Τα χαμηλοκάβαλα jeans δεν είναι αληθινά, δεν μπορούν να σε βλάψουν.

Τα χαμηλοκάβαλα jeans:

Ας ξεκινήσουμε με μία γενική παραδοχή. Τα jeans μπορεί να είναι κομμάτι πασπαρτού, να συνδυάζονται με τα πάντα, να είναι το “go to” κομμάτι της γκαρνταρόμπας μας, να αποτελούν όχι απλώς fashion item, αλλά και pop culture item, να τα αγαπάμε είναι όμως παράλληλα το πιο δύσκολο ρούχο εκεί έξω. Το να βρεις jeans με τέλεια εφαρμογή είναι πιο απίθανο από το να βρεις τον τέλειο γκόμενο. Επίσης είναι ένα κομμάτι που έχει γνωρίσει πάρα πολλές μεταβολές μέσα στα χρόνια, μεταβολές οι οποίες επανέρχονται διαρκώς. Από το 501 στο τζιν καμπάνα και τον “σωλήνα”, από τα χαμηλοκάβαλα στα skinny jeans, κι από εκεί στα ψηλόμεσα, τα mom και τα boyfriend jeans και πάλι από την αρχή. Ήταν επομένως αναμενόμενο, μετά και την “καταδίκη” των skinny jeans σε θάνατο από τους Zoomers, ότι το χαμηλοκάβαλο τζιν θα επιστρέψει. 

Ήδη από την προηγούμενη χρονιά, με την πανδημία να μας έχει δημιουργήσει την απορία αν η μόδα θα αλλάξει μια για πάντα και αν θα κυκλοφορούμε όλ@ στους δρόμους ντυμένα για zoom call – δηλαδή σακάκι από πάνω, πιτζάμα, φόρμα ή για τους καλοκαιρινούς μήνες βρακί από κάτω – οι καβάλοι είχαν αρχίσει να κατεβαίνουν όλο και χαμηλότερα και οι καλλίγραμμες κοιλιές διάφορων celebrities όπως της Bella Hadid, της Dua Lipa και της Kendall Jenner  έκαναν την εμφάνισή τους. Άρθρα άρχισαν να γράφονται προβλέποντας ότι το χαμηλοκάβαλο τζιν και γενικότερα η 00s αισθητική θα είναι η νέα τάση, μιας και η εμμονή με τη δεκαετία του ‘90 κράτησε πολλά χρόνια και μικρές κηλίδες ιδρώτα άρχισαν να εμφανίζονται στα μέτωπα των κοριτσιών που βίωσαν τα αδιανόητα κακόγουστα trends της δεκαετίας που η μόδα απλά δεν έβγαζε νόημα. 2022 και χρειάστηκε μια φωτογράφιση της Nicole Kidman για το Vanity Fair (η οποία ωστόσο δεν φοράει τζιν, αλλά tennis skirt, την απόλυτη τάση της φετινής άνοιξης, δίνει όμως το στίγμα) και την εστεμμένη από το παγκόσμιο διαδίκτυο “Denim Queen” Julia Fox για να μιλάμε με σιγουριά για την επαναφορά του χαμηλοκάβαλου. 

Μαζί με το χαμηλοκάβαλο όμως επιστρέφει και η δικτατορία της φλατ κοιλιάς. Σε άρθρο του Guardian αναφορικά με τη νέα τάση, η Asal Tehrani, η γυναίκα πίσω από το φερόμενο ως αγαπημένο Depop κατάστημα της Bella Hadid, δηλώνει πως πιστεύει ότι τα χαμηλοκάβαλα δεν θα γίνουν κυρίαρχο trend, καθώς δεν είναι “για όλα τα σώματα”. Φέρτε λίγο στη μνήμη σας τα κόκκινα χαλιά των 00s. Τα χαμηλοκάβαλα jeans πήγαιναν αποκλειστικά παρέα με κοιλιακούς και οποιαδήποτε celebrity γυναίκα στις οποίας την κοιλιά δεν μπορούσες να παίξεις σκάκι θεωρούταν αυτόματα “χοντρή”. Εκτεθήκαμε τόσο πολύ σε αυτό που ο πανικός που παρατηρείται αυτή τη στιγμή γύρω από την επιστροφή του χαμηλοκάβαλου τζιν δεν είναι παράλογος. Οι κατακτήσεις του body positive κινήματος είναι πολλές και βλέπουμε όλο και πο συχνά διαφορετικούς σωματότυπους να γιορτάζονται ισάξια, ωστόσο τα στερεότυπα σε σχέση με την εικόνα είναι βαθιά ριζωμένα μέσα μας και είναι βαθιά ριζωμένα στην ποπ κουλτούρα.

@theprincessandthepoppers

#feminism #bodyimage #millennial #early2000sfashion #y2kfashion #genz #genzvsmillennial

♬ original sound – Collin McCarthy

Είναι αφελές να πιστεύουμε ότι έχει η εικόνα του τέλειου σώματος με τη φλατ, αλλά όχι υπερβολικά γυμνασμένη κοιλιά, το ευμεγέθες αλλά όχι υπερβολικά μεγάλο στήθος, τα καλοσμιλεμένα οπίσθια και τα αδύνατα μπράτσα έχει καταρριφθεί. Είναι ακόμα εδώ, παρούσα σε κάθε Instagram post, σε κάθε διαφήμιση, σε κάθε πρωταγωνίστρια του κινηματογράφου, σε κάθε τραγουδίστρια που ανεβαίνει στη σκηνή, σε κάθε μοντέλο που περπατάει στην πασαρέλα. Πολύ ειλικρινά, όσα body positive inspirational quotes ή άρθρα κι αν διαβάζω μέσα στη μέρα, όσο κι αν με της φίλες μου ανταλλάσουμε φιλοφρονήσεις λέγοντας η μία στην άλλη πόσο όμορφα είναι τα σώματά μας όπως ακριβώς είναι στο τέλος της μέρας γυρνάω σπίτι και πρώτα τσεκάρω αν η κοιλιά μου είναι ακόμα φλατ και κοιτάζω τα μπράτσα μου με αποδοκιμασία επειδή τα θεωρώ χοντρά. Όταν είδα την εικόνα της Julia Fox με το υπερ – χαμηλοκάβαλο τζιν για το οποίο μάλιστα ανέβασε tutorial στον λογαριασμό της στο Instagram σκέφτηκα απευθείας: “Ε, βέβαια με αυτή την κοιλιά κι εγώ θα το φορούσα”, λιώνοντας στη θέα των κοιλιακών της και θεωρώντας ότι η δική μου η κοιλιά δεν μπορεί να στηρίξει το αναγεννημένο trend. 

@nicole_caterina

What are your thoughts? #lowrisejeans #loveyourinsecurities #tiktokfashionmonth #fashion #fyp

♬ Booty Swing – Parov Stelar

Είναι υπερβολή να πούμε ότι η επιστροφή του χαμηλοκάβαλου τζιν προωθεί μη υγιή, μη ρεαλιστικά πρότυπα σώματος και ενισχύει τυχόν διατροφικές διαταραχές και διαταραχές εικόνας σώματος; Δυστυχώς δεν είναι. Οι millennials που έζησαν το trend εν τη γενέσει του όταν πήγαιναν γυμνάσιο, είναι σήμερα η γενιά που αγκαλιάζει πρώτη το body positive κίνημα, ακριβώς επειδή υπήρξαν τα τελευταια (;) θύματα της διαρκούς κρίσης των σωματότυπών τους. Είναι απολύτως λογικό λοιπόν να αντιδρούν απέναντι στην επάνοδο του χαμηλοκάβαλου τζιν. Η τόσο δυνατή εικόνα της Julia Fox μέσα στο χαμηλοκάβαλο τζιν της με την κοιλιά πέτρα, για την οποία σίγουρα έχει κοπιάσει και δικαιούται να έχει, εξαιρεί αυτόματα από το trend όποια γυναίκα δεν έχει μία τέτοια, ή έστω την πλησιάζει. 

Μακάρι να μπορούσαμε να επιλέξουμε αν θα υιοθετήσουμε ή αν θα απορρίψουμε ένα trend με βάση αποκλειστικά το αν απαντάει στην αισθητική μας και όχι αν μπορούμε να το υποστηρίξουμε. Νομίζουμε ότι έχουμε φτάσει εκεί, αλλά όταν μία ολόκληρη γενιά παθαίνει πανικό με την επιστροφή ενός ρούχου αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε τελικά πολύ μακριά από αυτό.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!