Το στέγνωμα των μαλλιών μας με το πιστολάκι είναι μια συνήθεια που κρατάει όλη μας την ζωή και γίνεται μάλλον μηχανικά μετά από κάθε λούσιμο. Είναι όμως πιθανό να είναι και η συνήθεια που βλάπτει περισσότερο τα μαλλιά μας, τα ξεραίνει και τους φθείρει τις άκρες.

Όπως λέει ο κορυφαίος κομμωτής Michael Van Clarke, το επιπόλαιο στέγνωμα των μαλλιών μας είναι ο νούμερο ένα ένοχος για την καταστροφή τους. Περιγράφει μάλιστα ένα περιστατικό με μια πελάτισσα του ή οποία, ενώ είχε όμορφα και πλούσια μαλλιά, ήταν καμένα στις άκρες και φριζαρισμένα. Κάποια στιγμή η πελάτισσα αυτή, παραπονέθηκε ότι οι βούτσες ισιώματος δεν της κρατούσαν πάνω από έξι μήνες. Όταν ο Van Clarke της ζήτησε να φέρει την βούρτσα της στο κομμωτήριο να την δει, διαπίστωσε ότι ήταν καμένη από το πιστολάκι. Της εξήγησε λοιπόν ότι αν η θερμοκρασία με την οποία στεγνώνει τα μαλλιά της είναι τέτοια που να καίει τις συνθετικές άκρες της βούρτσας, μπορούσε να φανταστεί τι έκανε στις τρίχες των μαλλιών της.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Michael Van Clarke, το σπουδαιότερο λάθος που κάνουμε όταν στεγνώνουμε τα μαλλιά μας είναι η μεγάλη θερμοκρασία, το να ακουμπάμε το ρύγχος του σεσουάρ στις τρίχες και η μεγάλη διάρκεια που το κάνουμε. Το στενό ρύγχος συγκεντρώνει τον καυτό αέρα πάνω στα μαλλιά που, αν είναι ήδη ταλαιπωρημένα από βαφές ή ντεκαπάζ, καταστρέφονται ακόμα περισσότερο. Το να ακουμπάμε το ρύγχος πάνω στα μαλλιά μας σημαίνει ότι τα ξεραίνουμε ακόμα περισσότερο, οδηγώντας τα σε μεγάλη βλάβη

Ποια είναι η λύση; “Πετάξτε το ρύγχος συγκέντρωσης αέρα και κρατήστε απόσταση τουλάχιστον 2,50 πόντους από την βούρτσα ισιώματος” λέει ο Van Clarke. “Αν μπορείτε μάλιστα, αφήστε μια φορά την εβδομάδα τα μαλλιά να στεγνώσουν φυσικά, χωρίς πιστολάκι.”

Τρόποι για να κάνεις το πιστολάκι πιο ανώδυνο για τα μαλλιά σου

*σύμφωνα με τον Michael Van Clarke:

Χρησιμοποιείστε τις σωστές βούρτσες. Ξοδέψτε λίγα περισσότερα για να αποκτήσετε μια καλή βούρτσα ισιώματος που θα σας συστήσει ο κομμωτής ή κομμώτριά σας

Πετάξτε το ρύγχος συγκέντρωσης αέρα εκτός και αν έχετε σγουρά και δυνατά μαλλιά που χρειάζονται γρήγορο στέγνωμα,

Μετά το λούσιμο, χτενίστε καλά για να ξεμπερδέψετε τα μαλλιά εντελώς από κόμπους, κρατώντας την χτένα σε γωνία 45 μοιρών από τα μαλλιά.

Προετοιμάστε τα μαλλιά για να δεχθούν το στέγνωμα πιο ανώδυνα, βάζοντας προστατευτικό σπρέι για την θερμότητα. Στεγνώστε με την φισούνα το 85% του νερού σηκώνοντας τις ρίζες όσο το κάνετε.

Αν δεν έχετε πολύ χρόνο στην διάθεσή σας, προτιμήστε να δώσετε φόρμα στα μαλλιά γύρω από την χωρίστρα και το πρόσωπο και τις άκρες και αφήστε τελευταίο το πίσω-μέσα κομμάτι των μαλλιών.

Δουλέψτε με μέθοδο, παίρνοντας ξέχωρες τούφες όχι φαρδύτερες από το μήκος της βούρτσας σας και κρατήστε τα υπόλοιπα μαλλιά μακριά από το σημείο που δουλεύετε.

Σηκώστε τις τούφες ψηλά για να έχετε ευκολότερη πρόσβαση στις ρίζες, χωρίς να τραβάτε σε σημείο που να πονάτε.

Κρατήστε το πιστολάκι 2.50 πόντους μακριά από τα μαλλιά και σε παράλληλη θέση με την βούρτσα, έτσι ώστε να δείχνει προς τις άκρες.

Μην το παρακάνετε με το στέγνωμα μιας τούφας. Αν δεν σας βγαίνει το σχήμα που θέλετε να δώσετε, βρέξτε την ελαφρά και ξεκινήστε από την αρχή. Όλη η ζημιά γίνεται όταν επιμένουμε να στεγνώνουμε τούφες μαλλιών που έχουν ήδη στεγνώσει, γιατί αυτό αφαιρεί την υγρασία της ίδιας της τρίχας και κάνει τα μαλλιά να φριζάρουν και να ηλεκτρίζονται. Στεγνώνουμε κατά 98% και ύστερα αφήνουμε να στεγνώσουν το υπόλοιπο μόνα τους.

Δώστε ένα καλό φύσημά αέρα μέσης θερμοκρασίας στο τέλος που θα σας ενώσει όλες τις τούφες μεταξύ τους.