Τρία χρόνια πριν το θάνατό της, η πριγκίπισσα Diana κάθισε μπροστά από τον Nelson Shanks, ο οποίος είχε αναλάβει να ζωγραφίσει το πορτρέτο της. Για το τελικό αποτέλεσμα, η Diana χρειάστηκε να ποζάρει για συνολικά 35 ώρες σε 30 διαφορετικές συναντήσεις. Το ολόσωμο πορτρέτο, που προέκυψε, την δείχνει με ένα μειδίαμα, γυρισμένη προφίλ και να φοράει ένα λευκό πουκάμισο και μία μακριά μπλε φούστα, ενώ για χρόνια βρισκόταν στο Kensington Palace και πλέον κρέμεται στην κατοικία της, Althorp, στο Νορθάμπτονσαϊρ. 

A full-sized portrait of Princess Diana by American artist Nelson Shanks

Αυτό το τελικό πορτρέτο, όμως, δεν είναι το μόνο, στο οποίο τη ζωγράφισε ο Shanks. Ο καλλιτέχνης είχε ετοιμάσει πολλά προσχέδια, με τον ίδιο να κρατά ένα από αυτά στο εργαστήριο του, και να γίνεται γνωστό μόνο μετά τον θάνατό του το 2015. Αυτό το πορτρέτο-ελαιογραφία πλέον τώρα εκτίθεται για πρώτη φορά στο Λονδίνο και στην γκαλερί Philip Mould & Company. Τι βλέπουμε σε αυτό; Μία πολύ πιο ανθρώπινη εκδοχή της Diana.

Οι διαφορές του προσχεδίου με τον τελικό πίνακα είναι οφθαλμοφανείς. Η έκφραση κατ’ αρχάς της πριγκίπισσας είναι πολύ πιο ειλικρινής, με την ίδια να βρίσκεται en face, να κοιτά χαμηλά και να έχει μία θλιμμένη όψη, που εναρμονίζεται αρκετά με όσα πέρναγε η Diana το 1994 σε προσωπικό επίπεδο. Επιπλέον, ο καλλιτέχνης είχε επιλέξει για το προσχέδιο ένα από τα πιο εμβληματικά ρούχα της Diana, το πράσινο βελούδινο φόρεμα Catherine Walker με τη halter λαιμόκοψη, που μερικά χρόνια αργότερα την είχαμε δει να φοράει για το Vanity Fair, όταν τη φωτογράφισε για το περιοδικό ο Mario Testino το 1997. 

© Philip Mould & Company