Έχουμε 2022 και πραγματικά δεν μπορούμε να χωνέψουμε ότι παλαιολιθικές σεξιστικές απόψεις συνεχίζουν όχι απλα να υπάρχουν, αλλά και να έχουν θέση στον δημόσιο λόγο. Τουλάχιστον, πλέον, όχι απλά δεν τις αντιλαμβανόμαστε ως νόρμα, αλλά και μία πολύ μεγάλη μερίδα του κόσμου τις κατακρίνει, ενώ οι γυναίκες που στοχοποιούνται βάσει αυτών δεν διστάζουν να απαντήσουν.
Αυτό είδαμε χθες να συμβαίνει με την Ελεονώρα Μελέτη. Η δημοσιογράφος ανέβασε στο Instagram της screenshot από ένα άρθρο, που κυκλοφόρησε στις 24 Απριλίου. Αυτό αφορούσε την ίδια, τον επί τέσσερα χρόνια σύζυγό της και πατέρα του παιδιού της, Θοδωρή Μαροσούλη, και τη διαφορά ηλικίας τους, με τον τίτλο να τονίζει ότι είναι “πολλά χρόνια μικρότερός της” και ότι έχουν “μεγάλη διαφορά ηλικίας”. Ένας απόλυτα σεξιστικός τίτλος, που ελάχιστες φορές έχουμε δει να συνοδεύει ζευγάρια, όπου ο άντρας είναι ακόμα και 20+ χρόνια μεγαλύτερος από τη σύντροφό του. Ένας απόλυτα σεξιστικός τίτλος, που “τυχαία” συνοδεύτηκε από φωτογραφία της Ελεονώρας Μελέτη, που αμακιγιάριστη και αρετουσάριστη χαμογελάει, με αποτέλεσμα οι ρυτίδες έκφρασής της να φαίνονται πιο έντονες, οπότε και η ίδια να φανεί πιθανώς σε κάποιους μεγαλύτερη απ’ όσο είναι και η διαφορά ηλικίας να υπογραμμιστεί ακόμα περισσότερο.
Φυσικά, η συντάκτρια του κειμένου (όπου σε κανένα σημείο δεν δίνει το επώνυμό της) ξέχασε ότι, όπως είπαμε, ζούμε πια στο 2022. Η πλειοψηφία του κόσμου όχι απλά δεν σοκάρεται από τη διαφορά ηλικίας της δημοσιογράφου και του συντρόφου της, αλλά έσπευσε να την υπερασπιστεί. Επίσης, στο 2022 η γυναίκα, που μπαίνει στο στόχαστρο δεν επιλέγει να δεχτεί τα σεξιστικά “πυρά” και να κάτσει αμίλητη. Κάπως έτσι, είδαμε την Ελεονώρα Μελέτη όχι απλά να φέρνει το θέμα στη δημοσιότητα, αλλά και να βάζει τη συντάκτρια στη θέση της.
“Ελάτε λίγο να μιλήσουμε για την ανακύκλωση.
Παίρνουμε το σκουπίδι και του δίνουμε και πάλι ζωή, αυτή τη φορά δημιουργώντας από κάτι άχρηστο, κάτι καινούργιο και χρήσιμο. Πάμε να κάνουμε ανακύκλωση σε αυτό που διαβάζετε: παίρνουμε το σκουπίδι, στη προκειμένη τον τίτλο, και δίνουμε κ πάλι ζωή δημιουργώντας κάτι και καινούργιο και χρήσιμο. Πάμε να το κάνουμε.
Αγαπητή συντάκτρια Κατερίνα,
Κρίμα για σένα.
Κρίμα που είσαι γυναίκα και βρήκες ‘είδηση’ στο ότι μια γυναίκα είναι μεγαλύτερη (και μάλιστα πολλάαααα χρόνια) από τον άντρα της. Δεν θα μπω στη διαδικασία να σου εξηγήσω γιατί είναι κρίμα καθώς είναι αυταπόδεικτο από το δημιούργημα σου πως ακόμα δεν είσαι έτοιμη σε κανένα επίπεδο, να αντιληφθείς. Γενικά να αντιληφθείς.
Είναι ωστόσο επικίνδυνο που με αυτή την περιορισμένη αντίληψη, σου δίνεται χώρος , θέση ευθύνης αλλά και χρήματα για να εκφράζεις όχι μόνο μισογυνικές, αλλά μισανθρωπιστικές απόψεις.
Κρίμα για σένα ‘Κατερίνα’ ακόμα και αν είσαι άντρας. Για τους ίδιους λόγους.
Κρίμα που προσβάλεις εκατομμύρια γυναίκες που είχαν την τύχη να γνωρίσουν να ερωτευτούν και να αγαπήσουν έναν άντρα νεότερο από εκείνες, αλλα είχαν και τα κότσια να ακολουθήσουν την καρδιά τους επιλεγοντας συνειδητά να προσπεράσουν ηλίθιους σαν και εσένα που αποτελούν με την περιοριστική τους σκέψη εμπόδιο στην προσπάθεια που γίνεται από πολλούς για τη δημιουργία μια πιο ενωτικής κοινωνίας.
Κρίμα για τους αναγνώστες σου Κατερίνα, που γίνονται παραλήπτες της τοξικότητας σου. Δόξα τω θεώ ωστόσο , στο σύνολο τους, απ’ ό,τι διάβασα στα σχόλια, σε καταδικάζουν, σε λυπούνται κ σε βρίζουν.
Κρίμα για σένα Κατερίνα μου, γιατί εγώ αν είμαι από κάποιον ‘μεγαλύτερη’ είμαι σίγουρα από σένα. Με τη διαφορά ότι εσυ δεν είσαι ‘μικρότερη’, αλλά απλά ‘μικρή’.
Και κάπως έτσι κάνουμε με όλα τα σκουπίδια.
Καλή συνέχεια! Και καλή επιτυχία!”