Όταν διαλύεται μια σχέση σου και αντιμετωπίσεις πλέον την ζωή ως single, το πράγμα από μόνο του είναι μάλλον δύσκολο ως νέα φάση ζωής. Δεν είναι μόνο τον πόνο σου που έχεις να διαχειριστείς, είναι και τα κοινωνικά στερεότυπα που θέλουν να σε βάλουν σε συγκεκριμένα κουτάκια. Είτε θα πρέπει να πνίγεις την θλίψη σου μπροστά στην οθόνη σου βλέποντας και ρομαντικές ταινίες, πίνοντας ή τρώγοντας παγωτό από κουβάδες (πόσες φορές έχουμε δει αυτή την σκηνή θεέ μου;), είτε θα πρέπει να ξεχυθείς εκεί έξω ψάχνοντας το επόμενο ταίρι σου εναγωνίως.

Όποια και αν είναι η δική σου αντίδραση στον πρόσφατο χωρισμό σου όμως, τα σχόλια όσων μαθαίνουν γι’ αυτό είναι άλλο ένα βάσανο που πρέπει να περάσεις. Μάλλον θα πρέπει να συμφωνήσουμε όμως, να σταματήσουμε να κάνουμε κάποια από αυτά τα σχόλια στις φρεσκοχωρισμένες φίλες μας ώστε να μην τις φέρνουμε σε δύσκολη θέση.

Για να δούμε μερικά:

Μα τι συνέβη; Εσείς οι δύο φαινόσασταν τόσο ταιριαστοί!

Η ερώτηση απαντιέται από μόνη της: για να έχετε χωρίσει, μάλλον δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Και ενώ πολλά ζευγάρια δείχνουν να έχουν δυσκολίες το διάστημα πριν από τον χωρισμό τους, άλλα ζευγάρια δεν κοινοποιούν τα θέματά τους στις παρέες τους. Όπως και να έχει το πράγμα, θα αναγκάσουμε την φίλη μας να δώσει μια απάντηση που δεν θα είναι ευχάριστη για την ίδια και θα γυρίσουμε ίσως το μαχαίρι στην πληγή. Καλύτερα να την αφήσουμε να μιλήσει αν και όποτε θέλει.

Έτσι κι αλλιώς δεν τον/την συμπαθούσα

Αυτή η δήλωση είναι εντελώς άκυρη. Μπορεί να δείχνει συμπαράσταση και να δηλώνει ότι το ταίρι της δεν ήταν αρεστό στην παρέα, από εκεί και πέρα όμως είναι σαφώς προσβλητική. Διότι το ταίρι της ήταν δική της επιλογή. Οπότε της λέμε ευθέως ότι ήταν μια λάθος επιλογή.

Ακόμα και αν μερικές φορές είναι ανακουφιστικό να θάβουμε όλοι μαζί παρέα έναν πρώην, αυτό θα το κάνουμε μόνο αν μας δοθεί η άδεια από την φίλη μας και δεν θα το ξαναφέρνουμε εμείς κατά βούληση όποτε την βλέπουμε να υποφέρει.

Είσαι τυχερή. Τώρα μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις

Ας το σκεφτούμε λιγάκι: με αυτή την δήλωση, λέμε ευθέως στην φίλη μας ότι τόσον καιρό δεν έκανε όλα όσα θα ήθελε να κάνει διότι την περιόριζε η σχέση της. Με ποιο κριτήριο; Ίσως με το σκεπτικό ότι τώρα μπορεί να κάνει ό,τι σχέδια θέλει χωρίς να έχει τις δεσμεύσεις μιας σχέσης.

Ίσως όμως αυτό να πληγώνει την φίλη μας, ιδιαίτερα αν δεν ήταν εκείνη που επέλεξε τον χωρισμό. Η ιδέα που έχουμε εμείς για το τι σημαίνει αν είσαι singe, μπορεί να είναι έτη φωτός μακριά από την ιδέα που έχει η φίλη μας γι’ αυτό. Δεν είναι δική μας δουλειά να ορίσουμε πως θα κάνει το ταξίδι της αυτό και σίγουρα δεν είναι παρηγοριά.

Έχεις δοκιμάσει το online dating;

Το online dating έχει φτάσει να θεωρείται το αντίδοτο για κάθε κατάσταση που σχετίζεται με τα ερωτικά μας. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο για ένα άτομο που χώρισε πρόσφατα και μπορεί να το βυθίσει σε ακόμα μεγαλύτερο πόνο, καθώς πιθανά δεν έχει ακόμα ξεπεράσει τον χωρισμό του.

Η στιγμή στην οποία η φίλη μας θα ξεκινήσει να βγαίνει ξανά ραντεβού και να φλερτάρει είναι δική της υπόθεση και ο τρόπος που θα το κάνει επίσης. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι και δεν έχουν όλοι την ίδια άνεση με το online dating. Η έξτρα πίεση δεν θα την βοηθήσει.

Έχεις πολύ υψηλά στάνταρ

Ας προσέξουμε λιγάκι εδώ: λέμε στην φίλη μας ότι είναι ιδιαίτερα επιλεκτική και υπονοούμε ότι θα τα βρει σκούρα τώρα που έμεινε μόνη. Κάτω από αυτή την δήλωση της λέμε ότι ίσως να μην έχει δίκιο που είναι τόσο επιλεκτική κι ότι θα πρέπει να συμβιβαστεί με ότι υπάρχει εκεί έξω για να μην μείνει μόνη.

Κατ’ αρχή, δικαίωμά της να είναι επιλεκτική. Κατά δεύτερον, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι πρόθυμοι να ρίξουν τα στάνταρ τους προκειμένου να ζευγαρωθούν ντε και σώνει. Καλά κάνει αν έτσι νοιώθει εκείνη. Απλά δεν μας πέφτει λόγος στον τρόπο που επιλέγει να ζει και να ζευγαρώνεται ο οποιοσδήποτε. Άλλωστε εκείνη μπορεί να προτιμάει να μείνει μόνη, παρά να συμβιβαστεί με οτιδήποτε κινείται εκεί έξω.

Μην ανησυχείς, θα βρεις κάποιον!

Δεν το λέτε για κακό, το καταλαβαίνουμε. Θέλετε να δώσετε ελπίδα στην φίλη σας και μαζί με αυτό μπορεί να πείτε και άλλα τέτοια, όπως “θα έρθει την ώρα που δεν το περιμένεις” ή “αν είναι γραφτό να γίνει, θα γίνει” κλπ.

Αν και τα λόγια αυτά ακούγονται παρηγορητικά, βάζουν την φίλη μας σε ένα πρότζεκτ ευρέσεως συντρόφου με το ζόρι και περιέχουν και μια δόση λύπησης που μόνο καλό δεν της κάνει κατά βάθος. Υποβόσκει εκεί μια κοινωνική πίεση να βρεις κάποιον για να ζευγαρωθείς, πράγμα για το οποίο μπορεί να μην είσαι έτοιμη ή εντελώς στεγνά, να μην θέλεις.

Υπάρχει κάποιος πολύ καλύτερος για σένα εκεί έξω, μην ανησυχείς

Αυτό που δεν θέλουμε με τίποτα να κάνουμε είναι να παραγκωνίσουμε τα αισθήματα που έχει η φίλη μας σχετικά με τον χωρισμό της, ρίχνοντας λάσπη στο πρόσωπο του/της πρώην της. Μετά της βάζουμε το πρότζεκτ να βρει γρήγορα κάτι καλύτερο.

Το να βρισκόμαστε σε μια τέλεια ερωτική σχέση δεν είναι η επιτομή της ανθρώπινης εμπειρίας, παρότι μας μεγάλωσαν έτσι ώστε να νομίζουμε κάτι τέτοιο. Οι ερωτικοί σύντροφοι δεν είναι δυνατό να βαθμολογηθούν με αντικειμενικό τρόπο. Είναι φυσικά καλό να θέλουμε η φίλη μας να βρει κάποιον που να της ταιριάζει περισσότερο ή να μην την πληγώσει με τον ίδιο τρόπο, δεν είναι όμως δική μας δουλειά να θέσουμε σχετικά στάνταρ.

Μπορούμε λοιπόν να παραλείψουμε όλες αυτές τις στερεοτυπικές φράσεις και να σταθούμε δίπλα στην φίλη μας αφήνοντας σε εκείνη την πρωτοβουλία των θεμάτων που θα κουβεντιάσουμε. Στην πραγματικότητα μπορούμε να την βοηθήσουμε να είναι χαρούμενη με την παρουσία και την υποστήριξή μας και αν εκείνη θέλει να περάσουμε μια βραδιά βρίζοντας τον πρώην της έχει καλώς, αλλιώς δεν παίρνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες και δεν κάνουμε τους ειδικούς στον έρωτα απλά και μόνο γιατί εμείς τυχαίνει να είμαστε σε σχέση σήμερα.