Όταν το luxury wellness brand της Gwyneth Paltrow, Goop, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι λανσάρει την “The Diapér” – μια “νέα πάνα μιας χρήσης με επένδυση από παρθένο μαλλί αλπακά και κούμπωμα με πολύτιμους λίθους από κεχριμπάρι, γνωστούς για τις αρχαίες εξαγνηστικές τους ιδιότητες” με τιμή 120 δολάρια για ένα πακέτο 12 τεμαχίων – το οινό απογοητεύτηκε αλλά δεν εξεπλάγην κιολας. Εξάλλου, πρόκειται για την ίδια εταιρεία που λάνσαρε κερί με άρωμα αιδοίου αξίας 75 δολαρίων και ένα sex toy από χρυσό 24 καρατίων μεταξύ άλλων overpriced παράξενων προϊόντων.

Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στα σχόλια του post της πάνας στο Instagram του brand άρχισε να αναρωτιέται αν πρόκειται για κάποιο σκετσάκι του SNL, αν είναι Πρωταπριλιά και να διαμαρτύρεται για την κίνηση αυτή του Goop τη στιγμή που κόσμος υποφέρει εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και περιμένει πότε θα τον χτυπήσει στο κεφάλι η επισιτιστική που είναι πρό των πυλών. Ωστόσο, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, εστάλη Δελτίο Τύπου από το Goop ότι υπάρχει μόνο ένα κουτί από τις πολυτελής πάνες επειδή, “δεν είναι πραγματικά προς πώληση”.

Η όλη κίνηση δεν ήταν παρά ένα publicity stunt καθώς το Goop και η Gwyneth Paltrow θέλησαν να ξεκινήσουν μια συζήτηση για το πόσο κοστίζουν οι πάνες. “Παρά την απόλυτη αναγκαιότητα τους, σε 33 πολιτείες, οι πάνες δεν αντιμετωπίζονται ως απαραίτητο είδος. Φορολογούνται ως αγαθό πολυτελείας. Ανάλογα με την πολιτεία, αυτός ο φόρος επί των πωλήσεων μπορεί να προσθέσει από 1,5 έως 7% στο κόστος τους”. Οι ψεύτικες πάνες Goop είχαν τιμή 120 δολάρια, επειδή τόσο μπορεί να κοστίσει ο φόρος για τις πάνες στις οικογένειες ετησίως.

Υπήρξε μεγάλη οργή“, δήλωσε η Paltrow σε ένα βίντεο στο Instagram. “Ωραία. Οι πάνες αυτές σχεδιάστηκαν ακριβώς για να μας εκνευρίσουν, γιατί αν το να αντιμετωπίζεις τις πάνες σαν πολυτέλεια σε κάνει να θυμώνεις, το ίδιο θα έπρεπε να κάνεις και με τη φορολόγησή τους σαν πολυτέλεια“. Το Goop συνεργάζεται με τη ΜΚΟ Baby2Baby για να πιέσει για την αλλαγή του φόρου στις πάνες, ενώ οι δωρεές προς τον οργανισμό βοηθούν επίσης όσους πλήττονται από την έλλειψη βρεφικών τροφών και άλλα οικογενειακά ζητήματα. Μόνο ευχάριστο είναι που η Gwyneth Paltrow χρησιμοποίησε την πλατφόρμα του Goop – σαρκάζοντας το ίδιο της το brand – για να επικοινωνήσει ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και η αλήθεια είναι πώς βγάζουμε το καπέλο στην επικοινωνιακή της ομάδα.