Εχθές το βράδυ, καθώς είχα μια κουραστική μέρα στη δουλειά και μόλις με είχε επισκεφτεί η περίοδος μου, αποφάσισα αντί να πάρω μετρό για να επιστρέψω σπίτι, “να πάρω ένα μπιτάκι”, όπως λέμε εδώ και χρόνια οι πολλοί Αθηναίοι που χρησιμοποιούμε το The BEAT App. Βρισκόμουν στα Εξάρχεια, δηλαδή στο κέντρο της Αθήνας και δεν σας κρύβω ότι πόνταρα ότι θα κάνω από τέταρτο να βρω διαθέσιμο οδηγό. Το τμήμα επικοινωνίας της εφαρμογής, ήδη από πέρσι το καλοκαίρι, όταν και το να βρεις ταξί στην Αθήνα μέσω του BEAT έγινε πιο απίθανο από το να κερδίσεις το Τζόκερ, φρόντισε να μας ενημερώσει ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης για ταξί, η οποία εκπορεύεται από σειρά λόγων με κυριότερη, το καλοκαίρι, τους τουρίστες. Ακούγοντας τα ροδάκια από τις βαλίτσες των ηλιοκαμένων τουριστών που αναζητούν την πόρτα του Airbnb τους, να σέρνονται στα κακοτράχαλα πεζοδρόμια της πόλης μας, ήδη από τις αρχές Μαΐου, ήμουν σίγουρη λοιπόν ότι ο δρόμος προς τη λύτρωση του καναπέ μου θα ήταν μακρύς.
Στάθηκα τυχερή, καθώς τελικά, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η οθόνη της εφαρμογής εμφάνισε αυτό το – θα ήθελα – στιγμιαίο λογκάρισμα που κάνει λίγο πριν γίνει όλη βεραμάν και σε ενημερώσει σε πόσα λεπτά έρχεται το ταξί σου. Μόνο που τελικά δεν ήταν στιγμιαίο, αλλά η εφαρμογή κόλλησε, κάτι που δεν συμβαίνει πρώτη φορά. Με το άγχος ότι μπορεί να φανώ αφερέγγυα στον οδηγό και χωρίς να μπορώ να δω σε τι απόσταση είναι, τον αριθμό της πινακίδας του και την αξιολόγησή του, κατέβηκα στο δρόμο ελπίζοντας ότι θα συναντηθούμε τυχαία, αν δεν καταφέρω να ξεκολλήσω το app.
Με τα πολλά ο οδηγός έφτασε, η εφαρμογή ξεκόλλησε και μόλις μπήκα στο ταξί εμφανίστηκε στην οθόνη του κινητού μου το εξής μήνυμα.
Η απογοήτευση από την δημοφιλή πλατφόρμα αναζήτησης ταξί μετρά πλέον ένα χρόνο. Τον Ιούλιο του 2021 η εταιρεία εξέδωσε Δελτίο Τύπου προσπαθώντας να εξηγήσει στους χρήστες της τους λόγους για τους οποίους αδυνατούσε να βρει ταξί ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, διευκρινίζοντας ότι “στην πραγματικότητα μια πλατφόρμα όπως το BEAT δεν μπορεί να κάνει πολλά σε μια τέτοια συγκυρία. Οι οδηγοί, θυμίζουμε, είναι ανεξάρτητοι συνεργάτες που μπορούν να παίρνουν πελάτες και από τον δρόμο”. Για να την ιστορία, να αναφέρουμε συνοπτικά τους λόγους που αυξήθηκε η ζήτηση σε ταξί επηρεάζοντας την λειτουργία του The BEAT App, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία:
- Άρση μέτρων κατά της COVID-19 που αύξησαν τις μετακινήσεις μας
- Επιβάτες επιλέγουν να αποφύγουν τα ΜΜΜ για λόγους που σχετίζονται με την υγειονομική ασφάλεια
- Μέρες που απεργούν τα ΜΜΜ
- Άνοιγμα τουριστικής περιόδου
- Κύματα καύσωνα που επηρεάζουν τον τρόπο που μετακινούμαστε
Παρόλα αυτά, το πρόβλημα εύρεσης ταξί μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής παρέμεινε και τους χειμερινούς μήνες, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε και ο νέος “πονοκέφαλος” του μήπως το app κολλήσει, ενώ δεν θα ήταν υπερβολή να σημειώσουμε ότι και η ποιότητα παροχής υπηρεσιών από πλευράς των συνεργαζόμενων με την BEAT αυτοκινητιστών παρουσιάζεται πεσμένη. Τα περισσότερα από εμάς ωστόσο συνεχίσαμε να χρησιμοποιούμε την εφαρμογή για την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση που μας προσφέρει σε σχέση με τους αυτοκινητιστές “από το δρόμο”. Όπως έχουμε αναφέρει ξανά σε σχετική έρευνα στο One of Us, δεν καταφερόμαστε εναντίων του κλάδου των αυτοκινητιστών συλλήβδην, ούτε υπονοούμε ότι οι οδηγοί ταξί που δεν υπάγονται στις υπηρεσίες δημοφιλών εταιρειών είναι όλοι τους εν δυνάμει παραβατικοί. Από την άλλη όμως δεν παραβλέπουμε, όχι μόνο τις προσωπικές μας ιστορίες, αλλά και τις ιστορίες ατόμων που βίωσαν δυσάρεστες εμπειρίες σε ταξί και νιώθουν ασφαλέστερα όταν απολαμβάνουν τις υπηρεσίες οδηγών που λειτουργούν μέσα σε ένα αυστηρό, corporate πλαίσιο που έχει ως νούμερο ένα στόχο την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια του πελάτη (αλλά και την ασφάλεια του οδηγού, καθώς μην ξεχνάμε ότι αξιολογούμαστε κι εμείς, ως επιβάτες).
Το μήνυμα λοιπόν που εμφανίστηκε στις οθόνες των χρηστών της εφαρμογής από χθες είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Κοιτάζοντας το κινητό μου και προσπαθώντας να καταλάβω, ο οδηγός μου ξεκίνησε τον εξής διάλογο:
– Χρησιμοποιείτε χρόνια BEAT;
– Nαι
– Ευχαριστημένη; –
– Αναφέρεστε στη νέα τιμολόγηση, τις καθυστερήσεις ή στην εφαρμογή που κολλάει;, τον ρωτώ καθώς αντιλαμβάνομαι ότι δεν με σφυγμομετρεί τυχαία.
Ο οδηγός τότε μου εξήγησε πως η νέα τιμολογιακή πολιτική είναι αρκετά βοηθητική λόγω της αύξησης των καυσίμων. Αυτή είναι η γραμμή της εταιρείας σχετικά όπως επιβεβαιώνει το Δελτίο Τύπου που έλαβα στο mail μου το επόμενο πρωί.
“Με τη ζήτηση για υπηρεσίες ταξί να αυξάνεται συνεχώς και συνολικά 61% σε σχέση με το 2019, είναι δύσκολο για τους οδηγούς να τα βγάλουν πέρα, και παράλληλα να συνεργάζονται με εφαρμογές. Το υψηλό πλέον κόστος λειτουργίας ενός ταξί σε συνδυασμό με μια από τις χαμηλότερες τιμές ταξί στην Ευρώπη και τη συνειδητή επιλογή του ΒΕΑΤ να αποδίδει φόρους στο ελληνικό κράτος και όχι στο εξωτερικό, καθιστούν αναγκαία μια αλλαγή.
Από αύριο 16 Ιουνίου 2022 στις 12:00 το μεσημέρι, σε όλες τις κλήσεις ταξί μέσω του ΒΕΑΤ θα υπάρχει κόστος προμίσθωσης €1,92 έως €2. Αυτή η αλλαγή θα ενισχύσει το εισόδημα των οδηγών μας και θα μας επιτρέψει να εξυπηρετήσουμε περισσότερους πελάτες. Στο BEAT, αποφασίσαμε να στηρίξουμε τους συνεργαζόμενους οδηγούς μας στα καθημερινά λειτουργικά τους έξοδα και να τους προσφέρουμε περισσότερα έσοδα για διαδρομές μέσα στην πόλη. Τελευταία έχεις παρατηρήσει καθυστερήσεις στην εύρεση ταξί, από όλες τις εφαρμογές. Πιστεύουμε ότι αυτή η μικρή επιβάρυνση του πελάτη θα βοηθήσει σημαντικά την εξυπηρέτησή σου, αφού θα βρίσκεις πιο εύκολα ταξί μέσα στην πόλη. Ταυτόχρονα θα συνεισφέρει εν μέρει στην εξισορρόπηση της τεράστιας αύξησης των τιμών των καυσίμων και άλλων λειτουργικών εξόδων που καλείται να αντιμετωπίσει ο οδηγός. Είναι ένα μέτρο με το οποίο η εταιρεία αναβαθμίζει την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει υποστηρίζοντας συνολικά τον κλάδο του ταξί στην Ελλάδα”.
Άψογα, BEAT! Ευχαριστούμε πολύ! Πιστεύουμε ότι αυτή η καθόλου μικρή επιβάρυνση πετάει το μπαλάκι στον πελάτη που επίσης έχει επηρεαστεί από την τεράστια αύξηση των τιμών των καυσίμων και τον πληθωρισμό ο οποίος τον Μάιο ανήλθε σύμφωνα με τη Eurostat στο 10,7%. Ευχαριστούμε πολύ που κοστολογήσατε την ασφάλειά μας και την εξυπηρέτησή μας +2 ευρώ. Διοτί βεβαίως και μας περισσεύουν άλλωστε.
Αγαπητή BEAT, μέχρι και σήμερα, λίγες ώρες πριν την αύξηση που ανακοινώσατε, για τα περισσότερα από εμάς το ταξί είναι πολυτέλεια. Παρόλο που, ναι, είμαστε από τις χώρες της ΕΕ με τα χαμηλότερα κόμιστρα σύμφωνα με το Numbeo, βάση δεδομένων (και) για τους ναύλους ταξί παγκοσμίως, η τσέπη μας δεν τα σηκώνει, εκτός αν θέλετε να επενδύσουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού μας (παρακαλώ να πέσουν τα κονσέρβα γέλια) “για να στηρίξουμε τους συνεργαζόμενους οδηγούς σας στα καθημερινά λειτουργικά τους έξοδα”, όπως αναφέρετε. Αν αποφασίσουμε για παράδειγμα να βγούμε το βράδυ και θελήσουμε να πιούμε θα επιλέξουμε BEAT για πάρα πολλούς αυτονόητους σχεδόν λόγους – ειδικότερα οι οδηγοί, οι γυναίκες και οι θηλυκότητες. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ήδη μπατζετάρει τη βραδιά μας γιατί δεν μας παίρνει να βγούμε εκτός. Αν δε, έχουμε σκοπό να επιστρέψουμε μετά τις 00:00 τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο, καθώς για πολλά από εμάς η διπλή ταρίφα ισοδυναμεί με μια βαθιά πληγή στο πορτοφόλι μας.
Αν βιαζόμαστε να φτάσουμε κάπου που έχουμε αργήσει, κάπου μακριά ή δυσπρόσιτα, κάπου που θέλουμε να φτάσουμε με ασφάλεια ή αν έχουμε κουραστεί, ακόμα και τραυματιστεί, ή επιθυμούμε να πάμε γρήγορα σπίτι μας, θα πάρουμε BEAT και όσο κι αν το κατηγοριοποιήσουμε στα έκτακτα έξοδα, πιστέψτε μας, μέχρι σήμερα λέγαμε “χαλάλι”, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το κόστος των διαδρομών δεν μας επιβαρύνει τον υπόλοιπο μήνα. Αν η ελάχιστη διαδρομή πλέον είναι στα 5,5 ευρώ, μια διαδρομή, όπως αυτή που επέλεξα να κάνω εγώ χθες από τα Εξάρχεια στον Χολαργό, την οποία το BEAT προβλέπει ότι θα πάει από 6 – 8 ευρώ και σε μένα κόστισε ακριβώς 6,90, από σήμερα θα κάνει 8,90 και μια διαδρομή με διπλή ταρίφα για πολλούς χρήστες θα αγγίζει μέχρι και τα 17 ευρώ.
Όπως φαίνεται (και από τις cringe αναρτήσεις τους στα social media), το The Orbit, το πανέμορφο κτίριο στην Κηφησίας όπου στεγάζεται και η BEAT, αποτελεί κάποια παράλληλη διάσταση στην οποία δεν υπάρχει ακρίβεια, οι μισθοί ανταποκρίνονται στις σπουδές, τις δεξιότητες και την απόδοση των υπαλλήλων και οι αυτοκινητιστές είναι ο πιο ευγενικός κλάδος που έχει γνωρίσει ο εργασιακός τομέας και μόλις μπεις στο ταξί σου χαρίζουν γλαδιόλες. Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί τέτοιο αυτογκόλ. Εκτός αν, που πραγματικά δεν θα ήθελα να το πιστέψω, εκεί στην BEAT ποντάρουν στο ότι αφήνοντας έρμαια τους χρήστες σε αγενείς αυτοκινητιστές που σταματούν να ρωτήσουν που πας και έπειτα κουνούν υποτιμητικά το χέρι τους επειδή “δεν βολεύει”, που προσπερνούν επιδεικτικά ενώ η σημαία τους είναι ανεβασμένη, που μπορεί να σε κατεβάσουν από το ταξί επειδή δεν έχεις ψιλά, που θα επιχειρήσουν να πάρουν διπλή ταρίφα παρά τις ενστάσεις σου, που θα σε παραλάβουν από ΚΤΕΛ ή λιμάνια με κλειστό ταξίμετρο και θα χρεώσουν όσο θέλουν, που θα σου κάνουν σεξιστικά ή ομοφοβικά σχόλια, που θα σου παίξουν τα φώτα αν σε δουν στην άκρη ενός πεζοδρομίου, ακόμα κι αν δεν ψάχνεις ταξί αν φοράς κάτι που δείχνει δέρμα και είσαι γυναίκα, που θα φωνάζουν στην πιάτσα λες και είναι στη λαχαναγορά να μπεις στο ταξί τους ή που θα τσαμπουνάνε θεωρίες συνωμοσίας μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σου, θα μας οδηγήσουν πίσω στην εφαρμογή. “Χαλάλι!”, σωστά;
Όλα τα παραπάνω δεν είναι προκαταλήψεις για τον κλάδο των αυτοκινητιστών, αλλά πραγματικά περιστατικά που κάνουν εφαρμογές σαν την BEAT απαραίτητες. Πίσω στον Ιούλιο του ‘21, η εταιρεία έσπευσε να καταρρίψει και τον μύθο περί προμήθειας που μπορεί να αποθάρρυνε τους συνεργαζόμενους οδηγούς να δουλεύουν μέσω της εφαρμογής. “Η χρέωση προς τους οδηγούς παραμένει σταθερή για πάνω από μία πενταετία και είναι 9,7% συν ΦΠΑ ανά διαδρομή, χωρίς κανένα πάγιο κόστος συνδρομής”. Ειλικρινά, δεν ξέρουμε αν θα μπορούσε η προμήθεια να μειωθεί, δεν γνωρίζουμε τα logistics της εταιρείας, ούτε τι ακριβώς σημαίνει αυτό για τους αυτοκινητιστές. Αυτό που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι ότι πρώτα επιχειρείς να λύσεις κάτι εσωτερικά κι έπειτα αποφασίζεις να ρίξεις το βάρος στον καταναλωτή. Το μέτρο της νέας τιμολογιακής πολιτικής της BEAT είναι αισχρό και μας θέτει σε κίνδυνο.
Αν πρέπει να κάνουμε μία πρόβλεψη αυτή είναι ότι προσεχώς στο timeline σας θα αρχίζει να εμφανίζεται το hashtag #cancelBEAT. Έπειτα η εταιρεία, (που ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω πώς δεν το είδε να έρχεται) θα αναδιπλωθεί και καθώς, όπως αναφέρει, “από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την αγορά αξιολογώντας συνεχώς την απόφαση αυτή και τα αποτελέσματα της, ώστε να προβούμε έγκαιρα σε τυχόν αναπροσαρμογές εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο ή το επιβάλλουν τυχόν νέες ρυθμιστικές αποφάσεις για το κόστος υπηρεσιών ταξί” , ενδεχομένως να ανακαλέσει την νέα τιμολογιακή πολιτική. Αν όμως δεν προτείνει άλλη λύση, θα έρθει σε ρήξη με τους συνεργαζόμενους οδηγούς, ενώ το πρόβλημα αυξημένης ζήτησης θα παραμένει. Ένας νέος φαύλος κύκλος θα ξεκινήσει με μοναδικά θύματα, εμάς, τους χρήστες και εν δυνάμει επιβάτες των ταξί.
Το σίγουρα είναι ένα. Η αποτυχία μιας τόσο φιλόδοξης πλατφόρμας, όσο της BEAT έχει να μας διδάξει πάρα πολλά για την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας. Παρακολουθούμε με προσοχή όσο κοιτάμε τα δρομολόγια των λεωφορείων και τοποθετούμε τα ραντεβού μας μία ώρα μέτα, γιατί καθώς φαίνεται, μας τελειώσαν τα “χαλάλι”, αγαπητή BEAT. Μας τελειώσαν και 2ευρα.