Από την μία, η περίοδος είναι μία από τις πιο ενοχλητικές φάσεις μέσα στον μήνα μας. Μπορεί εξαιτίας της να πρέπει να αναβάλουμε σχέδια, να πονάμε και να έχουμε μία σειρά άλλων εκνευριστικών συμπτωμάτων. Από την άλλη, αν τύχει και καθυστερήσει να έρθει, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, με τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα να γίνονται πιο έντονα και τις ορμόνες να βαράνε κόκκινο. Συν το άγχος μίας πιθανής εγκυμοσύνης, αν είσαι σεξουαλικά ενεργός την ίδια περίοδο. Κι όταν αυτή η πιθανότητα αποκλείεται ως ενδεχόμενο, ένα ερώτημα μένει: Τι στο καλό σού προκάλεσε την καθυστέρηση; 

Άγχος

Το άγχος, ειδικά το χρόνιο, μπορεί να λειτουργήσει καταστρεπτικά για τον κύκλο σου. Ο λόγος είναι ότι αυξάνει την κορτιζόλη, μία στρεσογόνο ορμόνη, στον οργανισμό σου και σε βάζει συνεχώς σε μία κατάσταση εγρήγορσης. Μάλιστα, είναι πιθανό να μπεις και σε έναν φαύλο κύκλο, όπου θα αγχώνεσαι, επειδή δεν σού έρχεται περίοδος, καταλήγοντας να έχεις ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση. 

Stress Gif - IceGif

Μεγάλη και απότομη αύξηση ή μείωση βάρους

Αν ξαφνικά έχασες πολλά κιλά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ή πήρες κιλά με αντίστοιχο τρόπο, είναι πολύ πιθανό ο κύκλος σου να επηρεάστηκε από αυτό. Μάλιστα, αν η αλλαγή στο βάρος σου σχετίζεται με κάποιο θέμα υγείας, όπως διατροφική διαταραχή ή διαβήτη, είναι πιθανό αυτό να ευθύνεται για τις καθυστερήσεις σου και απλά η επίδραση στα κιλά σου να είναι επίσης σύμπτωμα και όχι αιτία. Προφανώς, εδώ η λύση είναι να επισκεφτείς τον αντίστοιχο ειδικό. 

Υπερβολική σωματική άσκηση

Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει αρκετά με την περίοδο σου και τα συμπτώματά της. Ωστόσο, αν η γυμναστική είναι υπερβολική στη διάρκεια, τη συχνότητα και την έντασή της, θα έχεις το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Δεν είναι σπάνιο αθλητές να μην έχουν περίοδο έξι μήνες ή και περισσότερο μετά από μεγάλες περιόδους υπερβολικής άσκησης. Η αιτία; Πέφτουν τα επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό, των ορμονών δηλαδή, που σχετίζονται με το αναπαραγωγικό σου σύστημα. 

Apple commercial exercising GIF on GIFER - by Dogrel

Μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα ύπνου σου

Δεν εννοούμε απλά να αργήσεις να κοιμηθείς μερικές μέρες. Μιλάμε για μεγάλες αλλαγές. Για παράδειγμα, ίσως ταξίδεψες σε μία χώρα, με ζώνη ώρας πολλές ώρες μπροστά από της μόνιμης χώρας διαμονής σου. Ή μπορεί να άλλαξες βάρδια στη δουλειά και πλέον να δουλεύεις βράδυ και να κοιμάσαι πρωί. Τέτοιες δραστικές αλλαγές στον ύπνο είναι πολύ πιθανό να αποσυντονίσουν τον κύκλο σου και να οδηγήσουν σε καθυστέρηση. 

Συγκεκριμένα φάρμακα

Αν ξεκίνησες πρόσφατα μία νέα φαρμακευτική αγωγή, ίσως αυτή να ευθύνεται για την καθυστέρηση της περιόδους σου. Ειδικά αν η νέα φαρμακευτική αγωγή, πρόκειται για αντισυλληπτικά ή για φάρμακα, που αυξάνουν την προλακτίνη, όπως κάποια που δίνουν για την υψηλή αρτηριακή πίεση, την κατάθλιψη, αλλεργίες, την παλινδρόμηση και την καρδιά. Σε κάθε περίπτωση, θα σε συμβουλεύαμε να μιλήσεις με τον γιατρό, που στα συνταγογράφησε.

Pills GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Δυσλειτουργία του θυρεοειδή

Ο θυρεοειδής είναι υπεύθυνος για την παραγωγή ορμονών, που σχετίζονται άμεσα με τον κύκλο και την περίοδο. Αν έχει κάποιο θέμα, λοιπόν, όπως υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό, μπορεί αυτό να ευθύνεται για την καθυστέρησή σου. Κλείσε ραντεβού, λοιπόν, με έναν ενδοκρινολόγο, για να σού γράψει τις απαραίτητες εξετάσεις, ειδικά αν ξέρεις ότι έχεις προδιάθεση και κληρονομικότητα. 

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Περίπου ένα 10% των γυναικών 15 με 44 εμφανίζει Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Αυτό είναι δυνατόν να διαταράξει την ισορροπία των ορμονών στον οργανισμό σου και κατ’ επέκταση να σε οδηγήσει στο να χάσεις περιόδους για ένα διάστημα. Ο μόνος τρόπος να ελέγξεις αν πράγματι συμβαίνει αυτό, είναι να επισκεφτείς τον γυναικολόγο σου για τις απαραίτητες εξετάσεις. 

Θηλασμός

Σε περίπτωση που έχεις γεννήσει και τώρα είσαι στη φάση του θηλασμού, μάλλον βρήκαμε τι φταίει. Πρόκειται για το φαινόμενο της γαλουχικής αμηνόρροιας, με τον θηλασμό ουσιαστικά να αποσυντονίζει το σώμα σου και να οδηγεί σε καθυστερήσεις τις περιόδους σου ή και στο να τις χάνεις εντελώς για ένα διάστημα. Λογικά μέσα σε λίγους μήνες δεν θα έχεις πλέον πρόβλημα και ο κύκλος σου θα ξαναβρεί τους ρυθμούς του. 

Breastfeeding Rebecca Pearson GIF - Breastfeeding Rebecca Pearson Mandy Moore - Discover & Share GIFs

Περιεμμηνόπαυση

Η περιεμμηνόπαυση είναι το πρώτο στάδιο της εμμηνόπαυσης και ξεκινά περίπου οχτώ με δέκα χρόνια πριν από αυτήν. Τα επίπεδα οιστρογόνου στον οργανισμό σου αρχίζουν να πέφτουν και γι’ αυτό η περίοδος σου μπορεί ακόμα να μην σταματά εντελώς, αλλά κάνει όλο και πιο σπάνιες εμφανίσεις. Είναι πιθανόν να συμβεί και στη δεκαετία των 30, αλλά συνήθως η περιεμμηνόπαυση ξεκινά στα 40 με 44. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!