Πριν περίπου δύο εβδομάδες, είδαμε πρώην πολιτευόμενη της Νέας Δημοκρατίας (δεν αναφέρουμε το όνομά της, γιατί δεν θέλουμε να τής κάνουμε την όποιου τύπου διαφήμιση) να κάνει body shaming στη Δανάη Μπάρκα. Αιτία ήταν παπαρατσικές φωτογραφίες της παρουσιάστριας και ηθοποιού στην παραλία, για τις οποίες είχε λάβει αρκετά θετικά σχόλια. Αυτά φαίνεται να ενόχλησαν το συγκεκριμένο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να αναπαράγει τις φωτογραφίες, ώστε να σχολιάσει ότι αποτελεί λάθος πρότυπο υγείας.
Η πλειοψηφία του κόσμου έσπευσε να στηρίξει τη Δανάη Μπάρκα, τουλάχιστον δημόσια και μπροστά από τις κάμερες. Ωστόσο, ο Κώστας Φραγκολιάς αποφάσισε να υποστηρίξει το σχόλιο ότι η εικόνα της είναι εικόνα μη υγιούς ανθρώπου. Συγκεκριμένα, τον είδαμε αρχικά να διαφωνεί με την Σταματίνα Τσιμτσιλή στον αέρα της εκπομπής Happy Day, κάνοντας το μικρό σχόλιο, “Ρατσιστικό γιατί; (…) Μα δεν μίλησε για εικόνα. Μίλησε για θέματα υγείας”. Αργότερα, όμως, σε δηλώσεις του σε κάμερες στο πλαίσιο event, ανέπτυξε περισσότερο το τι ακριβώς εννοούσε:
“Είχε να κάνει καθαρά με θέμα υγείας. Δηλαδή αυτό, που πίστευα ότι ήθελε να πει και η ίδια. Θα μού πεις δεν είναι υγιής, ας πούμε, η Δανάη, γιατί αυτή ήταν η φωτογραφία, που η φωτογραφία απ’ ό,τι κατάλαβα δεν ήθελε να σχολιάσει τη Δανάη. Είναι δικαίωμα του καθενός να είναι όπως θέλει, να φοράει εννοείται ό,τι θέλει, να πηγαίνει όπου θέλει παντού και, ειδικά κι εγώ, το επευφημώ και το θαυμάζω πάρα πολύ στους ανθρώπους. Αλλά σε κάποια πράγματα, που κάποιοι άλλοι άνθρωποι, ας πούμε, γράφουν κάποια σχόλια ότι αυτό είναι ωραίο… Θα σού δώσω ένα παράδειγμα. Αν εγώ έχω μια φωτογραφία -και το λέω τώρα, δεν με τιμάει-, η οποία ήταν 16 χρόνων, είμαι με έναν παπάκι και στην παραλιακή και κάνω σούζα χωρίς κράνος. Όποιος μού γράψει από κάτω ‘Ναι, είσαι οδηγάρα’, θα τού πω ‘Λες βλακείες’ πια. Θα μού πεις είναι ωραίο και σωστό; Όχι. Έθετα, όμως, τη ζωή μου σε κίνδυνο; Ναι. Θα μού πεις είναι το ίδιο πράγμα; Όχι ακριβώς, εμμέσως.
(…) Νομίζω ότι επέλεξε τα σχόλια των ανθρώπων, που σχολίαζαν από κάτω και επευφημούσαν. Αυτό νομίζω ότι σχολίασε. Είδατε πουθενά να αναφερθεί στο όνομά της; Στο πρόσωπό της; Σε αυτή τη φωτογραφία, υπήρχαν από κάτω κάποια σχόλια, έτσι; Τα οποία αυτά τα σχόλια επευφημούσαν αυτή την εικόνα, η οποία αυτή η εικόνα, παιδιά, δεν δείχνει τον πιο υγιή άνθρωπο. Ας το πούμε έτσι”.
Δεν έμεινε, όμως, εκεί. Οι δηλώσεις του φαίνεται ότι έφεραν πολλές αρνητικές αντιδράσεις στα comments και τα DMs του και γι’ αυτό θέλησε να επανατοποθετηθεί. Λέγοντας στην ουσία απλά τα ίδια πράγματα σε μία λεζάντα, που συνόδευε τη φωτογραφία “Βλέπω ό,τι θέλω να δω”: “Ισχύει και για το ρήμα ‘ακούω’.
Σήμερα λοιπόν,δέχτηκα έναν καταιγισμό μηνυμάτων και συνομιλώντας με πολλούς από εσάς μέσω σοσιαλ,νιώθω την ανάγκη να ξαναεπικοινωνήσω πως οι δηλώσεις μου αφορούν τα πρότυπα υγείας και ουδεμία αναφορά και συσχέτιση δεν έκανα με πρότυπα ομορφιάς, συμπεριφοράς, αυτοπεποίθησης και εικόνας άλλων ανθρώπων.
Εννοείται δικαίωμα του καθένα να είναι όπως θέλει να είναι, να φοράει ό,τι θέλει και γενικότερα να εκφράζεται με την εικόνα του όπως νιώθει. Οι δηλώσεις μου αφορούν σε ιατρικές μελέτες σχετικά με το παραπάνω βάρος και τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που μπορεί αυτό να φέρει στην υγεία ενός ανθρώπου.
(Και απορώ γιατί κάποιοι δεν θέλετε να το καταλάβετε και μεθοδευμένα μετατρέπετε μια γενικευμένη άποψη σε προσωπική επίθεση και μάλιστα σε έναν άνθρωπο που αν και προσωπικά δεν γνωρίζω, συμπαθώ πολύ και τον θεωρώ αξιόλογο).
Ευχαριστώ όσους επικοινώνησαν μαζί μου και μου εξέφρασαν την συμφωνία τους στα λεγόμενά μου, αλλά και σε όσους την αντίθεσή τους με αρεστό τρόπο”.
Δεν ξέρουμε για εσένα, αλλά εμείς έχουμε αρκετές ενστάσεις με όλες τις δηλώσεις και τα σχόλια του. Αρχικά, επειδή το έχουμε δει αρκετές φορές, θα θέλαμε να σημειώσουμε πως μία δήλωση δεν γίνεται λιγότερη προβληματική ή περισσότερο “political correct”, απλά διότι πριν ή αφότου την κάνεις, λες φράσεις όπως “είναι δικαίωμα του καθενός να είναι όπως θέλει”. Κατά δεύτερον είναι τουλάχιστον υποκριτικό, να λέμε ότι το αρχικό post δεν αφορούσε τη Δανάη Μπάρκα, επειδή η ίδια η πρώην πολιτευόμενη της ΝΔ δεν έγραψε το όνομά της, όταν υπήρχαν σε αυτό δύο φωτογραφίες της παρουσιάστριας, μαζί με μία λεζάντα και έναν τίτλο του αρχικού άρθρου, όπου ξεκάθαρα έλεγε “Δανάη Μπάρκα”.
Από εκεί και πέρα, πρέπει κάποια στιγμή όλοι να καταλάβουμε πως, εκτός κι αν έχουμε σπουδάσει ιατρική, δεν είμαστε γιατροί, απλά γιατί έχουμε διαβάσει δύο τυχαίες έρευνες στο διαδίκτυο. Κι ακόμα κι αν έχεις σπουδάσει ιατρική, αν είσαι για παράδειγμα νευρολόγος και όχι διατροφολόγος ή ενδοκρινολόγος, και πάλι δεν μπορείς να έχεις άποψη για τα κιλά των άλλων ανθρώπων ούτε σε σχέση με την υγεία τους, ούτε σε σχέση με τίποτα. Και γενικά, ακόμα και διατροφολόγος να είσαι ή οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα κι αν έχεις, με κανέναν τρόπο δεν έχεις το δικαίωμα να σχολιάσεις πόσο υγιής σού φαίνεται κάποιος, εκτός κι αν ο ίδιος στο ζητήσει.
Είναι τουλάχιστον παράλογο ο κύριος Φραγκολιάς, ή και ο οποιοσδήποτε άλλος άσχετος με τον ιατρικό κλάδο, να συνδέει το βάρος με την υγεία, τη στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο όλο και περισσότεροι γιατροί βγάζουν την καταμέτρηση βάρους εκτός της εξέτασης των ασθενών. Ο λόγος; Ότι στην πραγματικότητα με τα χρόνια οι έρευνες μάς δείχνουν ότι υπάρχουν πολλοί πιο σημαντικοί δείκτες υγείας από τα κιλά μας. Στην ουσία, δεν έχει σημασία αν είσαι 50, 80, 100 ή 120 κιλά, από την στιγμή που στοιχεία όπως η πίεση σου, οι παλμοί σου, η χοληστερίνη σου και το σάκχαρό σου είναι σε καλά επίπεδα. Εκτός, λοιπόν, κι αν ο κύριος Φραγκολιάς έχει ελέγξει αυτές τις εξετάσεις της Δανάης Μπάρκα, μάλλον δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να κρίνει αν και πόσο υγιής είναι.