Το καλοκαίρι διανύει περήφανο τον πρώτο του μήνα και γεμίζει τους πάγκους των μανάβηδων με φρέσκα λαχανικά γεμάτα άρωμα και ζωηρό χρώμα. Η ζέστη μειώνει την όρεξή μας για φαγητό και μας κάνει να επιθυμούμε γεύσεις πιο απλές και ανάλαφρες.

Δυστυχώς η ακρίβεια έχει ανεβάσει τις τιμές των πρώτων υλών αρκετά κι έτσι η οργάνωση του εβδομαδιαίου μας μενού μπορεί να γίνει μια κοστοβόρα υπόθεση. Εμείς όμως δεν χάνουμε την δημιουργική μας σκέψη, που μας βγάζει ασπροπρόσωπους σε κάθε περίπτωση και βάζουμε τον πήχη στα 40 ευρώ για 7 γεύματα 2 ατόμων με έντονο καλοκαιρινό άρωμα. Άλλωστε η ελληνική κουζίνα, που είναι συνδεδεμένη με την αφθονία της αγροτικής παραγωγής το καλοκαίρι, δίνει ένα σωρό νόστιμες και υγιεινές επιλογές προτείνοντάς μας μερικά επικά ελληνικά καλοκαιρινά φαγητά.

Τα γεύματά μας περιέχουν όλες τις βασικές διατροφικές ομάδες, όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, έτσι ώστε το μενού μας να είναι πλήρες για μια ολόκληρη εβδομάδα.

Ας δούμε τι μπορούμε να σκαρώσουμε:

Το μενού:

Επειδή στην λαϊκή μας υπάρχουν υπέροχα κολοκυθάκια αυτή την εποχή, όπως και μελιτζάνες, ζουμερές ντομάτες, φασολάκια και άφθονα μυρωδικά, είπαμε να βασιστούμε σε αυτόν τον θησαυρό βιταμινών και ένα σωρό άλλων θρεπτικών συστατικών που αυτά περιέχουν για να στήσουμε το μενού μας.

  • Μπριάμ
  • Σαρδέλες ψητές με βλίτα βραστά
  • Ριζότο με κολοκυθάκια
  • Κοτόπουλο με φασολάκια
  • Ομελέτα φούρνου
  • Κεφτέδες με σάλτσα και τηγανιτές πατάτες
  • Μπατζίνα Θεσσαλίας με χωριάτικη σαλάτα

Υλικά για όλα τα πιάτα, χονδρικά

2kg ντομάτες: 3€

2 Αγγούρια: 0,80€

Κρεμμύδια: 1€

2kg πατάτες: 1,50€

1kg Κολοκυθάκια: 1,50€

1/2kg μελιτζάνες: 1€

1/2kg φασολάκια φρέσκα: 1,50€

1/2gk βλίτα: 1€

1/2kg κοτόπουλο: 4€

1/2kg κιμά μοσχαρίσιο: 6€

1/2kg φέτα: 5€

2 λουκάνικα: 3€

250gr ρύζι arborio ή καρολίνα: 1,50€

1/2kg σαρδέλες φρέσκιες: 3€

12 αβγά: 2,50€

Διάφορα μυρωδικά: 1€

Λάδι, βούτυρο, λίγο τριμμένο τυρί για την ομελέτα, χυμό ντομάτας, 2-3 λιαστές ντομάτες, ή ότι άλλο χρειαστούμε για τα μαγειρέματά μας: 5€ επιπλέον.

Σύνολο: 39,50

Οι συνταγές

Μπριάμ

Θα ξεκινήσουμε την εβδομάδα μας με ένα πιάτο που μυρίζει Ελλάδα και ελληνικό καλοκαίρι, γίνεται πανεύκολα και κάνει την κουζίνα μας να μοσχοβολάει εξοχή. Συνδιάζεται πολύ ωραία με την φέτα και μια φέτα ζυμωτό ψωμί.


Σαρδέλες ψητές με βλίτα βραστά

Τα βλήτα που υπάρχουν αυτή την εποχή στις λαϊκές αγορές, είναι τρυφερά και υπέροχα. Στην λαΐκή μπορείτε άνετα να βρείτε και τις σαρδέλες. Αν τις πάρετε απο το ψαράδικο της γειτονιάς, ζητήστε του να σας τις καθαρίσει κιόλας. Πολλοί ψαράδες το κάνουν κι έτσι θα γλιτώσετε από τον μόνο κόπο που έχει αυτό το φαγητό, καθώς είναι πραγματικά πολύ εύκολο. Η σαδρέλες είναι όπως γνωρίζουμε ένα από τα καλύτερα ψάρια, πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά και εξαιρετικά χορταστικό. Συνοδέψτε τις με τα βλίτα που θα βράσετε σε τρία λεπτά στην κατσαρόλα σας και γευτείτε καλοκαίρι με τα όλα του.


Ριζότο κολοκυθιού με λιαστές ντομάτες

Το ριζότο είναι πάντα ένα πολύ χορταστικό πιάτο που αγαπιέται σχεδόν από όλους, ενώ ταυτόχρονα χρειάζεται λίγο χρόνο για να γίνει. Σε αυτήν εδώ την συταγή το ρύζι νοστιμίζει από κολοκυθάκια και λιαστές ντομάτες και δίνει ένα χαρούμενο και ελαφρύ αποτέλεσμα.


Κοτόπουλο με φασολάκια

Τα φασολάκια είναι ένα λαχανικό που ταιριάζει ωραία και με το μοσχάρι αλλά και με το κοτόπουλο. Αν δεν θέλετε να πάρετε τα φρέσκα που θέλουν καθάρισμα, μπορείτε ωραιότατα να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα. Το αποτέλεσμα θα σας χορτάσει και θα σας ευχαριστήσει πολύ, ενώ για όλο το φαγητό θα χρησιμοποιήσετε μια μόνο κατσαρόλα.


Ομελέτα φούρνου

Άλλο ένα έυκολο πιάτο, που γίνεται γρήγορα, είναι γεμάτο πρωτεΐνες και μπορούμε να το πάρουμε μαζί μας στο γραφείο. Οι ομελέτες φούρνου ή αλλιώς φριτάτες, είναι πολύ βολική λύση για τις καθημερινές, εργάσιμες μέρες καθώς έιναι χορταστικές και χρειάζονται λίγα υλικά για να γίνουν.


Μπατζίνα Θεσσαλίας με χωριάτικη σαλάτα

Η μπατζίνα Θεσσαλίας είναι μια μάλλον καλοκαιρινή πίτα, καθώς τα κολοκυθάκια είναι τώρα στην καλύτερη εποχή τους. Γίνεται πολύ εύκολα και θα χορτάσει περισσότερα από δύο άτομα. Τρώγεται ωραία και κρύα, όταν όμως βγαίνει από τον φούρνο έχει αυτή την τραγανή κόρα που την κάνει μοναδική. Είναι μια φτωχόπιτα με βάση τον χυλό από αλεύρι, το κολοκύθι και η φέτα όμως την κάνουν φανταστική και πεντανόστιμη. Συνδυάστε την με μια χωριάτικη σαλάτα με μπόλικο κρεμμύδι και πείτε: Ζήτω το καλοκαίρι!


Κεφτέδες με σάλτσα και τηγανιτές πατάτες

Για το τέλος αφήσαμε ένα φαγητό εντελώς γιαγιαδίστικο, αλλά πολύ, μα πολύ νόστιμο. Φτιάξτε το μια Κυριακή και απολαύστε κάτι παραδοσιακό και νόστιμο. Ένα τηγάνι τραγανές πατατούλες ανεβάζει την εμπειρία σε άλλο επίπεδο.