Το νερό είναι ο κύριος τρόπος της ενυδάτωσης του οργανισμού και ένας σημαντικός παράγοντας της καλής λειτουργίας του. Η καθημερινή μας ρουτίνα ενυδάτωσης θα πρέπει να ξεκινάει από το πρωί, όμως αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για να πιούμε το πρώτο μας ποτήρι μόλις ξυπνάμε. Υπάρχουν και άλλοι πολλοί σημαντικοί λόγοι για να ορίσουμε το νερό ως το πρώτο πράγμα που θα πέσει στο άδειο μας στομάχι. Ας τους δούμε:

Η πρωινή ενυδάτωση αντιμετωπίζει την αφυδάτωση της νύχτας

Μπορεί να μην το γνωρίζουμε, όμως η ποσότητα νερού που ήπιαμε το προηγούμενο βράδυ, δεν παίζει μεγάλο ρόλο στην κατάσταση αφυδάτωσης στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός μας το πρωί. Αν δεν πιούμε αμέσως ένα ποτήρι νερό, αναβάλουμε για αργότερα την διαδικασία ενυδάτωσης και σύντομα θα έχουμε τα συμπτώματα της έλλειψης νερού στο σώμα μας.

Αίσθηση φρεσκάδας

Είναι σε όλους μας οικείο το να νοιώθουμε μισοκοιμισμένοι και μουρτζούφληδες όταν ξυπνάμε το πρωί. Το νερό θα μας δώσει άμεσα μια αίσθηση φρεσκάδας και ταυτόχρονα θα μας κάνει να αιστανθούμε μια πιο θετική διάθεση απέναντι στην μέρα που ξεκινάει. Ακόμα και πριν την καφεΐνη ή τον χυμό του πρωινού μας, ένα ποτήρι νερό θα βάλει άμεσα τον οργανισμό σε λειτουργία.

Βελτίωση της υγείας του εντέρου

Η διαρκής και σωστή ενυδάτωση είναι ένας παράγοντας κλειδί για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών ή καταστάσεων της υγείας μας. Ιδιαίτερα για την υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος, έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που πίνουν νερό αμέσως μόλις ξυπνήσουν, αντιμετωπίζουν καλύτερα τα προβλήματα του εντέρου. Ακόμα όμως κι αν δεν έχουμε τέτοια προβλήματα, είναι καλό για το γαστρεντερικό μας σύστημα να πίνουμε νερό νωρίς μέσα στην μέρα και με άδειο στομάχι.

Ισορροπία των σωματικών υγρών

Το νερό βοηθάει στην ρύθμιση της ισορροπίας των σωματικών υγρών που με την σειρά τους εξασφαλίζουν την καλύτερη λειτουργία των οργάνων. Είναι καλό παράδειγμα είναι το λεμφικό μας σύστημα που ευνοείται τα μέγιστα από την κατανάλωση νερού. Αυτό με την σειρά του ρυθμίζει την ισορροπία των σωματικών υγρών και κατά συνέπεια και όλου του οργανισμού μας.

Καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Ο εγκέφαλός μας αποτελείται από 75% νερό, κάτι που μας επιτρέπει να καταλάβουμε ότι το πρωινό ποτήρι του νερού θα του δώσει ένα καλό ξεκίνημα για την μέρα και θα του επιτρέψει να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αμέσως μόλις πιούμε νερό το πρωί, μπορεί να νοιώσουμε το κεφάλι μας πιο καθαρό και ενεργό, έτοιμο για κάθε πρόκληση.

Το πρωινό ποτήρι νερό απομακρύνει τα απόβλητα του οργανισμού

Όταν ξυπνάμε μετά από πολλές ώρες ύπνου, ο οργανισμός μας έχει κάποια φυσικά απόβλητα που μπορούν να απομακρυνθούν με τον πιο φυσικό τρόπο (πχ. ούρηση) αν ενυδατωθούμε σωστά. Μέσω των ούρων αφαιρούνται τα απόβλητα των νεφρών που έχουν μαζευτεί στο ουροποιητικό σύστημα όλη την νύχτα. Πίνοντας νερό πριν και αμέσως μετά τον ύπνο, βοηθάμε αυτή την φυσική λειτουργία του οργανισμού να γίνεται αβίαστα και αποδοτικά.

Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος

Η αντίσταση ενάντια στις φλεγμονές του οργανισμού μας ενισχύεται αρκετά όταν ενυδατωνόμαστε σωστά. Είναι λοιπόν γνωστό ότι το νερό σε άδειο στομάχι είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για το ανοσοποιητικό μας. Είναι επίσης γνωστό ότι η συνολική μας υγεία έχει μεγάλη σχέση με ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

Καλή υγεία του δέρματος

Θα κάνουμε μεγάλη χάρη στο δέρμα μας αν βάλουμε το πρωινό ποτήρι νερού στην ρουτίνα ομορφιάς και υγείας, καθώς του προσφέρει ενυδάτωση και ελαστικότητα.

Σωστή λειτουργία του μεταβολισμού

Ο μεταβολισμός μας, ο ρυθμός δηλαδή με τον οποίο το σώμα μας διαχειρίζεται την τροφή, παίρνει μια γερή ώθηση κάθε πρωί, αν ξεκινάμε με ένα ποτήρι νερό την μέρα μας, γιατί βοηθιέται να κάψει τις θερμίδες πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Επίσης το νερό μας κάνει να αισθανόμαστε πιο γεμάτοι και βοηθάει στην μείωση της υπερβολικής όρεξης για φαγητό. Το νερό φυσικά δεν είναι υποκατάστατο της τροφής. Για να λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμός μας θα πρέπει να τρεφόμαστε και σωστά.

Φυσιολογικές κενώσεις

Μπορεί να είναι κάτι για το οποίο δεν κουβεντιάζουμε συχνά, οι φυσιολογικές κενώσεις του εντέρου μας όμως είναι μια βασική σωματική λειτουργία, εξαιρετικά σημαντική για την υγεία του εντέρου αλλά και ολόκληρου του σώματος. Αν θέλουμε λοιπόν να αποφεύγουμε την δυσκοιλιότητα, τότε το πρωινό ποτήρι του νερού, καθώς και η γενικότερα καλή μας ενυδάτωση, είναι βασικό ζήτημα. Οι κινήσεις του εντέρου διευκολύνονται, ενώ θα νοιώθουμε καλύτερα όλη την ημέρα αν ξεκινήσουμε να πίνουμε νερό από το πρωί.

Βάλτε λοιπόν ένα μεγάλο ποτήρι νερό στην πρωινή σας ρουτίνα και απολαύστε καλύτερη υγεία γενικότερα.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!