Σύμφωνα με την βάση δεδομένων K-12 School Shooting, οι επιθέσεις με όπλα σε σχολικούς χώρους είναι αυτή την στιγμή στο πιο υψηλό τους ποσοστό, ενώ τέτοια περιστατικά τυφλής βίας σε σχολεία έχουν ξεπεράσει τις 2,000 περιπτώσεις από το 1970, φέρνοντας τον θάνατο από πυροβόλο όπλο πρώτον στα στατιστικά των θανάτων παιδιών και εφήβων στην Αμερική για το 2020.

Η σκηνή με περιπολικά να έχουν αποκλείσει κάποιον σχολικό χώρο ενώ οπλισμένοι σαν αστακοί αστυνομικοί εισβάλουν για να σώσουν τα παιδιά από την τυφλή βία, είναι δυστυχώς κάτι το συνηθισμένο πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την σκηνή αυτή πλαισιώνουν πρόσωπα γονέων σε απόγνωση που περιμένουν να δουν αν το δικό τους παιδί επέζησε ή βρίσκεται κάπου στον σχολικό χώρο, τραυματισμένο ή νεκρό.

Και δεν είναι μόνο οι μαζικές δολοφονίες, αλλά και άλλα, μικρότερης κλίμακας περιστατικά που κάνουν το τοπίο πραγματικά ζοφερό για την χώρα αυτή, στην οποία η οπλοκατοχή είναι δικαίωμα των πολιτών και ο καθένας μπορεί να αποκτήσει νόμιμα ένα όπλο.

Όπως λέει ο David Riedman, επικεφαλής των ερευνητών στο K-12 School Shooting Database στο Naval Postgraduate School’s Center for Homeland Defense and Security, “Όλοι οι τύποι επιθέσεων με όπλα σε σχολικές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε έξαρση.” Ο φορέας του οποίου προΐσταται ο Riedman, καταγράφει κάθε περιστατικό εμφάνισης ή χρήσης πυροβόλου όπλου σε σχολεία για οποιονδήποτε λόγο, ακόμα και αν η σφαίρα χτυπήσει σε κάποιον τοίχο.

Το ότι αυτή η χώρα έχει φτάσει στο σημείο να χρειάζεται τέτοιους φορείς που παρακολουθούν την βία με χρήση όπλων μέσα στα σχολεία, είναι από μόνο του ενδεικτικό του παραλογισμού που επικρατεί εξαιτίας της ελεύθερης οπλοκατοχής.

Σύμφωνα με τα δικά τους δεδομένα λοιπόν, έχουν γίνει 249 επιθέσεις με όπλο τον προηγούμενο χρόνο, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά από το 1970 ως σήμερα. Επίσης φέτος έχουν υπάρξει 137 περιστατικά πυροβολισμών σε σχολεία, συμπεριλαμβανομένων και 39 περιστατικών που αφορούσαν μαθητές στην διάρκεια των μαθημάτων ή των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Την Τρίτη, ένας οπλισμένος άνδρας σκότωσε 19 μαθητές και δύο δασκάλες στο Robb Elementary School στο Uvalde του Texas, δέκα χρόνια μετά την μαζική δολοφονία μαθητών στο Sandy Hook Elementary School στο Newtown του Connecticut και μερικές μέρες μόνο μετά τον καταιγισμό πυρών που έπεσαν σε σούπερ μάρκετ στο Buffalo της Νέας Υόρκης.

Όπως λέει ο Riedman, “Αυτή η πράξη μαζικής δολοφονίας σε σχολική μονάδα είναι ότι χειρότερο έχουμε δει από το Sandy Hook Elementary, και είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι και ο δράστης του Buffalo έγραφε online ότι είχε σκεφτεί να επιλέξει ένα σχολείο για την δική του πράξη.”

“Μέχρι την προηγούμενη Τρίτη, 27 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί, 77 είχαν τραυματιστεί, ενώ 21 είχαν άλλου είδους τραύματα σε σχολικές μονάδες μέσα στο 2022. Από το σύνολο των θυμάτων, οι 68 ήταν μαθητές.”

Το Education Week, που χρησιμοποιεί έναν άλλον τρόπο μέτρησης, αναφέρει ότι έχουν λάβει χώρα 27 επιθέσεις με όπλα σε σχολεία μέχρι και σήμερα το 2022. Εκείνοι μετρούν και επιθέσεις όχι μόνο σε σχολεία αλλά και σε σχολικά λεωφορεία, που είχαν σαν αποτέλεσμα τραυματισμούς ή θανάτους στην διάρκεια των μαθημάτων ή όποιων άλλων σχολικών δραστηριοτήτων.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα, ένας οπλισμένος δράστης πυροβόλησε περισσότερες από 200 σφαίρες εναντίον του Edmund Burke School στην Washington, D.C., τραυματίζοντας έναν μαθητή και τρεις ενήλικες.

Οι αδιάκριτες επιθέσεις σε σχολεία όπου ο δράστης είχε ως στόχο να σκοτώσει ή να τραυματίσει όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, είναι μόνο μια μικρή μερίδα από τα 2,000 τέτοια περιστατικά από το 1970. Συνήθως πρόκειται για αντιπαραθέσεις που εξελίσσονται σε επιθέσεις τέτοιου είδους. Ο ετήσιος αριθμός αυτών των περιστατικών έχει αυξηθεί σημαντικά και είναι αυτή την εποχή ο υψηλότερος από ποτέ.

Και ενώ η πολιτεία έχει δεχθεί να δαπανήσει κάποια ποσά για την καλύτερη αστυνόμευση των σχολικών χώρων, αυτό δεν έχει σταθεί ικανό να μειώσει τις επιθέσεις σε σχολεία στις ΗΠΑ.

Ένας σύλλογος για τον έλεγχο της οπλοκατοχής που ονομάζεται Everytown for Gun Safety, έχει δημοσιεύσει μια μελέτη νωρίτερα φέτος στην οποία προειδοποιεί για την τάση αυτή. Στην δική τους έκθεση, από την πρώτη Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021, είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 136 τέτοια περιστατικά, ένα νούμερο τουλάχιστον τέσσερις φορές πάνω από κάθε έτος από την εποχή που εκείνοι άρχισαν να κρατούν στοιχεία το 2013.

“Είτε βρίσκονται στο σχολείο, στην αποφοίτηση τους, στις αθλητικές δραστηριότητες, είτε οπουδήποτε αλλού, οι μαθητές αυτής της χώρας πρέπει να ζουν με τον διαρκή φόβο της βίας και των πυροβολισμών, διότι αυτή η βία βρίσκεται παντού γύρω μας’, λέει η εκπρόσωπός τους και επιζήσασα μιας τέτοιας επίθεσης Sari Kaufman.

Αυτού του είδους η βία έχει αυξηθεί στην διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 και τα παιδιά ή οι έφηβοι, το βιώνουν δυσανάλογα πολύ σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, σύμφωνα με μια ανάλυση του USA TODAY βασισμένη στα στοιχεία του Gun Violence Archive, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού συλλογής δεδομένων που χρησιμοποιεί αναφορές από την αστυνομία και τα ΜΜΕ.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Νο 1 λόγος θανάτου για τα παιδιά και τους εφήβους είναι τα όπλα, ξεπερνώντας σε αναλογία τα τροχαία, όπως λένε τα στοιχεία του Centers for Disease Control and Prevention. Παιδιά και έφηβοι στις ΗΠΑ διατρέχουν 15 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν με αυτόν τον τρόπο από τους συνομήλικούς τους σε 31 άλλες προηγμένες χώρες, ενώ η χώρα έχει 25 φορές μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων από πυροβόλα όπλα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα, ο θάνατος από πυροβολισμό δεν βρίσκεται καν μέσα στις 10 συχνότερες αιτίες θανάτου παιδιών ή εφήβων.

Όπως λέει η Megan Ranney, μια γιατρός στα επείγοντα και ερευνήτρια για την ένοπλη βία στο School of Public Health του Brown University, “η έκθεση σε τέτοιου είδους βία στο σχολικό περιβάλλον μπορεί να έχει ισόβιες συνέπειες στους μαθητές, στους δασκάλους, στους γονείς, στις οικογένειες και στην κοινωνία γενικότερα, ενώ τα αποτελέσματα μιας τέτοιας έκθεσης δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα.”

Η θλίψη των γονιών που έχασαν το παιδί τους με αυτόν τον τρόπο δεν τους εγκαταλείπει ποτέ και είναι πραγματικά αξιοπερίεργο το τι σκέφτονται οι εκλεγμένοι ηγέτες αυτής της χώρας και δεν λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα ενάντια στο πρόβλημα της οπλοκατοχής.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!