Πριν μερικές μέρες, η Μαρία Κίτσου μίλησε στην εκπομπή Πάμε Δανάη και τον Άρη Καβατζίκη. Εκεί αναφέρθηκε στο πώς έχει επηρεάσει τη ζωή της η έκθεση και η δημοσιότητα, απ’ όταν βρέθηκε να πρωταγωνιστεί σε μία από τις μεγαλύτερες τηλεοπτικές επιτυχίες των τελευταίων ετών, τις Άγριες Μέλισσες. Η ηθοποιός, λοιπόν, εξήγησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημά της είναι η στάση των media και κυρίως των σχολιαστικών τηλεοπτικών εκπομπών, που έχουν διαστρεβλώσει δηλώσεις της και προσπαθούν να βγάλουν θέματα εκεί, που δεν υπάρχουν. 

Συγκεκριμένα, την ακούσαμε να λέει, “Ήταν δύσκολο το να βλέπεις το οτιδήποτε λες, οτιδήποτε κάνεις ή δεν κάνεις, να γράφεται, να διαστρεβλώνεται, να χρησιμοποιείται γι’ άλλους λόγους. Είχε κάτι πάρα πολύ άσχημο όλο αυτό, κάτι πολύ δυσάρεστο. Πολύ άγριο. Δεν μ’ αρέσει αυτού του είδους η έκθεση, καθόλου. Να κάθονται μετά στις εκπομπές, στα πάνελ και να μιλάνε και να προσπαθούνε σαν αρπακτικά, σαν όρνια να βγάλουν το παραμικρό, να χρησιμοποιήσουν το παραμικρό, να βρούνε πράγματα εκεί, που δεν υπάρχουνε. Δηλαδή όλο αυτό το πράγμα ήτανε πάρα πολύ άσχημο. Δεν έχει σχέση με τη δουλειά μας αυτό το πράγμα”. 

Αν μάς ρωτάς, συμφωνούμε απόλυτα με τη Μαρία Κίτσου ότι αρκετά ελληνικά media στην προσπάθεια τους να κερδίσουν τηλεθέαση ή clicks διαστρεβλώνουν λόγια και καταστάσεις και παραβιάζουν την ιδιωτικότητα δημόσιων προσώπων. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι όλοι χρειάζεται να συμφωνούν με αυτό. Για παράδειγμα, μετά την αναπαραγωγή της συνέντευξης στο Mega Καλημέρα, η Ελεονώρα Μελέτη εξέφρασε τη διαφωνία της και την ενόχλησή της με τις δηλώσεις της Μαρίας Κίτσου:

“Εγώ είμαι θυμωμένη, δεν μιλάω. Είμαι θυμωμένη με τη Μαρία Κίτσου. Πραγματικά είμαι θυμωμένη, έτσι; Γιατί αυτό, που περιγράφει και εκείνη, ότι τα πάνελ κάθονται σαν όρνια να βρουν πράγματα που δεν υπάρχουν, δεν έχει καμία σχέση με τη δική μας δουλειά. Ο καθένας, λοιπόν, να μιλάει για τη δουλειά του. Όπως κι εκείνη θεωρεί ότι όλη αυτή η έκθεση, που συνοδεύει τη δουλειά της, δεν την αφορά, όπου όμως θέλω να της πω να μην το παίρνει και τόσο προσωπικά, υπό την έννοια ότι αυτή την στιγμή παίζει σ’ ένα σίριαλ, που τρία χρόνια σκίζει σε νούμερα τηλεθέασης. Ήταν, όμως, ηθοποιός και πριν και μάλιστα από τις πολύ καλές ηθοποιούς. Απλά το ευρύ κοινό δεν την γνώριζε, γιατί έπαιζε σε κάτι πολύ ποιοτικές παραστάσεις σε κάτι μικρά θεατράκια της Αθήνας και ήταν λογικό να μη συνοδεύεται με τέτοια έκθεση το επάγγελμα του ηθοποιού, που είχε πριν και για πολλά χρόνια και επαναλαμβάνω ότι κατατάσσεται και στη λίστα με τις πολύ καλές ηθοποιούς. Αλλά δεν πρέπει να αφορίζουμε έτσι, ρε παιδιά, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις εκπομπές, τις σχολιαστικές εκπομπές.

Θέλω να πω ότι δεν υπάρχει λόγος ακόμα και όταν σε πειράζει τόσο πολύ αυτή η έκθεση, όταν εκτίθεσαι μέσα από μία συνέντευξη, να το τονίζεις συνέχεια. Ή σταμάτα να εκτίθεσαι ή μην ξανακάνεις κάτι τόσο εμπορικό όσο είναι η τηλεόραση και να παραμείνεις στο Εθνικό Θέατρο, που έχει μία ποιότητα, που έχει μια ελεγχόμενη προβολή, ή τουλάχιστον μην εκθέτεις και μην χαρακτηρίζεις ανθρώπους, που κάνουν τη δουλειά τους και τούς αποκαλείς όρνια. Δεν είμαστε όρνια. (…) Εμένα αυτή η υπεργενίκευση δεν μ’ αρέσει.

(…) Κι εγώ, που είπα ότι είμαι θυμωμένη και καλά με τη Μαρία, δεν είμαι θυμωμένη με τη Μαρία, εννοείται. Απλά τι γίνεται; Μού δίνει το έναυσμα και την αφορμή να πω κάτι, το οποίο το κάνουν πάρα πολλοί ηθοποιοί. Δηλαδή πραγματικά έχω κουραστεί να ακούω τους ηθοποιούς να λένε ότι δεν τούς αρέσει η έκθεση και δεν τούς αρέσει η έκθεση, ενώ κάνουν ένα επάγγελμα έκθεσης και, όταν πρέπει να προωθήσουν τις παραστάσεις τους και τις δουλειές τους και τα έργα τους, φωνάζουν τις κάμερες”. 

Όπως προαναφέραμε, η δημοσιογράφος προφανώς και έχει κάθε δικαίωμα να διαφωνεί με την ηθοποιό. Επίσης, έχει κάθε δικαίωμα ακόμα και να ενοχλείται από τη δήλωση, θεωρώντας ότι λόγω επαγγέλματος έμμεσα θίγει και την ίδια. Η ένστασή μας είναι στην επιχειρηματολογία της σε όλη την αντίδρασή της. Δηλαδή; Η Ελεονώρα Μελέτη θα μπορούσε να εκφράσει την αγανάκτησή της, απλά μένοντας στο ότι δεν της άρεσε η υπεργενίκευση της Μαρίας Κίτσου και το γεγονός ότι έβαλε στο ίδιο “τσουβάλι” όλους όσους συμμετέχουν σε σχολιαστικές εκπομπές, χαρακτηρίζοντας τους όρνια. 

Τι έκανε αντί αυτού; Ουσιαστικά πρώτα ακύρωσε την εμπειρία της ηθοποιού και μετά είπε λίγο πολύ ότι, αν δεν τής αρέσει η στάση των media, τότε να σταματήσει να κάνει τη δουλειά της. Όπως ακούσαμε να τής απαντάει και ο Θανάσης Πάτρας, προφανώς η Μαρία Κίτσου έχει ενοχληθεί από κάτι που έχει γραφτεί ή ειπωθεί για εκείνη. Η Ελεονώρα Μελέτη δεν μπορεί να το ξέρει, οπότε δεν έχει το δικαίωμα να τής λέει ότι δεν ισχύει αυτό που έχει ζήσει και ότι είναι λάθος να αισθάνεται όπως αισθάνεται. Επιπλέον, είναι τουλάχιστον υποκριτικό την στιγμή, που σχολιάζει ότι δεν ισχύει πως έτσι λειτουργούν τα media, να τής λέει και πως έτσι είναι η δημοσιότητα κι άμα τής αρέσει. 

Όσο κι αν κάποιοι, εξάλλου, δεν θέλουν να το δεχτούν, η απόφαση κάποιου να γίνει ηθοποιός συνήθως σχετίζεται με καλλιτεχνικές του εσωτερικές ανάγκες και με το να κάνει μια δουλειά, που αγαπάει. Δεν θα έπρεπε στην εξίσωση να μπαίνει και το αν δέχεσαι να σε κανιβαλίζουν κιόλας συγχρόνως. Κι ακόμα περισσότερο, δεν νομίζουμε ότι κάποιος ηθοποιός έχει υπογράψει συμβόλαιο ότι δέχεται να τον κανιβαλίζουν και ότι μετά δεν θα αντιδράει κι από πάνω σε αυτό.