Οι πολέμιοι των εκτρώσεων έχουν μία αρκετά σταθερή επιχειρηματολογία. Μεταξύ αυτών που λένε είναι ότι οι γυναίκες, που κάνουν έκτρωση, μετά το μετανιώνουν, ότι όσες τελικά δεν κάνουν, επειδή κάποιος τούς το απαγόρευσε, είναι ευτυχισμένες με το πώς πήγαν τα πράγματα και ότι γενικότερα οι γυναίκες, που τους επιτράπηκε η έκτρωση, περνάνε τη ζωή τους καταδικασμένες, σε τεράστια αντίθεση με όσες δεν τα κατάφεραν. Μία νέα έρευνα, όμως, έρχεται να καταρρίψει όλα τα παραπάνω.
Η Turnaway Study πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το Ιατρικό Κέντρο του στο Σαν Φρανσίσκο και το Bixby Center του. Αυτή παρακολούθησε περίπου 1.000 γυναίκες για ένα διάστημα πέντε ετών, ώστε να ανακαλύψει τι γίνεται στις ζωές τους το διάστημα μετά την έκτρωση ή την απαγόρευσή της. Συγκεκριμένα, γι’ αυτό το διάστημα τούς έπαιρνε συνεντεύξεις ανά έξι μήνες, συγκεντρώνοντας τελικώς σχεδόν 8.000 συνεντεύξεις. Συνοπτικά το αποτέλεσμα; Οι εκτρώσεις δεν έβλαψαν τις γυναίκες, ενώ όσες δεν μπόρεσαν να κάνουν βίωσαν συνέπειες σε τομείς τη ζωή τους, από τη σωματική υγεία τους έως την οικονομική τους σταθερότητα. Ας δούμε, όμως, ποιο αναλυτικά τα τελικά αποτελέσματα.
Μετανιώνουν οι γυναίκες, που κάνουν έκτρωση;
Όχι. Κάτι παραπάνω από το 95% των γυναικών, που έκαναν έκτρωση, δηλώνουν ότι δεν το μετάνιωσαν ούτε αμέσως μετά τη διαδικασία, ούτε πέντε χρόνια αργότερα. Αυτό το ποσοστό δεν αλλάζει, άσχετα με το σε ποια φάση της εγκυμοσύνης έγινε η έκτρωση. Μάλιστα, η ερευνητές σημειώνουν πως γενικά δεν υπήρχε κανένα σωματικό ή ψυχικό αρνητικό επακόλουθο, σε αντίθεση με τις γυναίκες, που τους αρνήθηκαν την έκτρωση και βίωσαν έντονο άγχος, στρες και χαμηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης, ακόμα και έναν χρόνο μετά την άρνηση.
Οι γυναίκες, που τους αρνούνται την έκτρωση, τελικά δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα;
Η έρευνα έδειξε ότι τα πράγματα είναι αρκετά χειρότερα για τις γυναίκες, που τούς αρνήθηκαν την έκτρωση, σε σχέση με αυτές που κατάφεραν να την κάνουν. Οι πρώτες είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να έχουν εισόδημα κάτω του ορίου της φτώχειας και είναι τρεις φορές πιο πιθανό να είναι άνεργες. Τέλος, είναι πιο πιθανό να μην μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες, αλλά και να μείνουν σε επαφή με έναν κακοποιητικό σύντροφο.
Οι γυναίκες, που κάνουν έκτρωση, δεν ενδιαφέρονται για τα παιδιά;
Στην πραγματικότητα, σχεδόν το 60% των γυναικών, που προσπαθούν να κάνουν έκτρωση, έχουν ήδη παιδιά. Μάλιστα, αιτία της έκτρωσης είναι συνήθως ακριβώς το ότι θέλουν να φροντίσουν τα παιδιά τους όσο καλύτερα μπορούν. Δεν είναι τυχαίο, που τα παιδιά γυναικών, που έχουν κάνει έκτρωση, φαίνεται να ζουν συχνότερα σε ένα περιβάλλον οικονομικής ασφάλειας και να έχουν τη δυνατότητα να δεθούν με τη μητέρα τους.
Οι γυναίκες, που κάνουν έκτρωση, δεν γίνονται ποτέ μητέρες;
Τα στατιστικά για τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνης στα επόμενα πέντε χρόνια είναι παρόμοια τόσο για τις γυναίκες που έκαναν έκτρωση, όσο και για εκείνες, που τούς την αρνήθηκαν. Ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι οι πρώτες είναι πολύ πιο πιθανό να βρεθούν σε μία προγραμματισμένη εγκυμοσύνη σε αυτό το διάστημα, σε σχέση με τις δεύτερες. Οπότε η έκτρωση δεν έχει καμία σχέση με την πιθανή μελλοντική επιλογή της μητρότητας.
Υπάρχουν ιατρικοί κίνδυνοι στο να μην επιτρέψεις σε μία γυναίκα να κάνει έκτρωση;
Ναι. Η έρευνα έδειξε πως οι γυναίκες, που τούς αρνήθηκαν την έκτρωση, αναφέρουν σε συχνότερο βαθμό χρόνιους πόνους και έχουν μία συνολικά χειρότερη υγεία. Μάλιστα, οι ερευνητές σημειώνουν και πως ορισμένες συμμετέχουσες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της εγκυμοσύνης ή στη διάρκεια του τοκετού.