Ναι, εννοείται πως στα ταξίδια μας το πιο σημαντικό είναι να ζήσουμε τις στιγμές. Αυτό, βέβαια, δεν χρειάζεται να σημαίνει αναγκαστικά ότι δεν μπορούμε να τα χαρούμε το ίδιο, απαθανατίζοντάς συγχρόνως στιγμές τους με την κάμερα του κινητού μας. Κι επειδή στην εποχή του Instagram η καλή αισθητική παίζει ρόλο, δεν βλάπτει ούτε να θέλεις να βγάλεις και την καλύτερη δυνατή φωτογραφία. Ευτυχώς, δεν είναι τόσο δύσκολο. 

Προγραμμάτισε κάποια πράγματα

Πριν πας στο ταξίδι σου, εξερεύνησε το Pinterest και το Instagram για αισθητικά ωραίες φωτογραφίες του μέρους, που επισκέπτεσαι. Βρες τις αγαπημένες σου και εντόπισε πού ακριβώς έχουν τραβηχτεί. Βάλε στο πρόγραμμα αυτά τα σημεία, ίσως και σε συγκεκριμένες ώρες, που θα σού δώσουν τον φωτισμό ή το πλήθος κόσμου, που θες να φαίνεται. Φυσικά, μιλάμε για δυο-τρεις προορισμούς και όχι για να προγραμματίσεις όλη σου τη διαμονή βάσει αυτού. 

Δούλεψε με το φυσικό φως

Όσο καλό φλας και νυχτερινή λειτουργία κι αν έχει το κινητό σου, αποκλείεται να ξεπερνά το φυσικό φως. Προτίμησε τη λεγόμενη golden hour, δηλαδή είτε μέχρι μία ώρα πριν το ηλιοβασίλεμα είτε μέχρι μία ώρα μετά την ανατολή του ήλιου, μιας και τότε το φυσικό φως είναι πιο απαλό και γράφει ωραιότερα στον φακό. Επιπλέον, αν δεν θες πολύ κόσμο στις φωτογραφίες σου, το μια ώρα μετά την ανατολή θα σε βολέψει ακόμα περισσότερο. 

Golden Hour GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Καθάρισε τον φακό του κινητού σου

Όταν έχεις φωτογραφική κάμερα μαζί σου, είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα καθαρίσεις τον φακό σου. Όταν, ωστόσο, είσαι με την κάμερα του κινητού σου, οι πιθανότητες λένε πως ούτε καν περνάει από το μυαλό σου. Κάνει, όμως, τεράστια διαφορά, αν δεν θες μία αίσθηση θαμπώματος και μουτζούρας στις φωτογραφίες σου. Έχε, λοιπόν, μαζί σου ένα μαντηλάκι από μικροΐνες και πέρνα με αυτό τον φακό σου. 

Βάλε το ζουμ στο 0,5

Το αν μπορείς να το κάνεις εξαρτάται από το κινητό σου. Αν σού δίνει, πάντως, τη δυνατότητα, δοκίμασέ το, ειδικά αν στη φωτογραφία σου το πιο εντυπωσιακό κομμάτι είναι το background και σε αυτό θες να δώσεις έμφαση. Πολύ απλά, βάζοντας το ζουμ στο 0,5, θα δεις την κάμερά σου να αποτυπώνει μεγαλύτερο μέρος του τοπίου και να δίνει μεγαλύτερο βάθος στη φωτογραφία σου. 

There's a Better Way to Zoom with Your iPhone's Camera « iOS & iPhone ::  Gadget Hacks

Ζήτα βοήθεια από έναν περαστικό

Αν θες να είσαι στη φωτογραφία, αλλά ταξιδεύεις μόνος σου, ή αν θες όλη η παρέα να φωτογραφηθείτε μαζί, δεν υπάρχει λόγος να μη ζητήσεις βοήθεια από έναν περαστικό. Το χειρότερο, που μπορεί να συμβεί, είναι να μην βγάλει τη φωτογραφία, όπως τη φανταζόσουν αλλά υπάρχει λύση. Πολύ απλά δείξ’ του πρώτα, που περίπου θες να τοποθετήσει τον φακό και ζήτα του να τραβήξει συνεχόμενα φωτογραφίες, ώστε να έχετε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. 

Βάλε την κάμερα στο live

Η λειτουργία δεν υπάρχει σε όλα τα κινητά, αλλά αν την έχεις εκμεταλλεύσου την. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε φωτογραφία σου θα σού δίνει περισσότερες επιλογές, οπότε και περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Αυτό, που συμβαίνει, είναι ότι μία live φωτογραφία είναι ουσιαστικά ένα μίνι βίντεο 1,5 δευτερολέπτου. Όταν τραβηχτεί, μπορείς να μπεις στην επεξεργασία της φωτογραφίας και ουσιαστικά να δεις καρέ καρέ το βίντεο και να διαλέξεις το στιγμιότυπο, που είναι πιο κοντά σε αυτό, που ήθελες. 

How to Turn GIFs into Live Photos on Your iPhone « iOS & iPhone :: Gadget  Hacks

Επένδυσε σε ένα τρίποδο

Ακούγεται κοστοβόρο, αλλά αν αγαπάς τις φωτογραφίες και συνήθως ταξιδεύεις μόνος σου, θα σού φανεί εξαιρετικά χρήσιμο. Θα μπορείς να τοποθετήσεις την κάμερά σου στα σίγουρα εκεί, που θες, ενώ θα έχεις όλο τον χρόνο να κάνεις δοκιμές και να βγάλεις διαφορετικές εκδοχές του τοπίου ή της πόζας σου, χωρίς το άγχος ότι κρατάς κάποιον άμοιρο περαστικό, αλλά και χωρίς το άγχος του να πρέπει να βρεις κάποιον να σε φωτογραφίσει, ακόμα και σε ένα μη πολυσύχναστο μέρος.

Μη φοβάσαι να επεξεργαστείς τις φωτογραφίες σου

Η επεξεργασία και το φιλτράρισμα των φωτογραφιών μπορούν να κάνουν αμέσως μία εικόνα πιο ζωντανή και επαγγελματική, χωρίς καθόλου κόπο. Θα σού λέγαμε να μην περιοριστείς στις δυνατότητες του κινητού σου ή του Instagram και να κατεβάσεις κάποια πιο εξειδικευμένη, εύχρηστη και δωρεάν εφαρμογή, όπως είναι το Lightroom. Έτσι, εύκολα θα κάνεις μικροαλλαγές με μεγάλη σημασία, όπως στον φωτισμό, στο contrast και στην ένταση των χρωμάτων.

Color Adjustment tool in Lightroom | Adobe Photoshop Lightroom 教程

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!