκεια του ταξιδιού είναι η συνταγή για έντονο πρήξιμο σε όλο το σώμα και φυσικά και στο πρόσωπο.

Εκτός από το να σηκωνόμαστε τακτικά για λίγη κίνηση, ιδιαίτερα αν η πτήση μας είναι μεγάλη, οι ειδικοί προτείνουν ένα ελαφρύ μασάζ στον λαιμό και το πρόσωπο με κινήσεις που κατευθύνονται από το σαγόνι προς τα αυτιά μας. Κάνουμε το ίδιο από τα μάγουλα προς το κέντρο των αυτιών και προς τα κάτω στις κλείδες. Τέλος επαναλαμβάνουμε αυτό το μασαζάκι από το κέντρο του μετώπου προς τα αυτιά και τις κλείδες. Ένα σετ των τριών επαναλήψεων για κάθε περιοχή είναι πολύ καλή άμυνα στο πρήξιμο του προσώπου.

Όταν τέλος φτάσουμε στον προορισμό μας, δροσίζουμε το πρόσωπο με άφθονο δροσερό νερό και κάποιο σαπούνι προσώπου για να απομακρύνουμε ρίπους και λιπαρότητα και φοράμε την κρέμα μας και την αντηλιακή μας από την αρχή.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!