Η Μεγάλη Παραίτηση είναι εδώ και στην Ελλάδα, συμβαίνει. Απότοκη της πανδημίας, οδήγησε 47,4 εκατομμύρια εργαζόμενους παγκοσμίως να παραιτηθούν οικειοθελώς από τη δουλειά τους μέσα στο 2021, αριθμός ρεκόρ σύμφωνα με το Forbes, ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2022 8,6 εκατομμύρια άνθρωποι ακόμη παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους. Πλέον δεν έχουμε απορίες αναφορικά με το γιατί παρατηρείται αυτή η έκρηξη παραιτήσεων. Μέσα από τις συνέπειες της πανδημίας οι εργαζόμενοι είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν εκ νέου τα όριά τους και κατά πόσο τα είχαν ξεπεράσει στο βωμό της επιβίωσης. Κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, απάνθρωπα ωράρια, θολά όρια μεταξύ προσωπικού και επαγγελματικού χρόνου, έλλειψη ελεύθερου χρόνου βγήκαν στην επιφάνεια και παρόλο που όπως φαίνεται οι εργοδότες ακόμα δεν μπορούν να κατανοήσουν τη συμπεριφορά των εργαζομένων, οι τελευταίοι βρίσκονται πλέον στο κυνήγι της αναζήτησης μιας διαφορετικής ποιότητας ζωής.

Αν λοιπόν είσαι ανάμεσα σε εκείνους που σκοπεύουν να αφήσουν την τωρινή θέση εργασίας τους, αναρωτιούνται όμως ποιος είναι ο σωστότερος τρόπος για να γίνει η έξοδος σου έχουμε μερικά tips.

Σκέψου καλά την απόφασή σου

Το ξέρουμε πολύ καλά ότι κάποια στιγμή μέσα στη μέρα, εκεί που το βλέμμα σου πλέον έχει θολώσει μπροστά σε ένα ακόμη χαοτικό και ακατανόητο excel ή σε ένα ακόμα mail με περισσότερους από δέκα παραλήπτες ότι φαντασιώνεσαι να μπαίνεις στο γραφείο του εργοδότη σου και να λες “Αντίο”. Ωστόσο, προτού πάρεις την απόφαση να αποχωρήσεις μπορείς να εξετάσεις πρώτα αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης. Αν για παράδειγμα δεν είσαι ικανοποιημένο από το μισθό σου, κάνε μια ευθεία συζήτηση με τον εργοδότη σου για το αν μπορείς να πάρεις αύξηση. Προσοχή! Μην πιεστείς ότι ανακοινώνοντας την παραίτησή σου, το αφεντικό σου, για να σε κρατήσει θα σου προσφέρει περισσότερα χρήματα. Το πιθανότερο είναι να σκεφτεί ότι θα αναλάβει κάποιος τη θέση σου με λιγότερα και πόσο αυτό τον συμφέρει. Αν πιστεύεις ότι σου αξίζει προαγωγή, συζήτησέ το επίσης. Ο στόχος είναι να εξαντλήσεις κάθε πιθανότητα αλλαγής της παρούσας συνθήκης.

Κράτησέ το ουδέτερο

Ας υποθέσουμε ότι έχεις πάρει την απόφασή σου και βρίσκεσαι αντιμέτωπο με το αφεντικό σου, έτοιμο να ανακοινώσεις την αποχώρησή σου. Μην μπλέξεις τα συναισθήματά σου στη συζήτηση. Ένας από τους λόγους που σε οδήγησαν εκεί μπορεί να είναι ότι νιώθεις αδικημένο, παρόλα αυτά η στιγμή της παραίτησής σου δεν είναι μια στιγμή για να κάνεις – αυτό που θα ακουστεί στον εργοδότη ως – παράπονα. Είναι πιθανό να ερωτηθείς είτε γιατί φεύγεις, είτε αν πηγαίνεις κάπου άλλου, συνεπώς φρόντισε να τοποθετηθείς όσο πιο “θολά” γίνεται. Μπορείς κάλλιστα να αναφέρεις ότι, θεωρείς πως ο κύκλος σου στη συγκεκριμένη εταιρεία έχει κλείσει, ότι πιστεύεις ότι η δουλειά σου σου πρόσφερε ό,τι είχε να σου προσφέρει μέχρι σήμερα, ότι θες να κάνεις ένα διάλειμμα για να σκεφτείς ενδεχομένως και αλλαγή καριέρας ή για να εκτιμήσεις εκ νέου τις προτεραιότητές σου στη ζωή. Όλα τα παραπάνω θα καταστήσουν το “διαζύγιο” βελούδινο και αυτό θα βοηθήσει σε δύο πράγματα: θα μπορείς να στραφείς για συστάσεις στον πρώην εργοδότη σου ανά πάσα στιγμή και παράλληλα η πόρτα θα παραμείνει “μισάνοιχτη”, γιατί ποτέ δεν ξέρεις πώς τα φέρνει η ζωή.

Κάν’ το από κοντά

Όσο άσχημο είναι να χωρίζεις κάποιον με SMS, άλλο τόσο είναι παραιτείσεμε ένα απλό mail, όσο κι αν κατανοούμε την ανάγκη σου μερικά πρωινά να στείλεις ένα μήνυμα στο αφεντικό σου ότι φεύγεις για τα νησιά Κέιμαν και αν γίνεται να σου ποτίζει κάποιος το γλαστράκι που έχεις πάνω στο γραφείο σου. Αν σε αγχώνει αυτή η συζήτηση μερικές βαθιές αναπνοές και εξάσκηση σε αυτό που πρόκειται να πεις θα βοηθήσουν, το ξέρουμε άλλωστε ότι τον έχεις προβάρει αυτόν τον διάλογο άπειρες φορές στο ντους.

Κάψε τις γέφυρες

Είναι πολύ λογικό, ειδικά αν βρίσκεσαι σε μία δουλειά για χρόνια, να έχεις δημιουργήσει σχέσεις ζωής με συναδέλφους. Ακόμα και το χώρο της εργασίας σου μπορεί να έχεις συνδεθεί συναισθηματικά. Σκέψου όμως πόσο τοξικό θα ήταν αν κρατούσες επαφή με έναν πρώην σύντροφο. Το ίδιο τοξικό είναι αν αφήσεις την πρώην δουλειά σου να αποτελεί ακόμα κομμάτι της ζωής σου. Θα σε κρατήσει πίσω από το να αναζητήσεις το επόμενό σου εγχείρημα και θα καθυστερήσει πολύ το να αποτινάξεις από πάνω σου την όποια “ιδρυματοποίηση” έχει αναπτυχθεί με τα χρόνια. Χρειάζεσαι μία φρέσκια αρχή, για αυτό παραιτείσαι. Καν’ το λοιπόν σωστά.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!