Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, περιοδικά, ιστοσελίδες, τηλεόραση και διαφημίσεις δρόμου γεμίζουν από προτάσεις καταπολέμησης της κυτταρίτιδας, του ενοχλητικού αυτού χαρακτηριστικού του ανθρώπινου-και κυρίως του γυναικείου σώματος- που κάνει τους μηρούς και τους γλουτούς μας να έχουν αυτή την υφή της φλούδας πορτοκαλιού και εμφανίζεται για πρώτη φορά κάπου εκεί στην εφηβεία.

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται ακόμα και σε άτομα που γυμνάζονται συστηματικά, τρώνε υγιεινά και πίνουν άφθονο νερό ενώ εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο παλεύουν μαζί της, με πολλές να φτάνουν να περιορίζουν τις δραστηριότητές τους, όπως να μην φοράνε κοντά φορέματα ή τολμηρότερα μαγιό επειδή δεν τις ικανοποιεί η εικόνα τους όσο θα ήθελαν. Έγκυρη έρευνα έχει βρει ότι το 70% των γυναικών έχουν κυτταρίτιδα, κάτι που εξηγεί και τον αγώνα των εταιριών κοσμετικής να βρουν τα κατάλληλα προϊόντα που την καταπολεμούν.

Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα με το κίνημα του body positivity ώστε να πάψουν οι γυναίκες να βασανίζονται για τέτοια ζητήματα και να φοράνε όπου θέλουν και ότι θέλουν ασχέτως εικόνας σώματος, η αλήθεια είναι ότι σχεδόν όλες μας έχουμε κάποια στιγμή αγοράσει μια κρέμα από το φαρμακείο που μας υπόσχεται ορατά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δουλεύουν λοιπόν αυτές οι κρέμες τελικά ή μας τάζουν λαγούς με πετραχήλια;

Όπως λένε οι ειδικοί στον χώρο αυτόν, οι κρέμες για την κυτταρίτιδα δεν υπόσχονται να την εξαφανίσουν αλλά να την μειώσουν. Βασίζονται σε συστατικά όπως η καφεΐνη, η ρετινόλη και το αντιοξειδωτικό DMAE, για να απαλύνουν την όψη της κυτταρίτιδας στο δέρμα, όμως καμία τους δεν είναι ικανή να την αποβάλει εντελώς.

Η καφεΐνη είναι το βασικό συστατικό των σκευασμάτων που καταπολεμούν την κυτταρίτιδα και δείχνουν κάποια ορατά αποτελέσματα και αυτό γιατί βοηθάει στην καλύτερη αιμάτωση του δέρματος και λειτουργεί και διουρητικά, οπότε βοηθάει με την απομάκρυνσή της από το σώμα.

Η ρετινόλη θεωρείται ότι διεισδύει στο δέρμα, το απολεπίζει και ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, που το κάνει πιο παχύ ώστε να καλύπτει καλύτερα το λίπος που βρίσκεται ακριβώς από κάτω του. Το ζήτημα είναι, πόση ρετινόλη χρειάζεται για να κάνει όλα τα παραπάνω, διότι η μεγάλη ποσότητα ρετινόλης θα κάνει το δέρμα να κοκκινίσει υπερβολικά και να ξεφλουδίσει.

Άλλες κρέμες έχουν το αντιοξειδωτικό συστατικό DMAE, που ενισχύει την σύσπαση των μυών ώστε να γίνονται πιο σφιχτοί.

Καμία επιστημονική απόδειξη

Οι γιατροί δυστυχώς έχουν άλλη άποψη όμως και ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι όλα αυτά δουλεύουν και μπορεί κάποια να εξαφανίσει την κυτταρίτιδά της με κρέμες ή ακόμα και να την μειώσει αισθητά. Όπως λέει ο Dr. Garry S. Brody, καθηγητής πλαστικής χειρουργικής στο University of Southern California, κάθε γυναίκα που πιστεύει ότι θα καταφέρει να πολεμήσει την κυτταρίτιδα με κρέμες ή με απώλεια βάρους, πρόκειται απλά να απογοητευθεί. Πρόκειται για ένα ανατομικό χαρακτηριστικό πολλών γυναικών και δεν σχετίζεται με την αύξηση ή την απώλεια βάρους. Καμιά κρέμα, όσο πολυδιαφημισμένη και αν είναι, δεν μπορεί να το πετύχει. Πρόκειται για ένα φυσιολογικό χαρακτηριστικό του ανθρώπινου σώματος που προκαλείται από τις ορμόνες και την γενετική προδιάθεση.

Οι γιατροί επίσης λένε ότι δεν υπάρχει κάποιος έγκυρος τρόπος για να μετρηθεί η κυτταρίτιδα. Πρόκειται στην ουσία για μια μέθοδο του σώματος να αποθηκεύει λίπος σε μικρές τσεπούλες κάτω από το δέρμα, που χωρίζονται μεταξύ τους με ινώδη ιστό.

Αντίθετα με το τί έχουμε ακούσει ή διαβάσει μέχρι σήμερα, η κυτταρίτιδα δεν οφείλεται στις τοξίνες, την κακή κυκλοφορία του αίματος ή το μπλοκαρισμένο λεμφικό σύστημα. Όπως λέει ο Dr. Brody, αν κάποια θέλει να προσπαθήσει να διώξει το λίπος από το σώμα και με άλλους εκτός από την σωστή διατροφή και την άσκηση, μπορεί να δοκιμάσει κάποιες από τις υπάρχουσες κρέμες, όμως να αγοράσει κάτι φθηνό και να ορίσει ως χρονικό περιθώριο τις 8 εβδομάδες. Αυτό γιατί, ενώ υπάρχουν ατεκμηρίωτες μαρτυρίες γυναικών ότι είδαν το φαινόμενο της φλούδας πορτοκαλιού να υποχωρεί, δεν υπάρχουν οι ανάλογες μελέτες που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο ή ότι τα αποτελέσματά τους ήταν μακροχρόνια.

Θεωρητικά, τα συστατικά αυτών των σκευασμάτων όπως η methylxanthine- καφεΐνη, είναι χημικά που μειώνουν την κατακράτηση υγρών, που επιδεινώνει την κυτταρίτιδα. Δεν υπάρχουν όμως ιατρικά δεδομένα που να το αποδεικνύουν αυτό χωρίς αμφιβολία.

Υπάρχει μάλιστα και ένα σαφές πρόβλημα μέτρησης, καθώς η κυτταρίτιδα δεν μπορεί να μετρηθεί, οπότε το πριν και το μετά την εφαρμογή ενός προϊόντος δεν αποδεικνύεται με τίποτα. Ακόμα δηλαδή και αν πράγματι υπάρχει κάποια κρέμα που μπορεί να διεισδύσει στις στοιβάδες του δέρματος, να φτάσει στο λίπος αυτό και να το διαλύσει, κανείς δεν έχει μελετήσει επαρκώς την ποσότητα του προϊόντος που χρειάζεται για να συμβεί αυτό το θαύμα.

Αυτό που μπορεί να συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι να αλλάζει η περιεκτικότητα του δέρματος πάνω από την κυτταρίτιδα σε νερό, οπότε αλλάζει κάπως και η εικόνα του.

Η λύση είναι μάλλον η αποδοχή της κυτταρίτιδας

Αν φανταστούμε ότι σε κάποιο παράλληλο σύμπαν η κυτταρίτιδα είναι όχι μόνο κάτι το αποδεκτό ως ανθρώπινο χαρακτηριστικό, αλλά και κάτι πιθανά όμορφο, ίσως θα την βλέπαμε με άλλο μάτι. Εφόσον όμως δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά για να την εξαφανίσουμε από την στιγμή που δημιουργηθεί, καλό θα είναι να αποδεχθούμε ως μέρος της εικόνας μας και να μην σκάμε.