Όσο κι αν βλέπουμε τις πορνογραφικές ταινίες να βελτιώνονται και το ηθικό πορνό να γίνεται πιο σύνηθες, το είδος δεν έχει αλλάξει στη βάση του. Οι περισσότερες ταινίες είναι η επιτομή του σεξισμού, με επίκεντρο τη σεξουαλική ικανοποίηση των αντρών και με τις γυναίκες να αντιμετωπίζονται σαν σεξορομπότ, που θα κάνουν τα πάντα για να ικανοποιήσουν τον παρτενέρ τους. Κι ενώ το πορνό σε καμία περίπτωση δεν είναι φιλικό προς τις γυναίκες, μία έρευνα έρχεται να αποκαλύψει μία αρκετά ειρωνική αλήθεια. 

Τον Φεβρουάριο του 2022, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του Cambridge University μία έρευνα, που διεξήχθη σε μία τριετία και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 100.000 άτομα ηλικίας κατά μέσο όρο 21 ετών και στην πλειοψηφία τους γαλλόφωνα. Από το 2015 έως και το 2017, κάθε χρονιά οι συμμετέχοντες απαντούσαν στις ίδιες ερωτήσεις. Αυτές αφορούσαν τόσο επιμέρους κομμάτια της σεξουαλικής τους ζωής, όπως ο ερεθισμός και ο οργασμός, όσο και τη συχνότητα, με την οποία παρακολουθούσαν πορνογραφικές ταινίες. 

Στο τέλος της έρευνας, τα πορίσματα ήταν διαφορετικά για τους άντρες συμμετέχοντες και διαφορετικά για τις γυναίκες. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι οι άντρες, που παρακολουθούσαν περισσότερο πορνό, είχαν μία πτώση αναφορικά με τη σεξουαλική λειτουργία και την ικανοποίησή τους, συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Η επιθυμία για σεξ, ο ερεθισμός και η επίτευξη οργασμού τους έπεσαν αρκετά επίπεδα, ενώ αυτό είχε αντίστοιχη αρνητική επίδραση και στη σεξουαλική ικανοποίηση των συντρόφων τους. Από την άλλη, οι γυναίκες βρέθηκαν στην ακριβώς αντίθετη πλευρά, με την έρευνα να διαπιστώνει ότι όσες έβλεπαν περισσότερες πορνογραφικές ταινίες είδαν αύξηση της σεξουαλικής ικανοποίησης και λειτουργίας τους, σε σχέση με τις υπόλοιπες. 

Sex and the City is embarrassing now, but it was everything then | Dazed

Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Η έρευνα δεν μελέτησε τους λόγους, που υπάρχει αυτή η διαφορά σε άντρες και γυναίκες, που παρακολουθούν πορνό. Ωστόσο, μπορούμε να κάνουμε κάποιες υποθέσεις, με ορισμένες να ακούγονται αρκετά πιο πιθανές. Ας πάρουμε πρώτα τους άντρες και την αρνητική επίδραση του πορνό στη σεξουαλική τους ζωή. Δύο είναι οι πιο πιθανές αιτίες. Από τη μία, γνωρίζουμε ότι παρακολουθούν αρκετά διαφορετικά είδη πορνογραφικών ταινιών από τις γυναίκες. Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι άντρες επιλέγουν πιο σκληρό πορνό και ταινίες, που περιέχουν φετιχιστικά στοιχεία. Τα είδη αυτά είναι τα πιο πιθανά να περιλαμβάνουν επαγγελματίες ηθοποιούς και υπερβολικά πολλά μη ρεαλιστικά στοιχεία, με αποτέλεσμα οι άντρες, που τα παρακολουθούν, να αισθάνονται ανεπαρκείς επειδή δεν μπορούν να φτάσουν ή να έχουν κάτι, που στην πραγματικότητα είναι άπιαστο. 

Friends #TvShow #Gif | I love my friends, Monica friends, Binge watching

Από την άλλη, παίζει ρόλο και η διαφορά της συχνότητας, που οι άντρες παρακολουθούν πορνό. Την στιγμή που οι γυναίκες συνήθως περιορίζονται σε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, οι άντρες μπορεί να φτάσουν να βλέπουν καθημερινά. Γιατί αυτό έχει σημασία; Διότι η καθημερινή κατανάλωση πορνογραφικού περιεχομένου δεν αφήνει χώρο στο σώμα και το μυαλό σου να ασχοληθεί με την πραγματική σεξουαλική επαφή.

Όσο για τους λόγους, που η σεξουαλική ζωή των γυναικών βελτιώνεται, όταν παρακολουθούν πορνό, αυτοί είναι μάλλον κοινωνικοί. Μεγαλώνοντας, τα κορίτσια και κατ’ επέκταση οι γυναίκες μαθαίνουν άμεσα ή έμμεσα, σε αντίθεση με τους άντρες, ότι το σεξ είναι κάτι πάρα πολύ ιερό, που πρέπει να το κάνουμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και μόνο με συντρόφους, που πιστεύουμε ότι θα καταλήξουμε σε μακροχρόνιες σχέσεις μαζί τους. Οι γυναίκες δεν είναι αναγκαστικό ότι το ακολουθούν αυτό, αλλά συχνά αποκτούν μία εσωτερικευμένη ενοχή γύρω από το σεξ, που δεν τούς επιτρέπει να το απολαύσουν στο μέγιστο. Το πορνό, λοιπόν, έρχεται να το απενοχοποιήσει και να δείξει στις γυναίκες ότι μπορούν να βιώνουν το σεξ όπως και όσο τούς αρέσει. 

Snow White & Her Merry Men | The trials and tribulations of dating when you live in a fairytale world

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!