Ο ανθρώπινος οργανισμός, το θαυμαστό αυτό βιοχημικό εργοστάσιο ενέργειας, έχει έναν σωρό τρόπους για να μας στέλνει σημάδια όταν κάτι δεν πάει καλά και μάλιστα ακόμα και για σοβαρές ασθένειες που μπορεί να μας απειλούν. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να παρακολουθούμε τυχόν αλλαγές και να τις επισημαίνουμε έγκαιρα στον γιατρό μας.
Η γλώσσα μας όμως είναι ένα σημείο του σώματος που σπάνια ελέγχουμε για αλλαγές. Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική για παράδειγμα ή η αγιουβέρδα, βάζει την γλώσσα πρώτη για κάθε εξέταση και την αντιμετωπίζει ως έναν χάρτη που μπορεί να πει πολλά για την τρέχουσα κατάσταση του οργανισμού και την υγεία μας. Πως μπορούμε όμως να το κάνουμε και μόνοι μας αυτό; Ποια είναι τα σημάδια εκείνα που εμφανίζονται στην γλώσσα μας και μπορούν να μας προειδοποιήσουν ότι κάτι δεν πάει καλά;
Αν δούμε άσπρα μπαλώματα
Μια υγιής γλώσσα έχει ροζ χρώμα με μια λεπτή άσπρη επικάλυψη που δεν φεύγει αν την βουρτσίσουμε. Αν όμως υπάρχει μια επικάλυψη που είναι πηχτή και σαν κρέμα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη candida, που είναι ένα είδος μυκητίασης του στόματος γνωστή ως καντινίαση. Χρειάζεται γιατρό και σχετική θεραπεία.
Αν δούμε κοκκινίλα
Αν η γλώσσα μας είναι ερεθισμένη και έχει έντονο κόκκινο χρώμα αντί για ροζ, αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη έλλειψης βιταμίνης Β12, φολικού οξέος ή σιδήρου. Μπορεί να δείχνει και το ξεκίνημα πυρετού ή κάποιας ίωσης όπως ο στρεπτόκοκκος και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τα ανάλογα αντιβιοτικά.
Αν δούμε σκούρα και “τριχωτή” επικάλυψη
Παλιότερα θεωρούνταν ότι το κάπνισμα μπορούσε να κάνει την γλώσσα να βγάλει τρίχες. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει, το κάπνισμα όμως καταστρέφει το μικροβίωμα του στόματος και κάνει δύσκολη την σωστή στοματική υγιεινή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται η γλώσσα σκούρα και τραχιά και να μοιάζει σαν να έχει βγάλει τρίχες πάνω της. Το καλό βούρτσισμα των δοντιών, το οδοντικό νήμα και η ξύστρες γλώσσας μπορούν να βοηθήσουν.
Αν δούμε ρίγες ή γραμμές
Όταν η άσπρη επικάλυψη της γλώσσας μας δεν είναι ομοιόμορφη και έχει ρίγες ή γραμμές πάνω της, μπορεί να αντιμετωπίζουμε την υπερανάπτυξη κάποιων κυττάρων που βρίσκονται στο στόμα να προειδοποιούν για την ύπαρξη μιας πάθησης που ονομάζεται λευκοπλακία. Η λευκοπλακία είναι μια κατάσταση όπου παχιές και λευκές πλάκες που δεν μπορούν να αποκολληθούν, σχηματίζονται στο εσωτερικό των μάγουλων, στο κάτω μέρος του στόματος ή στη γλώσσα. Η αιτία της λευκοπλακίας δεν είναι γνωστή, αλλά οι γιατροί θεωρούν το κάπνισμα έναν από τους βασικούς παράγοντες. Η λευκοπλακία αν και δεν είναι επικίνδυνη, μερικές φορές μπορεί να είναι σοβαρή καθώς μπορεί να είναι προ-καρκινική φάση.
Αν δούμε κόκκινα καρουμπαλάκια
Έλκη ή πληγές που φλεγμαίνουν μπορεί να εμφανιστούν στην γλώσσα μας συχνά και μπορεί να είναι αποτέλεσμα μια αλλεργίας σε κάποια τροφή, μεγάλης κατανάλωσης κάποιου όξινου φρούτου ή ακόμα και μικροτραυματισμών, αν για παράδειγμα έχουμε δαγκώσει την γλώσσα μας. Κάποιες φορές τα έλκη αυτά μπορεί να είναι ένδειξη στοματικού έρπητα ή χρόνιου άγχους. Αν επιμένουν θα πρέπει να δούμε τον γιατρό μας.