Πολλοί κάνουν το λάθος να υποθέτουν ότι όσοι αρνούνται να πάνε γυμναστήριο το κάνουν από τεμπελιά. Πολύ πιο συχνά, όμως, η πραγματική αιτία είναι το άγχος, που στο μυαλό τους περιβάλλει το γυμναστήριο. Ο φόβος του fat shaming, η σκέψη ότι θα γελοιοποιηθούμε επειδή δεν ξέρουμε τι κάνουμε, το άγχος ότι θα είμαστε οι πιο αγύμναστοι απ’ όλους, η ντροπή του ότι έχουμε χάσει τη φόρμα μας γιατί κάναμε καιρό να πάμε, είναι κάποιες μόνο από τις αιτίες, που μπορεί να μάς κρατούν μακριά από το γυμναστήριο και να μάς κάνουν είτε να γυμναζόμαστε μόνοι μας στο σπίτι, χωρίς επίβλεψη και τον κατάλληλο εξοπλισμό, είτε να απέχουμε εντελώς από την άσκηση.

Κι ενώ είναι ξεκάθαρα προσωπική επιλογή το αν θα πας ή όχι στο γυμναστήριο, αν το μόνο που σε κρατά από αυτό είναι το άγχος, τότε δεν υπάρχει λόγος να μην προσπαθήσεις να το ξεπεράσεις. Ναι, ακούγεται βουνό, αλλά δεν χάνεις να δοκιμάσεις μερικούς τρόπους, που ίσως σε βοηθήσουν. 

Μην προσπαθείς να φτάσεις αμέσως τους άλλους ή τον παλιό σου εαυτό

Ίσως παλιότερα πήγαινες γυμναστήριο και η σωματική σου κατάσταση ήταν τέτοια, που σήκωνες πάντα διψήφια νούμερα κιλών στα βάρη. Ή ίσως δοκίμασες να πας πρώτη φορά και είδες τους πάντες να σηκώνουν πολλά κιλά. Σε κάθε περίπτωση, ντρέπεσαι που πλέον δεν μπορείς να κάνεις κάτι περισσότερο από τα 5κιλα βαράκια. Ωστόσο, δεν πρέπει να βάζεις τον εαυτό σου σε σύγκριση, ούτε καν με τον παλιό εαυτό σου. Να θυμάσαι ότι και οι άλλοι γύρω σου κάποτε ήταν στα 5κιλα ή και πως εσύ ο ίδιος πριν φτάσεις τα πολλά κιλά ήσουν σε αυτά, που είσαι τώρα. 

Weight Lifting GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Μην κανείς υπερβολικά πολλά πολύ σύντομα

Θες αμέσως να βάλεις στην υψηλή ταχύτητα τον διάδρομο και να μείνεις εκεί για μία ώρα. Θες να σηκώσεις αμέσως τα κιλά σου στα βάρη. Θες να κάνεις με την πρώτη headstand στη yoga. Ωστόσο, αυτό είναι αδύνατο και δεν θα σού φέρει παρά απογοήτευση και ένα αίσθημα ότι είσαι χειρότερος από τους άλλους. Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό έτσι να καταλήξεις να τραυματιστείς. Να είσαι υπομονετικός, λοιπόν, με τον εαυτό σου και να ξεκινήσεις από τα βασικά, ώστε μια μέρα να φτάσεις στα πιο προχωρημένα. 

Funny Gifs : gym GIF - VSGIF.com

Φτιάξε ένα πρόγραμμα

Είναι πολύ πιθανό ένα από τα άγχη σου να είναι ότι θα μπεις στο γυμναστήριο και θα μείνεις να κοιτάς σαν χαμένος και ανήξερος για το τι πρέπει να κάνεις. Φτιάξε, λοιπόν, ένα πρόγραμμα ακόμα κι αν αυτό υπάρχει μόνο μέσα στο κεφάλι σου, σχετικά με το ποιες μέρες θες να πηγαίνεις, αλλά και με το ποια όργανα θα χρησιμοποιήσεις κάθε φορά και για πόση ώρα. 

champagne problems — HOW THE GRINCH STOLE CHRISTMAS (2000)

Χτίσε συνήθειες

Αν πας στο γυμναστήριο από τη μια μέρα στην άλλη, είναι πολύ πιθανό να νιώσεις εντελώς έξω από τα νερά σου. Πριν το ξεκινήσεις, είναι προτιμότερο να χτίσεις μία ρουτίνα, που θα κάνει τη γυμναστική συνήθεια σου. Δεν χρειάζεται κάτι υπερβολικό. Αρκεί, για παράδειγμα, λίγο stretching ή μερικές ασκήσεις yoga, όταν ξυπνάς το πρωί, ή ένα τρέξιμο στη γειτονιά σου μέσα στο Σαββατοκύριακο. 

Morning Workout GIFs | Tenor

Κάνε σαν να μην υπάρχουν οι υπόλοιποι

Οι άλλοι άνθρωποι, που βρίσκονται στο γυμναστήριο, είναι από τους βασικούς λόγους, που συνήθως η ιδέα του μπορεί να μάς προκαλεί άγχος. Νιώθεις ότι είσαι σε ένα όργανο και όλοι εκείνη την ώρα κοιτάνε τι κάνεις και σε κρίνουν. Ωστόσο, σχεδόν κανείς δεν ασχολείται όντως μαζί σου και όλοι κοιτάνε τη δουλειά τους. Κι αν κάποιος όντως ασχολείται μαζί σου, είναι δικό του πρόβλημα και όχι δικό σου. Εσύ κάνε τη γυμναστική σου και μην σκέφτεσαι ότι υπάρχουν άλλοι άνθρωποι στον χώρο. Επικεντρώσου στον εαυτό σου, στις κινήσεις σου και στη μουσική, που παίζει στα ακουστικά σου.

Treadmill Jams GIF - Headphones Bradpit - Discover & Share GIFs