Τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε υγιείς; Ας δούμε τι μας προτείνει ο κόσμος γύρω μας.

Πρέπει να κάνουμε τακτική άσκηση μέσα στην εβδομάδα. Πρέπει να τρώμε σωστά, διαλέγοντας φρέσκα προϊόντα και προσπαθώντας να καλύψουμε κάθε ανάγκη του οργανισμού μας. Πιθανά να πρέπει να πάρουμε κάποια συμπληρώματα διατροφής για να υποστηρίξουμε καλύτερα τον εαυτό μας απέναντι στον σύγχρονο τρόπο ζωής (βλέπε πολλές ώρες εργασίας, ατμοσφαιρική ρύπανση, άγχος κλπ). Πρέπει επίσης να κάνουμε τακτικές επισκέψεις στους γιατρούς που χρειάζεται για να ελέγχουμε ότι όλα πάνε καλά.

Για την άσκησή μας ιδιαίτερα, θα χρειαστούμε πιθανά μια συνδρομή γυμναστηρίου. Αν έχουμε κάπως μεγαλύτερη οικονομική άνεση μπορεί να συνεργαστούμε και με έναν personal trainer για να μας βγάλει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα που θα απευθύνεται αποκλειστικά σε εμάς και τις ανάγκες μας.

Θέλουμε επίσης να φοράμε και τα κατάλληλα ρούχα γυμναστικής, που φυσικά επιθυμούμε να είναι και μοντέρνα. Κάποια αθλήματα χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό, ενώ ένα στατικό ποδήλατο ή διάδρομος, κοστίζουν αρκετά για να τα βάλουμε στο σπίτι μας.

Σε όλα τα παραπάνω θα συνυπολογίσουμε ότι οι μισθοί είναι κουτσουρεμένοι και μικροί, ιδιαίτερα για τους νέους εργαζόμενους και θα θέσουμε το απλό ερώτημα:

Μπορούμε άραγε να υποστηρίξουμε οικονομικά έναν τέτοιο υγιεινό τρόπο ζωής;

Ναι, η κουλτούρα του fitness είναι πιθανό να μας έχει επηρεάσει καθώς είναι πανταχού παρούσα γύρω μας και γίνεται πιο δημοφιλής μέρα με την μέρα. Αυτό από μόνο του δεν είναι πρόβλημα. Ένα σωστό πρόγραμμα γυμναστικής μπορεί να μας δώσει περισσότερα του ενός κίνητρα για να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να δεσμευτούμε μακροχρόνια σε μια τέτοια στάση ζωής.

Οι ίδιοι οι γυμναστές και οι γυμνάστριες, ξοδεύουν πολλά χρήματα για επιμόρφωση στις νέες τάσεις, οπότε φυσικά και θα πρέπει να αμειφθούν ανάλογα. Το να νοιώθουμε όμορφα μέσα στα ρούχα της γυμναστικής είναι κι αυτό σημαντικό, διότι έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την αυτοπεποίθηση αλλά και την απόδοσή μας, ενώ κάποια αθλήματα χρειάζονται τον δικό τους εξοπλισμό έτσι κι αλλιώς.

Πού μας αφήνει όμως εμάς όλο αυτό;

Όπως λέει η Laura Howard, μια οικονομική σύμβουλος για το Forbes Advisor, “Η σύγχρονη ζωή έχει εμπορευματοποιηθεί υπερβολικά τα τελευταία 50 χρόνια, σε σημείο που να είναι σχεδόν αδύνατο να κάνεις το οτιδήποτε χωρίς να ξοδέψεις χρήματα. Αυτό φυσικά επηρεάζει και την προσπάθεια του σημερινού ανθρώπου να είναι γυμνασμένος και να τρέφεται σωστά ώστε να είναι υγιής. Όταν όμως δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα με τους μηνιαίους λογαριασμούς, να γεμίσουμε τα ντουλάπια και το ψυγείο μας ή να βάλουμε βενζίνη στο αυτοκίνητό μας, είναι φυσικό να μην μπορούμε εύκολα να υποστηρίξουμε και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.”

Πως θα το κάνουμε λοιπόν χωρίς να χρεωκοπήσουμε;

Όλες αυτές οι ακριβές προϋποθέσεις για να διατηρήσουμε ένα υγιές σώμα δεν είναι υποχρεωτικές. Ας το δούμε λίγο πιο ψύχραιμα:

Όπως λένε οι γιατροί, μπορούμε να παραμείνουμε υγιείς και ενεργοί κάνοντας ένα περπάτημα της μισής ώρας τις καθημερινές και δύο προγράμματα γυμναστικής με αντιστάσεις την εβδομάδα. Αυτό θα μπορούσαμε εύκολα να το καλύψουμε περπατώντας από και προς την δουλειά και πηγαίνοντας δύο φορές την εβδομάδα σε ένα συνοικιακό γυμναστήριο, του οποίου η μηναία συνδρομή μπορεί να είναι κάπου μεταξύ 30 και 50 ευρώ ή και πολύ φθηνότερη.

Αν δεν θέλουμε το γυμναστήριο, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με την εγγραφή μας σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα γυμναστικής που μπορεί να κοστίζει έως και 30 ευρώ τον χρόνο και η οποία μας τροφοδοτεί με βίντεο ασκήσεων τακτικά ή έχει ήδη αποθηκευμένα κάποια παλαιότερα για να διαλέξουμε, ώστε να γυμναστούμε στο σπίτι μας.

Μπορούμε να αναζητήσουμε Δημοτικά προγράμματα γυμναστικής ή να κάνουμε στίβο ή άλλα αθλήματα, στους αθλητικούς συλλόγους της πόλης μας που είναι συχνά δωρεάν ή προϋποθέτουν μια μικρή ετήσια συνδρομή.

Όπως λέει η Howard, ακόμα και το ζήτημα της διατροφής ή μιας κάποιας δίαιτας που επιθυμούμε να κάνουμε δεν χρειάζεται να είναι πανάκριβο. Δεν χρειάζεται να διαλέξουμε έναν σταρ διατροφολόγο που μας θέλει μια φορά την εβδομάδα και ζητάει μεγάλη αμοιβή. Ψάχνουμε στο διαδίκτυο, τσεκάρουμε κριτικές και επιλέγουμε έναν επαγγελματία με λιγότερες οικονομικές απαιτήσεις. Επίσης μελετάμε λίγο το πράγμα από μόνοι μας και αλλάζουμε διατροφικές συνήθειες και με δική μας πρωτοβουλία.

Συμπέρασμα

Το να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές στην διατροφή και την άσκησή μας, δεν χρειάζεται να μας βγάλει από τα παράθυρα οικονομικά. Με λίγη μελέτη και αποφασιστικότητα μπορούμε να παρακάμψουμε τα μεγάλα έξοδα, τόσο στην μια περίπτωση, όσο και στην άλλη.

Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι είμαστε λιγότερο αποφασισμένοι αν δεν θέλουμε να πληρώσουμε τα μαλλιά της κεφαλής μας για να διατηρήσουμε το σώμα μας γερό και γυμνασμένο. Με την οικονομική κρίση να εξαπλώνεται παγκόσμια και να κάνει το κόστος ζωής πιο ακριβό μέρα με την μέρα, μόνο έξυπνο μπορεί να θεωρηθεί από την μεριά μας το να κάνουμε οικονομικότερες επιλογές.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!