Για χρόνια, βλέπαμε τα media και τη μόδα να προβάλλουν σχεδόν αποκλειστικά πολύ αδύνατα σώματα ως τη νόρμα και το ιδανικό. Τα τελευταία χρόνια, αυτό έχει επιτευχθεί να αλλάξει, με τα plus size σώματα να αποκτούν “φωνή” και όλο και περισσότερες εταιρείες και οίκοι να φροντίζουν να δημιουργήσουν ρούχα γι’ αυτά, αλλά και να τα βάλουν στις πασαρέλες και τις καμπάνιες τους. Οι λόγοι είναι κερδοσκοπικοί; Πιθανώς, αλλά αυτο δεν αλλάζει το γεγονός ότι plus size άτομα είδαν επιτέλους τον εαυτό τους να εκπροσωπείται και να μη δαιμονοποιούνται.
Ωστόσο, αυτή η συμπερίληψη δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι τώρα είμαστε καλά. Η βιομηχανία πρόσθεσε ακόμα έναν σωματότυπο στη λίστα αυτών, των οποίων την ύπαρξη αναγνωρίζει. Αυτός δεν ήταν, όμως, ο μόνος που έλειπε από αυτήν. Υπάρχει μία ακόμα κατηγορία, που αποτελεί ουσιαστικά “ομπρέλα” για όλους τους ενδιάμεσους σωματότυπους, οι οποίοι εκπροσωπούνται από λίγο έως καθόλου. Είναι όλα εκείνα τα σώματα, που δεν είναι ούτε πολύ λεπτά, αλλα ούτε και plus size. Το ενδιαφέρον; Αν βάλουμε τα δεδομένα κάτω, είναι τα σώματα που συναντάμε στην πλειοψηφία των ανθρώπων. Ο λόγος για το midsize, όπως ονομάστηκε από το TikTok.
@shelbysaywhatblog Hi 👋🏼 I’m Shelby and I’m a size 12/14 gal that loves fashion. Let’s be besties 💕 Follow for more size 12/14 style. #midsize #size12to14 #size12fashion #size14fashion #midsizetiktok #midsizestyle #midsizeoutfitinspo #midsizefashion
Τι είναι το midsize; Όπως είπαμε, δεν αναφέρεται ουσιαστικά μόνο σε έναν τύπο σωματότυπου. Από τη μία, ο όρος μπορεί να αντιστοιχεί σε όλα τα σώματα, που το μέγεθος στα ρούχα τους είναι έως το XL, αλλά πάνω από S. Από την άλλη, είναι σώματα με ραγάδες, κυτταρίτιδα, μη σφιχτά ή/και γενικά με άλλα στοιχεία, που η κοινωνία αντιμετωπίζει ως ατέλειες και που δεν εμφανίζονται στα σώματα (skinny και plus size), που η βιομηχανία της μόδας και των media μάς προβάλλουν. Με άλλα λόγια, το midsize αναφέρεται τόσο κυριολεκτικά στα ενδιάμεσα νούμερα, όσο και στο σώμα, που έχει ο μέσος άνθρωπος.
Μόλις ένα μοντέλο, με διεθνή καριέρα υπάρχει, που μπορεί να θεωρηθεί ότι αντιπροσωπεύει την κατηγορία του midsize. Αυτή είναι η Jill Kortleve. Ωστόσο, αν και πολλοί αναφέρονται σε αυτην ως το πρώτο “normal size” μοντέλο, εννοώντας μέσου μεγέθους, ακόμα περισσότεροι απλά την ενέταξαν στα plus size μοντέλα της βιομηχανίας. Σε κάθε περίπτωση, όπου κι αν τελικώς την εντάξουμε, είναι κατανοητό ότι ένα άτομο δεν είναι αρκετό, για να θεωρήσουμε ότι υπάρχει πραγματική εκπροσώπηση. Με άλλα λόγια, το midsize στα μάτια της μόδας και των media είναι κάτι ανύπαρκτο, γεγονός που κάνει όσους ανήκουν σε αυτό, να αισθάνονται επίσης αφανείς, αλλά και προβληματικοί και περιορισμένοι.
@oliviafredacurves MIDSIZE QUEENS 👑👏🏼 sound: @marylouisemondlock #midsize #midsizequeens #fyp #size10 #size12 #midsizetiktok
Φυσικά, δεν είναι καν αποκλειστικά θέμα προβολής. Το ζήτημα είναι και πρακτικό, με τα περισσότερα καταστήματα ρούχων να μην καλύπτουν πραγματικά τις ανάγκες των midsize σωμάτων. Ναι, πωλούν ρούχα στα αντίστοιχα μεγέθη. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να θεωρηθεί αρκετό, όταν τις περισσότερες φορές τα συγκεκριμένα ρούχα έχουν φτιαχτεί, για να βολεύουν και να κάθονται καλά, αποκλειστικά σε πολύ αδύνατα σώματα ή σε σώματα με καμπύλες σε πολύ συγκεκριμένα σημεία. Επιπλέον, δεν υπάρχει ούτε καν η επιλογή των plus size καταστημάτων, μιας και θεωρούνται πολύ αδύνατα γι’ αυτά.
Πώς μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση; Κατ’ αρχάς, αν αρχίσουμε να της ρίχνουμε φως. Ευτυχώς, το TikTok ήδη έχει αρχίσει να το κάνει. Όλο και περισσότερες γυναίκες, με midsize σώματα, εκμεταλλεύονται την εφαρμογή, έτσι ώστε να μιλήσουν για τα σωματικά στερεότυπα, για το body shaming, που έχουν δεχτεί, για το πώς δείχνει το δικό τους σώμα, αλλά και για να προβάλουν outfits, που τις κάνουν να αισθάνονται αυτοπεποίθηση μέσα στο σώμα τους.
@bella.inizio Feeling your best shouldn’t have a size limit 💫 #midsizequeens #midsizegirl #midsizefashion
Η αντίδραση των άλλων χρηστών σε αυτά δείχνει και πόσο ανάγκη πραγματικά υπήρχε, να καλυφθεί αυτό το κενό εκπροσώπησης στα media. Γιατί; Διότι το hashtag #midsize αυτή την στιγμή πλησιάζει τις 2 δισεκατομμύρια προβολές, την στιγμή που το #midsizefashion έχει ξεπεράσει τις 751 εκατομμύρια. Φυσικά, αυτό δεν είναι αρκετό. Όση επιρροή κι αν έχει το TikTok, η πραγματική αλλαγή δεν θα έρθει μέχρι τα midsize σώματα να αρχίζουν να έχουν προβολή στα media ισάξια με εκείνη, που έχουν τα plus size, και ακόμα περισσότερο με αυτή, που έχουν τα skinny, αλλά και μέχρι ένα άτομο με midsize σώμα να μπορεί να αγοράσει ρούχα, χωρίς να τα αλλάξει τρεις φορές, γιατί κανένα μέγεθος δεν τους κάθεται σωστά. Αν αυτά δεν γίνουν, τότε ό,τι κι αν γίνει στο TikTok θα παραμείνει άκαρπο.
@__lifewithg Lemme know if we have the same body type🥺 #fyp #bodypositivity #midsize #midsizegal #effyourbodystandards #foryou
♬ bodies that look like this also look like this – mary skinner