Σεισμοί, σκοτάδι, ο ίδιος ο Vecna μέσα στην ντουλάπα σου, τίποτα από τα προαναφερθέντα δεν είναι κακό να μας τρομάξει όσο το έντομο – συνώνυμο του καλοκαιριού, οι κατσαρίδες. Αυτό το πλάσμα με τις κεραίες και την αηδιαστικά γυαλιστερή επιφάνεια που καραδοκεί στην πόλη και βάζει στόχο τα σπίτια μας και τις ήρεμες καλοκαιρινές νύχτες μας. 

Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές που βοηθούν στο να μείνουν οι κατσαρίδες μακριά από το σπίτι σας. Το μόνο που δεν μπορούμε να σας πούμε πώς να αποτρέψετε είναι το σας τις φέρει δώρο η γάτα σας για να σας δείξει πόσο καλός θηρευτής είναι (θα είναι τουλάχιστον σκοτωμένες ή ημιθανείς όμως). 

Κρατήστε το σπίτι σας καθαρό

Αυτό μπορεί να μοιάζει δεδομένο, αλλά οι κατσαρίδες έλκονται από τη βρωμιά κυρίως γιατί είναι διαρκώς σε αναζήτηση πηγών τροφής. Ο ευκολότερος τρόπος για να απαλλαγείτε από τις κατσαρίδες είναι να βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι καθαρό. Οι βασικότερες δουλειές που οφείλετε να βεβαιωθείτε είναι: Να πλένετε τα πιάτα ακριβώς μετά τα γεύματα. Να καθαρίζεται αμέσως ψίχουλα και τυχόν χυμένα υγρά. Βγάλτε τα σκουπίδια πριν πάτε για ύπνο. Αφαιρέστε τα λίπη από την εστία της κουζίνας. Σφραγίστε τρόφιμα σε δοχεία. Να σφουγγαρίζετε τακτικά.

Χρησιμοποιήστε παγίδες

Μια αποτελεσματική μέθοδος για την εξάλειψη των κατσαρίδων είναι ο τύπος παγίδας που βρίσκετε σε σούπερ μάρκετ ή χρωματοπωλεία. Η συσκευή χρησιμοποιεί ένα άρωμα ή άλλο δόλωμα για να προσελκύσει τις κατσαρίδες. Όταν διερευνήσουν το δόλωμα, οι κατσαρίδες παγιδεύονται σε μια κολλώδη ουσία και ουσιαστικά παγιδεύονται στο εσωτερικό της. Μπορεί να χρειαστούν έως και δύο εβδομάδες για να δείτε αποτελέσματα, οπότε οι παγίδες πρέπει να ελέγχονται για νεκρές κατσαρίδες σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Χημικά δολώματα 

Ένας άλλος συνηθισμένος τρόπος για να απαλλαγείτε από τις κατσαρίδες περιλαμβάνει τη χρήση δολωμάτων που αγοράζονται στο κατάστημα. Τα χημικά δολώματα μεταμφιέζουν το εντομοκτόνο σε πηγή τροφής. Οι κατσαρίδες καταπίνουν το εντομοκτόνο και επιστρέφουν στις φωλιές τους, όπου πεθαίνουν. Άλλες κατσαρίδες τις τρώνε, εξαπλώνοντας το δηλητήριο στην υπόλοιπη φωλιά. Τοποθετήστε χημικά δολώματα κοντά σε κάδους απορριμμάτων και κάτω από νεροχύτες και ντουλάπια σε κουζίνες και μπάνια.

Υγρό φάρμακο για κατσαρίδες

Ένα άλλο προϊόν που διατίθεται στα καταστήματα είναι ένα υγρό εντομοκτόνο. Αφού αραιωθεί, το υγρό μπορεί να ψεκαστεί με ένα ψεκαστήρι σε ρωγμές και χαραμάδες και σε άλλες περιοχές όπου οι κατσαρίδες αρέσκονται να κρύβονται. Μπορείτε επίσης να σφουγγαρίσετε το πάτωμα και να σκουπίσετε τους πάγκους με το διάλυμα, ωστόσο πρώτα θα πρέπει να έχετε αφαιρέσει τρόφιμα και οικιακά σκεύη.

Βορικό οξύ

Το βορικό οξύ είναι μια από τις καλύτερες σπιτικές θεραπείες για να απαλλαγείτε από τις κατσαρίδες με φυσικό τρόπο. Ανακατέψτε ίσες ποσότητες βορικού οξέος, αλεύρι και ζάχαρη για να φτιάξετε μια ζύμη. Τοποθετήστε μπάλες από τη ζύμη γύρω από το σπίτι, όπου οι κατσαρίδες μπορούν να τραφούν από αυτήν. Το αλεύρι και η ζάχαρη θα προσελκύσουν τις κατσαρίδες, ενώ το βορικό οξύ θα τις σκοτώσει. Απλά τοποθετήστε τη ζύμη εκεί που ξέρετε ότι υπάρχουν συνήθως κατσαρίδες. Το βορικό οξύ θα σκοτώσει τις κατσαρίδες που στη συνέχεια θα γίνουν τροφή για άλλες κατσαρίδες. Όμως προσοχή! Ενώ αυτό είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη θανάτωση των κατσαρίδων, το βορικό οξύ μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τα κατοικίδια ζώα, συνεπώς αν ζείτε με κάποιο τετράποδο, ο τρόπος αυτός δεν ενδείκνυται για εσάς.

Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα, παρόμοια με το βορικό οξύ, είναι θανατηφόρα για τις κατσαρίδες και βρίσκεται ήδη στο ντουλάπι σας. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο συνδυάστε τη μαγειρική σόδα με κάτι που θα τις έλκυε, όπως ζάχαρη ή κρεμμύδια. Τοποθετήστε αυτό το μείγμα σε χώρους με υψηλή επισκεψιμότητα και περιμένετε. Θα αρχίσετε να βλέπετε νεκρές κατσαρίδες μόλις αρχίσουν να τρώνε το μείγμα.

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή δεν σκοτώνουν τις κατσαρίδες, αλλά τις αποτρέπουν. Αν θέλετε να λάβετε προληπτικά μέτρα πριν εμφανιστούν οι κατσαρίδες, αναμείξτε οξύ εσπεριδοειδών με λίγο νερό και προσθέστε το σε χώρους όπου πιθανόν θα βλέπατε κατσαρίδα. Οι κατσαρίδες θα απομακρυνθούν από αυτή την περιοχή, καθώς δεν τους αρέσει η μυρωδιά. Μπορείτε ακόμη και να αφήσετε μερικές φλούδες εσπεριδοειδών γύρω από την κουζίνα σας, ώστε να παραμείνει η μυρωδιά.

Απομακρύνετε τις εφημερίδες και τα χαρτόκουτα από τα σκουπίδια σας

Οι κατσαρίδες λατρεύουν τις κούτες και τις εφημερίδες. Αν αυτά τα αντικείμενα βρίσκονται γύρω από το σπίτι σας, λειτουργούν σαν ανοιχτή πρόσκληση για όλες τις κατσαρίδες της περιοχής στο σπίτι σας. Οι κατσαρίδες συγκεκριμένα λατρεύουν να αναπαράγονται σε αυτά τα αντικείμενα, οπότε είναι καλύτερο να απομακρύνετε όλες τις εφημερίδες και τα χαρτόκουτα από το σπίτι σας και να τους χαλάσετε την καβάτζα.

Σφραγίστε ρωγμές και τρύπες

Οι κατσαρίδες εισέρχονται στα σπίτια με το να σέρνονται κάτω από τις πόρτες και να καραδοκούν στα θεμέλια του σπιτιού σας. Επειδή είναι ίσως δύσκολο να εντοπίσετε τυχόν ρωγμές και τρύπες, οι προβληματικές περιοχές συνήθως είναι: Γύρω από παράθυρα και τις πόρτες, κατά μήκος των γύψινων στο ταβάνι (αν έχετε). Γύρω από οπές που χρησιμοποιούνται για ηλεκτρικές, αερίου και υδραυλικές γραμμές. Επιθεωρείτε αυτές τις προβληματικές περιοχές τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και αν παρατηρήσετε ρωγμές και τρύπες, φροντίστε να τις σφραγίσετε.

Επιθεωρήστε τακτικά και διορθώστε τυχόν προβλήματα υδραυλικών εγκαταστάσεων ή διαρροές

Η υγρασία αποτελεί τεράστιο πόλο έλξης για τις κατσαρίδες οι οποίες χρειάζονται νερό για να επιβιώσουν. Εάν παρατηρήσετε διαρροές ή προβλήματα υδραυλικών εγκαταστάσεων, διορθώστε τα το συντομότερο δυνατό. Δεν είναι κακή ιδέα να επιθεωρείτε τακτικά τις βρύσες, τους νεροχύτες, τα ψυγεία και τις συσκευές του σπιτιού σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν διαρροές ή ότι δεν παράγουν υπερβολική υγρασία.

Μην προσκαλείτε τις κατσαρίδες για φαγητό μαζί με το κατοικίδιό σας

Εννοούμε άθελά σας. Αν αφήνετε “λιχουδιές” όπως μια ξεραμένη τροφή σκύλου ή γάτας είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσετε έντομα και συγκεκριμένα κατσαρίδες. Αν έχετε κατοικίδιο λοιπόν καλύτερα χρησιμοποιείστε τάιστρο, ώστε οι κατσαρίδες να μην έχουν εύκολη πρόσβαση σε πηγές τροφής.

Επαγγελματική βοήθεια

Φυσικά, το πιο αποτελεσματικό μέσο πρόληψης είναι η απολύμανση. Αν βρίσκετε αντίσταση από τ@ σπιτονοικοκύρ@ προσπαθήστε να πάρετε με το μέρος σας τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας και διεκδικήστε την απολύμανση προτού πιάσουν οι μεγάλες ζέστες του καλοκαιριού.