Ζούμε πλέον αδιαμφισβήτητα στην εποχή του Netflix and Chill, τουλάχιστον όσον αφορά στην πλειοψηφία του νεότερου πληθυσμού. Άραγε υπάρχει πια κανείς που να τρώει στο τραπέζι της κουζίνας ή της τραπεζαρίας μόνος του ή με παρέα χωρίς μια οθόνη μπροστά τους; Ερώτημα ρητορικό γιατί πάνω κάτω ξέρουμε την απάντηση, ειδικά για τους Millenials και τους GenZers.
Η πικρή αλήθεια είναι πως το φαγητό μαζί με την αγαπημένη μας σειρά είναι κάτι τόσο εύκολο όσο και ευχάριστο παύλα ξεκούραστο. Ιδίως όταν όλη την υπόλοιπη ημέρα τρέχουμε σαν το Βέγγο. Ωστόσο, οι ειδικοί στηρίζουν πως μολονότι διασκεδαστικό, μπορεί να έχει συνέπειες στις μεταξύ μας σχέσεις.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Sabina Read, είναι καλό να δούμε την ώρα του φαγητού σαν κάτι πολύ σημαντικό για την υγεία των σχέσεών μας. Πιο συγκεκριμένα, η ειδικός εξηγεί, “Πολλές είναι οι μελέτες που συνδέουν το καθημερινό δείπνο στο τραπέζι με την οικογένεια με εφήβους που λειτουργούν καλύτερα, με δείγματα όπως χαμηλότερα επίπεδα χρήσης ουσιών, εφηβικής εγκυμοσύνης και κατάθλιψης, ενώ συνδέεται με άλλα θετικά δείγματα όπως υψηλότεροι βαθμοί και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Το καθημερινό δείπνο με την οικογένεια συνδέεται επίσης με χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και διατροφικών διαταραχών σε παιδιά και εφήβους”.
Συνεχίζοντας, η ψυχολόγος εξηγεί την αιτία πίσω από τα παραπάνω θετικά ευρήματα, τόσο για παιδιά και εφήβους όσο και για ενήλικες. Όπως λέει, υπάρχουν πολλά οφέλη στο να μοιράζεσαι ένα γεύμα με κάποιον (…). Η ώρα του φαγητού μπορεί να είναι ένα θετικό διασκεδαστικό τελετουργικό, και τέτοιου είδους τελετουργικά βοηθούν στο να δημιουργηθεί η αίσθηση του ανήκειν και της ταυτότητας.”
Όσο για τον λόγο για τον οποίο διαφέρει το να τρώμε στον καναπέ με μια οθόνη μπροστά μας σε σχέση με το φαγητό με παρέα στο τραπέζι, αυτός είναι μάλλον προφανής. Μπορεί το να τρώμε σε ένα πιο χαλαρό πλαίσιο να έχει μια κάποια ευκολία, αλλά η Read τονίζει πως όσο λιγότερα πράγματα υπάρχουν γύρω μας που να μας αποσπούν, τόσο καλύτερο για την ανάπτυξη και την διατήρηση των σχέσεών μας με τους κοντινούς μας ανθρώπους (αυτούς με τους οποίους τρώμε μαζί).
“Όταν το κάνεις καθημερινά (το να μοιράζεσαι την ώρα του φαγητού με κάποιον χωρίς οθόνες και κινητά στη μέση), αυτό μπορεί να αυξήσει το δέσιμο μεταξύ συντρόφων, οικογένειών ακόμα και συγκατοίκων.”
Συμπεραίνοντας, η Read καταλήγει πως τα βασικά συστατικά για ένα συναισθηματικά υγιές γεύμα είναι να βρίσκεσαι εκεί πνευματικά, να είσαι ανοιχτός να ακούσεις αλλά και να μοιραστείς με τον άλλον, και κυρίως να αφήσεις στην άκρη το κινητό αλλά και οποιαδήποτε άλλη οθόνη σε όλη την διάρκεια του γεύματος.