Όχι, ο όρος “κοινωνικός βαμπιρισμός” δεν εφευρέθηκε από εμάς ως μία αλληγορία. Χρησιμοποιείται ενεργά στην ψυχολογία και περιγράφει ανθρώπους, που πιθανώς να έχεις στον κοινωνικό σου περίγυρο. Είναι εκείνοι οι άνθρωποι, που όποτε τους συναντάς, αισθάνεσαι να σού ρουφάνε κάθε ίχνος σωματικής, ψυχολογικής ή/και κοινωνικής ενέργειάς σου και σε αφήνουν να νιώθεις εξουθενωμένος. Ίσως στο κεφάλι σου τούς αναγνωρίζεις ως εκείνους που ό,τι κι αν συμβαίνει μοιάζουν να ανυπομονούν και να ψάχνουν αφορμή να μιλήσουν ακατάπαυστα για τον εαυτό τους, ή ίσως ως εκείνους που όποτε τούς καλείς σπίτι σου, καταλήγουν να σού κάνουν “αρμένικη βίζιτα”. 

Ποια άτομα γίνονται κοινωνικά βαμπίρ;

Η μία περίπτωση είναι η προφανής. Κοινωνικά βαμπίρ, δηλαδή, πολλές φορές είναι άνθρωποι εξαιρετικά εγωκεντρικοί, που δεν ενδιαφέρονται να ακούσουν για εσένα ή κάποιον άλλον, αλλά μόνο να μιλήσουν όσο περισσότερο γίνεται για τον εαυτό τους. Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι, που γίνονται κοινωνικά βαμπίρ για άλλους λόγους. Για παράδειγμα, είναι δυνατόν κάποιος απλά σε αυτή τη φάση της ζωής του να είναι μπουχτισμένος με τα δικά του θέματα και να μην έχει χώρο στο κεφάλι του για τους άλλους ανθρώπους. Επιπλέον, είναι πιθανόν να δυσκολεύεται να δείξει ενσυναίσθηση ή να έχει κοινωνική αμηχανία, η οποία εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο. 

Me Me Me Me Me Me Me Me GIF - Me Me Me Me Me Me Me Me Voice Training - Discover & Share GIFs

Πώς σε επηρεάζει ο κοινωνικός βαμπιρισμός; 

Σε αρχικό επίπεδο, το να ερχόμαστε σε επαφή με ένα κοινωνικό βαμπίρ, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κοινωνικότητά μας. Από τη μία, μετά την επαφή μαζί του είναι πιθανό να νιώθουμε τόσο κοινωνικά εξαντλημένοι, που για ένα μεγάλο διάστημα να τρέμουμε την ιδέα να έρθουμε ξανά σε τόση επαφή με άλλους ανθρώπους και παρέες. Από την άλλη, ακόμα και στη διάρκεια της επαφής μαζί του, αν βρισκόμαστε σε παρέα, είναι πιθανό να γίνουμε και να φανούμε όλο και πιο απόμακροι, αφού χάνουμε όλο και περισσότερο το κουράγιο να αναπτύξουμε συζήτηση με άλλους ανθρώπους. 

Φυσικά, τα παραπάνω έχουν μετέπειτα κι άλλες συνέπειες στην ψυχολογία μας. Εύκολα μπορούμε να καταλήξουμε να νιώθουμε μοναχικότητα, αλλά και να αρχίσουμε να αποκτούμε κοινωνικό άγχος. 

collapse from exhaustion collapse from tiredness gif | WiffleGif

Πώς μπορείς να βάλεις όρια σε ένα κοινωνικό βαμπίρ;

Τα όρια μπορούν να τεθούν κατά κύριο λόγο, όταν η συμπεριφορά του κοινωνικού βαμπίρ έχει να κάνει με το ότι κάθεται σε επισκέψεις παραπάνω απ’ όσο είναι επιθυμητό ή γενικά θεωρείται φυσιολογικό. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλό να θυμάσαι ότι δεν χρειάζεται να γίνεις αγενής ή απότομος, μιας και η συμπεριφορά του πιθανώς πηγάζει από κάποια αδυναμία του να κατανοήσει κάποιες στάνταρ για τους υπόλοιπους κοινωνικές συμπεριφορές. Γι’ αυτό, μην προσπαθήσεις να βάλεις τα όρια επί τόπου και να τον διώξεις την στιγμή, που πλέον θα έχεις απηυδήσει. Αφού ξέρεις τη γενικότερη συμπεριφορά του, πες του εκ των προτέρων ότι εκείνη τη μέρα δε νιώθεις πολύ καλά, οπότε δεν έχεις ενέργεια για πολλές ώρες, ή κάλεσέ τον για κάτι πολύ συγκεκριμένα θέτοντας χρονικό όριο, όπως για έναν καφέ για μια-δυο ώρες.

One More Hour GIFs | Tenor

Πώς μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα από το κοινωνικό βαμπίρ, χωρίς παρεξηγήσεις; 

Είναι πιθανόν να έχεις καταλάβει ότι ο φίλος σου σε έχει φτάσει οριακά ψυχολογικά/κοινωνικά με τη συμπεριφορά του, οπότε να θες να απομακρυνθείς για λίγο από αυτόν, αλλά χωρίς να τον χάσεις οριστικά από τη ζωή σου. Σε αυτή την περίπτωση, πάρα πολύ απλά απομακρύνσου από αυτόν και σταμάτα τις εξόδους και τις συναντήσεις μαζί του, χωρίς να κόψεις κάθε επικοινωνία. Με άλλα λόγια, μην σταματήσεις να απαντάς στα μηνύματά του, απλά άσε τον εαυτό σου να απαντάει στους δικούς σου χρόνους. Να θυμάσαι, ωστόσο, στο μεταξύ πως αν νιώθεις ότι αυτή η σχέση μόνο σού ρουφάει ενέργεια και δεν σού προσφέρει κάτι θετικό, δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στο να κόψεις εντελώς επαφές μία και καλή. 

Take A Break GIF - Take A Break Break Relationship - Discover & Share GIFs

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!