Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι νοιώθουν μια κάποια βελτίωση των συμπτωμάτων της περιόδου τους όταν πίνουν αλκοολούχα ποτά, ενώ άλλες το αποφεύγουν επισταμένως γιατί θεωρούν ότι επιδεινώνει την κατάστασή τους. Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια σύμφωνα με τους γιατρούς; Μπορούμε ή όχι να πίνουμε τις μέρες της περιόδου;

Επιτρέπεται να πίνουμε στην διάρκεια της περιόδου;

Αν και είναι πολύ πιθανό να ποθείς ένα ποτήρι κρασί ή ένα κοκτέιλ όσο έχεις περίοδο, η αλήθεια είναι όμως ότι το αλκοόλ, όπως λένε οι γιατροί, επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών μας και αυξάνει τόσο τα οιστρογόνα, όσο και την τεστοστερόνη του σώματός μας. Και τα δύο επιδεινώνουν τα συμπτώματα της περιόδου, ιδιαίτερα της μεταπτώσεις της διάθεσης και τον εκνευρισμό. Επίσης επηρεάζει την ισορροπία των προσταγλαδινών που επιδεινώνουν τις κράμπες.

Φυσικά η ποσότητα και το είδος του αλκοόλ μπορούν να επηρεάσουν την διάθεση. Μπορεί επίσης να διαπιστώσουμε ότι η ανοχή μας στο αλκοόλ είναι μειωμένη στην διάρκεια της περιόδου. Αν και ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, καλό θα είναι να παρατηρήσουμε τον εαυτό μας για να δούμε αν μεθάμε πιο εύκολα στην διάρκεια της περιόδου και να κάνουμε πιο υπεύθυνες επιλογές με το ποτό μας.

Μπορεί η κατανάλωση αλκοόλ να προκαλέσει ανωμαλίες με τον κύκλο μας;

Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αυξομειώσεις στην έκκριση των ορμονών και να οδηγήσει σε ανώμαλες ωορρηξίες και περιόδους. Η χρόνια χρήση του μπορεί επίσης να προκαλέσει αναπαραγωγικά προβλήματα, όπως δυσκολία στην σύλληψη ή και παντελή διακοπή του εμμήνου κύκλου.

Το σώμα μας χρειάζεται να έχει μια συγκεκριμένη ισορροπία οιστρογόνων και προγεστερόνης για να προκύπτει η ωορρηξία και η περίοδος. Η επίδραση του αλκοόλ στην ισορροπία των ορμονών μπορεί πράγματι να προκαλέσει ανωμαλίες στην ωορρηξία ή να την κάνει να σταματήσει ολωσδιόλου.

Βοηθάει το αλκοόλ με τις κράμπες;

Κάποιες γυναίκες ισχυρίζονται ότι το αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον πόσο όσο πίνουν. Η αλήθεια είναι όμως ότι το αλκοόλ είναι διουρητικό, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνει την ούρηση και μπορεί να μας οδηγήσει σε αφυδάτωση. Η αφυδάτωση όμως κάνει τις κράμπες χειρότερες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε στην διάρκεια της περιόδου είναι να πίνουμε περισσότερο νερό για να μειώσουμε τους πόνους αλλά και για να αραιώνει το αίμα και οι βλέννες ώστε το σώμα μας να βοηθιέται να τις αποβάλει. Αν λοιπόν αφυδατωνόμαστε εξαιτίας του αλκοόλ, είναι πιθανότερο να έχουμε χειρότερους πόνους περιόδου, χώρια τα υπόλοιπα συμπτώματα του hangover.

Αν παρόλα αυτά εμείς νοιώθουμε καλύτερα με ένα ποτήρι κρασί, τότε θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι πίνουμε και περισσότερο νερό ταυτόχρονα για να αποφύγουμε την αφυδάτωση.

Αυξάνει το αλκοόλ την ροή του αίματος;

Επειδή το αίμα της περιόδου δεν είναι σκέτο αίμα αλλά περιέχει κομμάτια του ενδομήτριου και βλέννες, η αφυδάτωση που θα μας προκαλέσει μια βραδιά με μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να κάνει το αίμα πιο πηχτό και κατά συνέπεια θα το δυσκολέψει να αποβληθεί.

Τι μπορούμε να πίνουμε στην διάρκεια της περιόδου;

Αν έχουμε παρατηρήσει ότι το αλκοόλ μας πειράζει περισσότερο στην διάρκεια της περιόδου, το να καταναλώνουμε φρουτώδη κοκτέιλ με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να ανεβάσει απότομα το σάκχαρο στο αίμα μας. Καλό θα είναι λοιπόν να προτιμήσουμε κάτι μη αλκοολούχο ή ένα “mocktail”. Ο καφές επιδεινώνει τα συμπτώματα της περιόδου και ανεβάζει την αρτηριακή πίεση και το άγχος, οπότε καλό θα είναι να τον αποφύγουμε κι αυτόν, τουλάχιστον σε μεγάλες ποσότητες. Το τσάι, το ανθρακούχο νερό ή οι χυμοί είναι καλύτερες επιλογές για αυτές τις μέρες του μήνα.