Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018, έγινε γνωστή η είδηση του εγκληματικού θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, γνωστού και ως Zackie Oh. Ο LGBTQIA+ ακτιβιστής βρέθηκε παγιδευμένος σε ένα κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια, με τον ιδιοκτήτη και έναν άλλον παρευρισκόμενο να τον ξυλοκοπούν με μένος, θεωρώντας όπως υποστήριξαν ότι είναι ληστής. Όταν η αστυνομία έφτασε στο σημείο, όχι απλά δεν τον βοήθησε, αλλά τον συνέλαβαν, αφότου πρώτα κάποιοι από τους αστυνομικούς τον χτύπησαν επίσης βίαια. Τελικά, ο Ζακ έφυγε από τη ζωή λίγο αργότερα μέσα στο ασθενοφόρο, υποκύπτοντας στα τραύματά του. 

Με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση, η δίκη για τον θάνατό του ολοκληρώθηκε χθες, 3 Μαΐου. Στη θέση των κατηγορουμένων βρίσκονταν ο κοσμηματοπώλης, ο παρευρισκόμενος μεσίτης και τέσσερις από τους οχτώ συνολικά αστυνομικούς, που είχαν πάει στο σημείο. Η τελική απόφαση του δικαστηρίου; Ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης καταδικάστηκαν σε δεκαετή κάθειρξη για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία, με τον πρώτο να εκτίει την ποινή του στο σπίτι του λόγω ηλικίας και προβλημάτων υγείας, ενώ όλοι οι αστυνομικοί αθωώθηκαν για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης. 

Προφανώς, η δικαστική απόφαση δεν αφήνει κανένα αίσθημα δικαίωσης. Η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου, αλλά και η Μάγδα Φύσσα, που βρισκόταν εκεί για να συμπαρασταθεί, αμέσως αντέδρασαν και άρχισαν να φωνάζουν “Ντροπή” και “Ξεφτίλες”, με την άλλη πλευρά να ζητά την σύλληψή τους και να απειλεί, ενώ αργότερα έγινε γνωστό ότι άντρες των ΜΑΤ απώθησαν βίαια τη μητέρα του Παύλου Φύσσα με τις ασπίδες τους. Οι αντιδράσεις έφτασαν έξω από το δικαστήριο, με όλους όσους είχαν συγκεντρωθεί εκεί να φωνάζουν συνθήματα για τον Ζακ, αλλά και τον Παύλο, ενώ μία ματιά στα social media και το hashtag #Justice4ZakZackie αποκαλύπτει όλη την (δίκαια) οργή του κόσμου.