Αν και έχει περάσει τόσος πολύς καιρός από τότε που τα αγαπημένα μας Φιλαράκια σταμάτησαν να προβάλλονται όταν η σειρά έφτασε στο τέλος της, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που την βλέπουν ξανά και ξανά, τόσο για την ανέμελη ατμόσφαιρά της, όσο και για τους υπεραγαπημένους χαρακτήρες που παρουσίαζε. Τρανή απόδειξη είναι η τεράστια αποδοχή που είχε το reunion του cast που το παρακολούθησαν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο.

Παρά την μεγάλη δημοφιλία της σειράς όμως, δεν είναι λίγες οι φωνές που την έχουν επικρίνει στο παρελθόν αλλά μέχρι και σήμερα για την έλλειψη συμπεριληπτικότητας αλλά και για τους προβληματικούς τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίστηκαν κάποιοι χαρακτήρες, όπως το θέμα της Monica με το βάρος της ή η αγάπη του Ross για την επιστήμη του που τον μετέτρεπε σε γραφικό τύπο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν, κάθε είδηση που αφορά τα “Friends’ κάνει τον γύρω του διαδικτύου και προκαλεί τις ανάλογες αντιδράσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συν-δημιουργός της σειράς Marta Kauffman, θέλησε να επικοινωνήσει άλλον έναν προβληματισμό της για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε ένας χαρακτήρας της σειράς και να εκφράσει την μεταμέλειά της για τον τρόπο που τον χειρίστηκαν.

Πρόκειται για έναν από τους γονείς του Chandler, μια τρανς γυναίκα που ονομαζόταν Helena Handbasket και παιζόταν από την Kathleen Turner. Η Kauffman μίλησε σχετικά με αυτόν τον χαρακτήρα στην εκπομπή The Conversation, του BBC World Service.

“Αναφερόμασταν στην Helena, ως ο “Μπαμπάς του Chandler” κι ας ήταν ο πατέρας του ένα τρανς άτομο” είπε η Kauffman. “Οι σωστές αντωνυμίες δεν ήταν ακόμη τότε κάτι που κατανοούσα, οπότε δεν αναφερόμασταν σε αυτό το πρόσωπο ως “Η” ή “Εκείνη”. Αυτό ήταν λάθος.”

Ένα τέτοιο παράδειγμα λάθος μεταχείρισης του χαρακτήρα της Helena ήταν στο επεισόδιο της 7ης σεζόν με τον τίτλο “The One with Monica and Chandler’s Wedding,”, όπου εκείνη συναντά τους συμπέθερους, δηλαδή τους γονείς της Monica, Jack and Judy Geller. Ο Jack λέει την ατάκα ότι “δεν έχει ξαναδεί μια τέτοια ποτέ ξανά στην ζωή του” και αμέσως τον οδηγούν μακριά, ενώ το κάνει ακόμα χειρότερο λέγοντας ότι “δεν πρόλαβε καν να προσποιηθεί ότι είναι ΟΚ με αυτό”. Η πρώην της Helena επίσης αναφέρεται στην Helena ως “Charles” με εμφανή δυσαρέσκεια.

Η Turner από την μεριά της έχει επίσης εκφράσει την μεταμέλειά της για τον χαρακτήρα εδώ και κάποια χρόνια. Αν και έχει πει ότι δέχτηκε να παίξει τον ρόλο αυτόν επειδή δεν υπήρχαν πολλοί τρανς ή ντραγκ χαρακτήρες εκείνη την εποχή στην τηλεόραση, παραδέχεται ότι ο κόσμος νόμιζε ότι ο χαρακτήρας δεν ήταν η τρανς Helena, αλλά ο Charles που μασκαρευόταν γυναίκα.

Τα σχόλια αυτά της Kauffman έρχονται λίγες μέρες μόνο μετά την δημόσια συγγνώμη της για την έλλειψη έγχρωμων ανθρώπων από το cast της σειράς και την χαμηλή της επίδοση όσο αφορά την συμπεριληπτικότητα. Στις 29 Ιουνίου σε μια συνέντευξή της στους Los Angeles Times, η παραγωγός ανακοίνωσε ότι έχει την πρόθεση να δωρίσει 4 εκατομμύρια δολάρια  στις Αφρο-Αμερικανικές σπουδές στο Brandeis University, όπου σπούδασε και η ίδια, λέγοντας ότι “αισθάνεται άσκημα που δεν ήξερε καλύτερα 25 χρόνια πριν”