Ακόμα μία μέρα, που κάμερες εκπομπών βρέθηκαν μπροστά από μία διάσημη γυναίκα. Ακόμα μία μέρα, που κανείς δεν έχει καταλάβει πως κάποιες ερωτήσεις είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να γίνονται. 

Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου βρέθηκε στην Athens Xclusive Designers Week. Εκεί μίλησε σε δημοσιογράφους, οι οποίοι μεταξύ άλλων την ρώτησαν αν της έχει λείψει να κάνει ζωντανό πρόγραμμα, αλλά και σε τι φάση είναι με τον σύντροφό της. Κι αμέσως μετά, ήρθε η ερώτηση που έχει καταλήξει να αποτελεί στάνταρ για τις γυναίκες, ενώ θα έπρεπε να είναι απαγορευτική. Ποια ήταν αυτή; Προφανώς, το άμα θα κάνει παιδί. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η παρουσιάστρια έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν ήθελε να συζητήσει το θέμα με ένα “Παιδιά, αυτά δεν συζητιούνται. Ούτε δημόσια”, ο ρεπόρτερ επέμεινε και την ξαναρώτησε αν θέλουν να κάνουν με τον σύντροφό της παιδί. Η παγωμένη αμηχανία της ήταν ζωγραφισμένη σε όλο της το πρόσωπο και τελικά επέλεξε (ορθώς, αν μάς ρωτάς) να ευχαριστήσει τους ρεπόρτερ και να φύγει, χωρίς να απαντήσει. 

Ας τα πούμε, λοιπόν, ακόμα μία φορά, μήπως κάποιος επιτέλους τα καταλάβει. Ερωτήσεις σχετικά με εγκυμοσύνες και πιθανά παιδιά είναι από τις πιο αγενής, που μπορείς να κάνεις σε μία γυναίκα, διάσημη ή μη. Οι λόγοι; Πολλοί. Κατ’ αρχάς, είναι σεξιστικό με το που βλέπεις μία γυναίκα άνω των 25-30 ετών, να θεωρείς ότι πρέπει να μάθεις αν σκοπεύει να γίνει μάνα, λες και αυτός είναι ο αυτοσκοπός του φύλου. Κατά δεύτερον, τέτοιες ερωτήσεις αδιαφορούν πλήρως για τα αισθήματα της γυναίκας και για την πιθανότητα να προσπαθεί να κάνει παιδί και να μην τα καταφέρνει, να γνωρίζει ότι για ιατρικούς λόγους δεν μπορεί να αποκτήσει βιολογικό παιδί, να είναι σε φάση εξωσωματικών ή ακόμα και να έχει μόλις περάσει μία αποβολή. 

Με άλλα λόγια, ας αναπτύξουμε λίγο την ενσυναίσθησή μας. Πριν κάνουμε τέτοιες ερωτήσεις, ας αναλογιζόμαστε ότι οι γυναίκες δεν είναι μηχανές παραγωγής παιδιών, που κατά βούληση πατάνε ένα κουμπί και γίνονται μητέρες.