“Σε κολακεύει πάρα πολύ!”, πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει αυτή τη φράση από τα χείλη φίλων, γονιών, συντρόφων, συναδέλφων. Μία φράση που έχουμε μάθει να αποδεχόμαστε ως κάτι θετικό, που προέρχεται από μια αφετηρία καλής πρόθεσης, καταπιέζοντας στην πραγματικότητα, εκείνο το μικρό τσιμπηματάκι που νιώθουμε στο στομάχι στο άκουσμά της. Η λέξη “κολακευτικό” υπονοεί ότι αυτό που φοράμε μας κάνει να μοιάζουμε διαφορετικά και “καλύτερα” από αυτό που πραγματικά είμαστε. Ότι χωρίς αυτή τη στυλιστική επιλογή δεν είμαστε στ’ αλήθεια το ίδιο όμορφα ή καλλίγραμμα.

Η αναπαραγωγή ενός τέτοιου σχολίου για το ντύσιμο κάποιου, μας θυμίζει εκείνα τα άρθρα που συνεχίζουν πεισματικά να κατακλύζουν τις οθόνες μας στην αρχή κάθε νέας σεζόν, “Ποια φούστα να φορέσεις ανάλογα με το σωματότυπό σου;”, “Έχεις σώμα “αχλάδι”; Αυτά είναι 7 παντελόνια για σένα!”. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η λέξη “κολακευτικό” έχει ταυτιστεί με το βάρος. Για χρόνια μαθαίναμε ότι το μαύρο “κόβει”, δηλαδή αδυνατίζει και άρα “κολακεύει”. Ενώ, μέχρι πολύ πρόσφατα, μας υπενθύμισαν ότι οι οριζόντιες ρίγες ΔΕΝ “κολακεύουν”, δηλαδή μας προσθέτουν όγκο ή “τονίζουν” το πραγματικό μας βάρος.

Όμως όχι. Δεν υπάρχουν “κολακευτικά” ρούχα, αλλά ρούχα που αγαπάμε να φοράμε, που κάνουν εμάς να νιώθουμε όμορφα και δεν περιμένουμε κανένα να μας υποδείξει αν όντως μας πηγαίνει.

Έχουμε αναφέρει ξανά, ότι υπάρχουν πιο θετικά κοπλιμέντα για να εκθειάσεις κάποιο για το πώς μοιάζει. Αντί για “κολακευτικό” θα μπορούσες να πεις “Μα πόσο στιλάτ@ είσαι!” ή “Αυτό που φοράς είναι φανταστικό!”. Με αυτό τον τρόπο δεν υπονοείς ότι το άτομο που έχεις απέναντί σου είναι διαφορετικό χωρίς το ρούχο που φοράει, δηλαδή λιγότερο αδύνατο ή καλλίγραμμο.

Ας κάνουμε κομπλιμέντα στους ανθρώπους για την προσωπικότητά τους, τις επιλογές τους, τα αστεία τους και τις απόψεις τους και όχι να υπογραμμίζουμε καθημερινά στα άτομα γύρω μας ότι τα θεωρούμε πιο ελκυστικά ή επιθυμητά εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο το σώμα τους δείχνει μέσα στα ρούχα.