Πριν μερικές εβδομάδες δημοσιεύσαμε ένα άρθρο για τα σεξιστικά σχόλια που ακούν οι γυναίκες με μακριά, “ψεύτικα” νύχια. Ανάμεσα στα πολλά σχόλια που λάβαμε από εκείνους που δεν πείστηκαν ότι είναι απόλυτα λειτουργικά όντα όπως όλοι οι άνθρωποι, μερικά εξέφραζαν την απορία για το πώς αυτές οι γυναίκες αυτοϊκανοποιούνται. Μπήκα στον πειρασμό να απαντήσω με γραφικές λεπτομέρειες έχοντας η ίδια μακριά νύχια και ούσα παθιασμένη fan του αυνανισμού, ωστόσο κράτησα το σχόλιο και στην επόμενή μου επίσκεψη στην nail artist μου το έφερα στο τραπέζι για gossip. Γελώντας και συζητώντας αναδύθηκε ένα σημαντικό ζήτημα. Καταλήξαμε ότι πολλές είναι οι γυναίκες που έχουν δηλώσει ότι ούτως ή άλλως δεν την βρίσκουν καθόλου με το fingering, (αν υποθέσουμε ότι υπήρχε η περίπτωση να τραυματιστούν εξαιτίας του μήκους των νυχιών τους) και επικεντρώνονται αποκλειστικά στην κλειτορίδα τους. Τουλάχιστον εγώ, είμαι μία από αυτές.Συζητώντας και με άλλες straight γυναίκες, η άποψη αυτή επιβεβαιώνονταν όλο και περισσότερο. Επίσης θα εκπλαγείτε αν γκουγκλάρετε και δείτε πόσες φορές υπάρχει η συγκεκριμένη τοποθέτηση στα fora. Ελάχιστες είναι εκείνες που γλιστρούν τα δάχτυλά τους μέσα στο αιδοίο τους και αντλούν κάποια απόλαυση από αυτό, ενώ κατά τα άλλα όχι μόνο αγαπούν να το κάνει ο ερωτικός τους παρτενέρ, αλλά γενικότερα λατρεύουν τη διείσδυση, όχι μόνο ενός πέους, αλλά και ενός sex toy. Γιατί λοιπόν το fingering ή αλλιώς – όπως διαβάζω στον ξένο Τύπο -, το manual play μας φαίνεται από ανούσιο, μέχρι άβολο;

Οι παρακάτω λόγοι ίσως να ευθύνονται για το γεγονός ότι δεν απολαμβάνεις το τι μπορούν να κάνουν τα δάχτυλά σου.

Μπορεί να φταίει το ταμπόν

Η κλινική ψυχοθεραπεύτρια Rachel Hercman σε άρθρο της στο αμερικανικό shape αναφέρει ότι η εμπειρία της περιόδου μπορεί να έχει συμβάλει στο πώς αντιμετωπίζεις τα δάχτυλα μέσα στον κόλπο σου. Νομίζω ότι μιλώ με ασφάλεια όταν λέω ότι καμία γυναίκα δεν βρίσκει κανενός είδους ευχαρίστηση όταν πρέπει να τοποθετήσει ένα ταμπόν μέσα στον κόλπο της. Αυτό, παράλληλα με τη δαιμονοποίηση του ταμπόν (αν είστε millennial σίγουρα είχατε αυτή τη θεία, γειτόνισσα, whatever που σας είχε τρομοκρατήσει σχετικά με αυτό) μπορεί να έχει οδηγήσει μια γυναίκα σε μία λανθασμένη αίσθηση των δαχτύλων μέσα της.

Αλλά μπορεί να φταίνε και τα κοινωνικά ταμπού

Σύμφωνα με τη σεξουαλική παιδαγωγό Erica L. Smith, η οποία εργάζεται συχνά με άτομα που δεν αισθάνονται άνετα να διεισδύσουν στον εαυτό τους, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που μεγάλωσαν σε μια ακραία κουλτούρα αγνότητας, μπορεί να φταίνε τα κοινωνικά/ θρησκευτικά ταμπού που ενισχύουν τη σεξουαλική ντροπή. “Δεδομένου ότι το σεξ θεωρείται αμαρτωλό και οι άνθρωποι με κόλπους θεωρούνται “πειρασμοί που μπορούν να παρασύρουν τους άνδρες στην αμαρτία”, μπορείτε να φανταστείτε ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει βαθιά την άνεση που έχει κάποιος με το ίδιο του το σώμα, ειδικά τα γεννητικά όργανα“. Αν και μιλάμε για ακραίες περιπτώσεις, αξίζει να σκεφτούμε αν σε ένα μέρος του μυαλού μας έχει φωλιάσει κάποια ενοχή για τη χρήση των δαχτύλων μας από τους ίδιους μας τους εαυτούς για αυτό και τη νιώθουμε ως μία παραβιαστική ή ακραία πράξη.

Ίσως να μην έχεις εξερευνήσει αρκετά το σώμα σου

Δεν είναι απίθανο δεδομένης της έλλειψης σεξουαλικής αγωγής, της διαρκούς αντικειμενοποίησης του γυναικείου σώματος, των στρεβλών προτύπων που προωθούν οι ταινίες πορνό (ή πιο σωστά, το ότι κάνουν τα νεαρά αγόρια να πιστεύουν ότι θα τελειώσουμε με το που θα πλησιάσουν στο εκατοστό το αιδοίο μας, χωρίς κανένα κόπο), μερικές γυναίκες να έχουν λησμονήσει να εξερευνήσουν το σώμα τους και όλους τους πιθανούς τρόπους με το οποίο αυτό μπορεί να ικανοποιηθεί.

Υπάρχει τραύμα που δεν έχεις αναγνωρίσει ως τέτοιο

Το τραύμα μπορεί σίγουρα να συμβάλει στην αδιαφορία για το παιχνίδι με τα δάχτυλα στο ίδιο σας το σώμα. “Αν έχετε βιώσει ανεπιθύμητο σεξουαλικό άγγιγμα ή κακοποίηση, ακόμα και τα ίδια σας τα δάχτυλα μπορεί να σας προκαλέσουν αποτροπιασμό“, λέει η August McLaughlin, σεξουαλική παιδαγωγός και συγγραφέας του Girl Boner. Ενώ η Kiana Reeves, doula και εκπαιδεύτρια σεξ αναφέρει, “Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν σεξουαλικές εμπειρίες που μπορεί να καταγραφούν ως τραύμα στο νευρικό τους σύστημα“, προσθέτει. Σημειώνει ότι το τραύμα δεν είναι ένα συγκεκριμένο γεγονός, αλλά μάλλον ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας ανταποκρίνεται σε ένα γεγονός, πράγμα που σημαίνει ότι “δύο άνθρωποι μπορεί να βιώσουν το ίδιο γεγονός και να φύγουν με πολύ διαφορετικές αντιδράσεις του νευρικού συστήματος“.

Και φυσικά μπορεί, πολύ απλά, αυτός ο τρόπος να μην κάνει για σένα

Είναι πιθανό το fingering να μην είναι από τους αγαπημένους σας τρόπους αυτοϊκανοποίησης και αυτό είναι πάρα, μα πάρα πολύ οκ. Άλλωστε υπάρχουν δεκάδες άλλοι τρόποι για να βιώσετε έναν έντονο οργασμό. So, who cares?

Αν ωστόσο θα ‘θελες να βιώσεις την εμπειρία του fingering…

Αυτοϊκανοποίηση (χωρίς διείσδυση): Μπορείτε πάντα να επικεντρωθείτε μόνο στην εξωτερική διέγερση μέχρι να νιώσετε έτοιμ@ να προχωρήσετε προς την αυτοδιείσδυση. Χαϊδέψτε την κλειτορίδα σας με το ένα δάχτυλο και γλιστρήστε ένα άλλο ανάμεσα στα χείλη του αιδοίου σας. Η υγρασία και η ζεστασιά ίσως να σας παρασύρουν να προχωρήσετε βαθύτερα. Εναλλακτικά μπορείτε να αφεθείτε αρχικά στην ασφάλεια ενός sex toy και να παραδώσετε σταδιακά τον έλεγχο στα δάχτυλά σας.

Δοκιμάστε το self reflection: Για να απαλλαγείτε από κάθε πιθανή σεξουαλική ντροπή μπορείτε να ξεκινήσετε ένα σεξουαλικό ημερολόγιο ή να συζητήσετε το γεγονός με ένα έμπιστο αγαπημένο πρόσωπο. Θα σας βοηθήσει να είστε όλο και περισσότερο παρούσες και συντονισμένες με το σώμα σας και τις αισθήσεις σας και ίσως ανακαλύψετε κάτι τρομερά αναζωογονητικό

Εξετάστε το ενδεχόμενο θεραπείας: Αν ωστόσο η σεξουαλική ντροπή είναι βαθιά ριζωμένη ή υπάρχει παρελθοντικό τραύμα, τότε η ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας με τον οποίο αισθάνεσαι ασφαλής να εξερευνήσεις το ιστορικό σου, τις σεξουαλικές σου εμπειρίες, τους φόβους, τα τραύματα και τις ανησυχίες σου μπορεί να βοηθήσει πολύ.