Το νέο meme που έχει συνεπάρει τους χρήστες του TikTok και του Instagram έρχεται απευθείας από την παιδική, millennial βιβλιοθήκη σου και δεν είναι άλλο από τη λογοτεχνική σειρά “Μικροί Κύριοι, Μικρές Κυρίες”. Θυμάστε, εκείνες τις χρωματιστές, μικροσκοπικές φιγούρες που δεν φορούσαν τίποτα άλλο παρά φιόγκους στα μαλλιά τους, μερικές φορές ένα μοντέρνο ζευγάρι παπούτσια ή ένα καπέλο πολύ μικρό για το σώμα τους. Αυτοί οι αξιολάτρευτοι χαρακτήρες είναι η νεότερη μορφή συναισθηματικής θεραπείας του ίντερνετ, Χρησιμοποιώντας τον “Μικρό Κύριο” και τη “Μικρή Κυρία” η Gen Zeners “φωνάζουν” τις δικές τους ανασφάλειες και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους.

Αυτό που ξεκίνησε ως παιδικά βιβλία, όπως ο κύριος Γκρινιάρης, ο κύριος Τσαπατσούλης, η κυρία Παλαβούλα και η κυρία Πεισματάρα, έχει πλέον ο καμβάς των zoomers για την έκφραση της κατάστασης της ψυχικής τους υγείας. Είτε πρόκειται για την “Little Miss Repressed Childhood Trauma”, την “Little Miss Daddy Issues” ή την “Little Miss College Dropout”, αυτά τα πολύχρωμα, τετραδάκτυλα, πλάσματα από την παιδική μας ηλικία είναι ό,τι πιο relatable.

Πώς φτάσαμε όμως στο meme “Μικροί Κύριοι, Μικρές Κυρίες”;

Η σειρά βιβλίων “Μικροί Κύριοι, Μικρές Κυρίες” δημιουργήθηκε από τον Roger Hargreaves το 1971 με τη γέννηση του “Mr. Tickle” – ενός τεθλασμένου κίτρινου πλάσματος που φοράει ένα μικροσκοπικό μπλε καπέλο. Θέλοντας να ανοιχτεί σε ένα ευρύτερο κοινό, ο Hargreaves δημιούργησε τη σειρά με τις μικρές κυρίες το 1981 – συστήνοντας στους νεαρούς αναγνώστες του πρώτα τη “Little Miss Sunshine”, τη “Little Miss Naughty” και τη “Little Miss Bossy”.

Η σειρά βιβλίων ταξίδεψε τους αναγνώστες μέσα από μια μέρα στη ζωή του κάθε Μικρού Κύριου και Μικρής Κυρίας δείχνοντας πώς τα ονόματά τους επηρέαζαν τα χαρακτηριστικά, τις προσωπικότητες και τις ατομικές τους επιλογές.Τώρα οι “Μικροί Κύριοι, Μικρές Κυρίες” έχουν πάρει νέα μορφή και συνδέονται με τη Gen Z που ίσως να μην πρόλαβε την τεράστια επηρροή τους όσο η γενιά των millennials.

Στις 19 Απριλίου 2022, ο δημιουργός meme στο Instagram @juulpuppy, δημιούργησε το πρώτο “Little Miss” meme, ζωντανεύοντας εικονίδια όπως “Little Miss Borderline Personality Disorder”, “Little Miss Neurodivergent Stripper” και “Little Miss Irritable Bowel Syndrome”, προκαλώντας σε περισσότερους από 44.000 ακολούθους του έντονα συναισθήματα νοσταλγίας, αλλά και ταύτισης. Έπειτα, μεταπίδησε γρήγορα τόσο στο TikTok όσο και στο Instagram. Άλλοι λογαριασμοί στο Instagram, όπως ο @littlemissnotesapp, άρχισαν να αναδημοσιεύουν τις δημιουργίες του @juulpuppy, μέχρι που αποφάσισαν να αναπτύξουν τις δικές τους εκδοχές.

Μία νέα μορφή αναπολογιτικής έκφρασης της ψυχικής υγείας

Τα memes ξεκίνησαν ως ένας τρόπος για να μιλήσουν οι άνθρωποι με ειλικρίνεια για την ψυχική τους υγεία, τους σωματικούς τους αγώνες, ακόμα και για τις ανασφάλειές τους. Παραδείγματα όπως το “Little Miss Homewrecker” και το “Little Miss Anxious Attachment” βρήκαν απήχηση στους ανθρώπους και προσέφεραν γέλιο προς λιγότερο ανάλαφρα θέματα. Αυτή η μορφή συναισθηματικής έκφρασης έχει απελευθερώσει τους χρήστες που δεν κρατούν πια τις ανασφάλειές τους κρυφές. Το μοίρασμα σε αυτή την περίπτωση είναι λύτρωση και μπορεί να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να ταυτιστούν μαζί σας. Κάποιοι άλλοι χρήστες βέβαια χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο trend όχι μόνο για να περιγράψουν τους εαυτούς τους αλλά και για να μιλήσουν για red flags των πρώην τους. Έτσι, γεννήθηκαν χαρακτήρες όπως ο “Mr. Can’t Get It Up,” “Mr. Get On Top,” και “Mr. Doesn’t Use Deodorant”.

@lyssavibe_

I love this trend lmao #littlemiss #fyp

♬ Cash In Cash Out (feat. 21 Savage & Tyler, The Creator) – Pharrell Williams

Στο TikTok, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να περιγράφουν τους εαυτούς τους, τους πρώην τους ή τους φίλους τους ως χαρακτήρες “Μικροί Κύριοι Μικρές Κυρίες” σε βίντεο 30 δευτερολέπτων και το hashtag #LittleMiss έχει πλέον πάνω από 41,4 εκατομμύρια προβολές. Είμαστε εδώ για αυτό το νέο trend, όσο κι αν μας κερνάει σκληρές αλήθειες.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!