Οι πιθανότητες λένε ότι το περασμένο Σάββατο αποφάσισες να μείνεις σπίτι το βράδυ και να παρακολουθήσεις τον τελικό της Eurovision 2022. Δεν είχαμε ιδιαίτερες εκπλήξεις. Η Ελλάδα και η Αμάντα Γεωργιάδη βρέθηκαν στην δεκάδα, όπως προέβλεπαν καιρό τώρα τα στοιχήματα. Μεγάλοι νικητές της βραδιάς ήταν οι Ουκρανοί Kalush Orchestra και το Stefania, με 165 πόντους απόσταση από τους δεύτερους Βρετανούς και με μία νίκη όχι μόνο μουσική, αλλά κυρίως συμβολική, ως ένα ακόμα δείγμα στήριξης της υπόλοιπης Ευρώπης στην Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία. Φυσικά, αυτό δεν μειώνει την προσπάθεια των Kalush Orchestra, που πρέπει να αρχίσουμε να μαθαίνουμε σιγά σιγά λίγο καλύτερα. 

Ξεκίνησαν ως αποκλειστικά rap συγκρότημα

Όταν δημιουργήθηκαν το 2019, ονομάζονταν μόνο KALUSH και αποτελούνταν από τους Oleh Psiuk, Igor Didenchuk και MC Kilimmen. Το τρίο, μέχρι και τα τέλη του 2021, αποκλειστικά ράπαρε. Αυτό άλλαξε, όταν αποφάσισαν να μετατραπούν στους Kalush Orchestra και πλέον να πάρουν στο συγκρότημα ακόμα τρεις καλλιτέχνες, τους Tymofii Muzychuk, Vitalii Duzhyk και Dzhonni Dyvnyy. Αυτοί ήρθαν να προσθέσουν την παραδοσιακή ουκρανική μουσική στην εξίσωση και να την μπλέξουν με τη rap. 

Δεν θα πήγαιναν εκείνοι στη Eurovision 2022

Οι Kalush Orchestra δεν κέρδισαν τον διαγωνισμό πρόκρισης για τη Eurovision. Τη χώρα επρόκειτο να εκπροσωπήσει η Alina Pash, ωστόσο μία αποκάλυψη την έκανε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη. Η τραγουδίστρια το 2015 είχε ταξιδέψει στην Κριμαία, όταν πλέον η περιοχή είχε περάσει στον έλεγχο της Ρωσίας. Από το 2014, ένα τέτοιο ταξίδι απαιτεί κυβερνητική έγκριση από την Ουκρανία, ενώ είναι παράνομο να πραγματοποιηθεί μέσω της Ρωσίας. Έτσι, η Pash αντιμετωπίστηκε με αρκετή καχυποψία από τους συμπατριώτες της και αναγκάστηκε να παραιτηθεί, ανοίγοντας τον δρόμο για το Τορίνο στους Kalush Orchestra. 

Πήραν ειδική άδεια για να βγουν από την Ουκρανία

Πολλοί έχουν αναρωτηθεί πώς μπόρεσαν οι Kalush Orchestra να βγουν από την Ουκρανία και να ταξιδέψουν στο Τορίνο, εν μέσω πολέμου, με τους άντρες της ηλικίας τους να μην επιτρέπεται να φύγουν από τη χώρα. Η απάντηση είναι ότι πήραν ειδική άδεια, βάσει της οποίας μπόρεσαν να πάνε στην Ιταλία τον Απρίλιο και τώρα πρέπει αμέσως να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους. Μάλιστα, δεν κατάφερε όλη η αποστολή να βγει από τη χώρα. Ο Dynvyy αναγκάστηκε να παραιτηθεί και τη θέση του πήρε την τελευταία στιγμή ο Sasha Tab, για να κάνει τις δεύτερες. Παράλληλα, ένας από τους χορευτές επίσης δεν κατάφερε να ακολουθήσει το συγκρότημα, αφού συμμετέχει σε μονάδα εδαφικής άμυνας. 

Ο πόλεμος δεν τους επέτρεψε να προετοιμαστούν ιδιαίτερα πολύ

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνέβη μόλις μερικές μέρες, αφότου επιλέχθηκαν να εκπροσωπήσουν τη χώρα στη Eurovision 2022. Όπως ήταν φυσικό, αυτό δεν τούς επέτρεψε να ασχοληθούν ιδιαίτερα με την προετοιμασία τους για τον διαγωνισμό, αφού στο επίκεντρο της σκέψης και της δράσης τους μπήκε ο πόλεμος. Συγκεκριμένα, από το Reuters γνωρίζουμε ότι ο Psiuk εντάχθηκε σε μία ομάδα εθελοντών, που παρέχουν φάρμακα στους πληγέντες και τούς βοηθούν να βγουν από την εμπόλεμη ζώνη, αλλά και ότι ένα άλλο μέλος, που δεν έχει ονοματιστεί, δρα σε μονάδα εδαφικής άμυνας της Ουκρανίας. 

Το νικητήριο τραγούδι δεν αφορά τον πόλεμο

Το τραγούδι Stefania θεωρήθηκε από πολλούς ως ένα τραγούδι για τον πόλεμο, που είναι αφιερωμένο στην πατρίδα του συγκροτήματος, την Ουκρανία. Ωστόσο, όπως είπαμε, οι Kalush Orchestra επιλέχθηκαν πριν τη ρωσική εισβολή και, προφανώς, το τραγούδι γράφτηκε ακόμα πιο πριν. Στην πραγματικότητα, ο Psiuk έγραψε το κομμάτι για τη μητέρα του και γι’ αυτό θέλει να το αντιμετωπίσουμε ως έναν ύμνο νίκης και όχι ως έναν ύμνο πολέμου. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!