Η άδεια σου έφτασε, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Κάθε φορά, που πας διακοπές, αισθάνεσαι ότι κουβαλάς μαζί σου όλο το βάρος της δουλειάς, που αφήνεις πίσω. Το βάρος είναι ακόμα μεγαλύτερο αν μέρος έστω της δουλειάς σου μπορεί να γίνει από απόσταση και από το λάπτοπ ή το κινητό σου. Γιατί; Διότι αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσες να την κάνεις και από τις διακοπές σου. 

Κάπως έτσι, καταλήγεις να είσαι τρομερά αγχωμένος ή ακόμα και να δουλεύεις, την στιγμή που απλά θα έπρεπε να χαλαρώνεις και να αποφορτίζεσαι από τα πάντα. Υποθέτουμε δεν χρειάζεται να σου πούμε εμείς ότι αυτό δεν είναι ιδιαίτερα καλό. Μπορείς, όμως, να μην το περάσεις και φέτος, αρκεί να αποφύγεις τρία πραγματάκια σχετικά με τη δουλειά τις μέρες της άδειας σου. 

Μην απαντάς σε επαγγελματικά emails, τηλεφωνήματα ή οποιαδήποτε άλλη σχετική επικοινωνία

Αν έχεις τη δυνατότητα να αποσυνδεθείς από τα πάντα, τότε ξεκάθαρα σου προτείνουμε να το κάνεις. Καταλαβαίνουμε, ωστόσο, ότι αυτό σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι επιλογή. Κάνε, λοιπόν, το δεύτερο καλύτερο. Μην απαντάς σε τίποτα. Κάνε εξαίρεση μόνο στις περιπτώσεις που πραγματικά συμβαίνει κάτι επείγον ή που σου τηλεφωνεί κάποιος συνάδελφος, που ξέρεις ότι θα το έκανε μόνο αν υπάρχει σοβαρός λόγος. Οτιδήποτε άλλο μπορεί να περιμένει να τελειώσει η άδεια σου και να επιστρέψεις στο γραφείο.

CONTAC

Μην μείνεις στο σπίτι σου και ιδανικά ούτε στην πόλη σου

Αυτό δεν θα αποτελούσε τόσο πρόβλημα, αν δεν είχε έρθει ο κορωνοϊός και κατ’ επέκταση η τηλεργασία. Ο λόγος είναι ότι ξαφνικά μία μεγάλη μερίδα του κόσμου ανακάλυψε ότι μπορεί εύκολα να δουλεύει από το σπίτι, οπότε πλέον το σαλόνι μας έχει κάπως την αίσθηση γραφείου και με τον υπολογιστή της δουλειάς να βρίσκεται δίπλα μας, είναι πολύ πιθανό να καταλήξουμε να απαντάμε σε emails, ενώ είμαστε εκτός ωραρίου και σε άδεια. Οπότε δεν καλή ιδέα να περάσεις τις διακοπές σου στο σπίτι, ούτε στην πόλη διαμονής σου.

Beach Home GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Δεν χρειάζεται να πας στις Κυκλάδες σε τετράστερο ξενοδοχείο. Οι περισσότεροι έτσι κι αλλιώς δεν έχουν αυτή την οικονομική δυνατότητα. Μπορείς απλά να πας στο χωριό, αν έχεις, να πας κάπου για κάμπινγκ, ή ακόμα και να ζητήσεις από κάποιον φίλο σου να σε φιλοξενήσει στο εξοχικό του. 

Μην πέσεις στις ενοχές του σχετικού με τη δουλειά FOMO

Όλοι έχουμε μεγαλώσει σε μία καπιταλιστική κοινωνία, που μάς έχει περάσει με τα χρόνια μία εργασιακή αρχή. Αυτή είναι ότι η δουλειά πρέπει να αποτελεί την πρωταρχική προτεραιότητα στη ζωή μας. Είτε αυτό σημαίνει να δίνεις σε αυτή όλη σου τη σωματική ενέργεια, είτε να παραμελείς για χάρη της την ψυχική σου υγεία, είτε να της αφιερώνεις σχεδόν το 100% του χρόνου σου, με μοναδική εξαίρεση τις ώρες που κοιμάσαι. 

Message Fatigue vs. FOMO. How AI Can Help to Solve the Dilemma of Meaningful Communication | by Kyrylo Lyzanets | Towards Data Science

Ελπίζουμε ότι είναι προφανές πως η παραπάνω στάση απέναντι στη δουλειά είναι λάθος. Εννοείται ότι είναι σημαντικό να έχεις μία σωστή εργασιακή ηθική και να βάζεις τον καλύτερο εαυτό σου αε αυτό που κάνεις και να ολοκληρώνεις όλες τις υποχρεώσεις που έχεις αναλάβει, από την στιγμή που και ο εργοδότης σου τηρεί τις υποχρεώσεις του απέναντι σου. Εργασιακή ηθική, όμως, δεν σημαίνει να αφιερώνεις όλη σου τη ζωή στη δουλειά σου, ούτε να φθείρεσαι για χάρη της. Οπότε δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αισθανθείς την όποια ενοχή, επειδή στην άδεια, που δικαιούσαι, επιλέγεις να χαλαρώσεις και να ασχοληθείς με οτιδήποτε άλλο εκτός της δουλειάς σου. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!