Το να μάθεις να κάνεις οικονομία στα χρήματά σου είναι κάτι που δεν γίνεται από την μια στιγμή στην άλλη. Ιδιαίτερα αν μέχρι πρότινος ζούσες στο πατρικό σου και ήταν άλλοι υπεύθυνοι για τα οικονομικά ζητήματα της καθημερινότητας. Για ν αποκτήσει κανείς υγιείς και βιώσιμες συνήθειες στον τρόπο με τον οποίο ξοδεύει τα χρήματά του χρειάζεται εμπειρία και χρόνο. Κάποια καθημερινά έξοδα μπορεί να μας φαίνονται μικρά και επομένως επουσιώδη. Είναι όμως από αυτά τα μικρά που θα μπορούσαμε πιθανώς να ξεκινήσουμε να χτίζουμε ορθές οικονομικές πρακτικές που θα μας κάνουν περισσότερο ανεξάρτητους οικονομικά.

Ένας μέσος άνθρωπος που δεν ζει πια στο πατρικό του έχει πολλά και ποικίλα έξοδα, όπως νοίκι, λογαριασμούς, διατροφή, μετακίνηση, άθληση, ένδυση, διασκέδαση και ταξίδια. Ταυτόχρονα ίσως να θέλει να δημιουργήσει και ένα χρηματικό απόθεμα για κάποια δύσκολη στιγμή, την αγορά ενός αυτοκινήτου ή ακόμα και ενός ακινήτου. Θα πρέπει λοιπόν να υιοθετήσει κανείς κάποιες έξυπνες καθημερινές συνήθειες που θα του επιτρέψουν να βαδίσει προς μια μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία και θα κάνουν το θέμα των οικονομικών λιγότερο αγχογόνο.

Ας δούμε μερικές:

Φτιάχνουμε τον καφέ μας μόνοι μας κάθε πρωί

Η αγορά του πρωινού καφέ είναι μια συνήθεια που υιοθετούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην εποχή μας. Τον θέλουμε επαγγελματικά φτιαγμένο διότι φυσικά θεωρούμε ότι μας αξίζει να πιούμε έναν καφέ της προκοπής πρωινιάτικο. Αυτά τα 2-3 ευρώ για καφέ όμως θα μπορούσαν να είναι 0,15 € αν τον φτιάξουμε στο σπίτι και τον φέρουμε στην δουλειά μαζί μας. Είναι καλύτερο να επενδύσουμε σε μια καλή καφετιέρα μια κι έξω και να γλιτώσουμε το ετήσιο έξοδο για καφέδες.

Βγάζουμε από την πρίζα τις ενεργοβόρες συσκευές

Ίσως να νομίζουμε ότι δεν καίνε, όλες οι συσκευές όμως που βρίσκονται διαρκώς στην πρίζα, ρουφούν ενέργεια αργά και σταθερά και κάνουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού να ανεβαίνει ύπουλα. Καφετιέρες, κονσόλες, φορτιστές ασύρματων τηλεφώνων, συστήματα εικόνας και ήχου, αναμμένοι διαρκώς υπολογιστές, φτάνουν να ανεβάζουν έως και 20 ευρώ τον λογαριασμό του ρεύματος κάθε μήνα σε ένα μέσο νοικοκυριό. Η συχνή χρήση των υπόλοιπων συσκευών όπως το στεγνωτήριο ή τα συχνά πλυντήρια με λίγα ρούχα μέσα στον κάδο, το αδιάκοπο ανοιγόκλειμα του ψυγείου, τα ξεχασμένα αναμμένα φώτα σε δωμάτια όπου δεν βρισκόμαστε και άλλες τέτοιες απλές καθημερινές συνήθειες συμβάλουν στο φούσκωμα του λογαριασμού του ηλεκτρικού. Τροποποιούμε την συμπεριφορά μας για να δούμε άμεσα οικονομικά οφέλη.

Καταγράφουμε τα καθημερινά μας έξοδα

Αυτό θεωρείται ένα καλό πρώτο βήμα για να πάρουμε τον έλεγχο των οικονομικών μας στα σοβαρά. Μπορούμε να το κάνουμε με ένα app, μπορούμε και με τον απλό και παραδοσιακό τρόπο του οικονομικού ημερολογίου. Θα μας βοηθήσει να δούμε που ξοδεύουμε τα περισσότερα χρήματα και αν ανάμεσα σε αυτά τα έξοδα υπάρχουν κάποια που θα μπορούσαν να περιοριστούν. Βεβαιωνόμαστε ότι καταγράφουμε τα πάντα για όσο καιρό κρατήσουμε το ημερολόγιο εξόδων, ακόμα και τα ποσά που θεωρούμε μικρά, όπως οι καφέδες που λέγαμε παραπάνω.

Περιμένουμε 30 ημέρες πριν αγοράσουμε κάτι

Οι αυθόρμητες αγορές είναι άλλος ένας τρόπος για να χάσουμε τον έλεγχο των οικονομικών μας. Αν θέλουμε να χτίσουμε ένα ρεαλιστικό budget, να ξοδεύουμε δηλαδή λιγότερα από όσα κερδίζουμε, τότε θα πρέπει να ελέγξουμε την συνήθειά μας να αγοράζουμε κάτι αμέσως μόλις το βάλουμε στο μάτι, ιδιαίτερα αν πρόκειται να φορτώσουμε το έξοδο στην πιστωτική μας κάρτα. Μια καλή ιδέα είναι να περιμένουμε 30 μέρες για κάθε μεγαλύτερη αγορά που επιθυμούμε να κάνουμε, εκτός και αν είναι κάτι άμεσης ανάγκης. Το χρονικό αυτό διάστημα θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πόσο πραγματικά χρειαζόμαστε αυτό το καινούριο ζευγάρι παπούτσια, το νέο ηλεκτρονικό γκατζετάκι ή την καινούρια βαλίτσα ενώ η παλιά μας δεν έχει ακόμα χαλάσει. Έτσι θα διαπιστώσουμε αν η κάθε νέα αγορά είναι απαραίτητη ή όχι.

Διώχνουμε τα περιττά αντικείμενα και πουλάμε ότι δεν χρησιμοποιούμε

Μια καλή εβδομαδιαία συνήθεια είναι η οργάνωση του νοικοκυριού μας και το ξεσκαρτάρισμα των ντουλαπιών ή του ψυγείου μας. Αυτό θα μας βοηθήσει να μην αγοράζουμε τρόφιμα που ήδη έχουμε στα ντουλάπια της κουζίνας ή το ψυγείο μας και απλά το έχουμε ξεχάσει, οφελώντας και την τσέπη μας και το περιβάλλον.

Ξεσκαρτάρουμε επίσης τακτικά συρτάρια και ράφια από ότι δεν μας χρειάζεται πια, όπως ρούχα, συσκευές και ότι άλλο πουλώντας ότι μπορεί να πουληθεί. Όχι μόνο μας πιάνουν τον χώρο, αλλά χρειάζονται και κάποια συντήρηση και η συντήρηση κοστίζει χρήματα.

Περιορίζουμε το φαγητό έξω ή το delivery

Είναι καλό για την τσέπη αλλά και για την υγεία μας να τρώμε τα περισσότερα γεύματα στο σπίτι που θα μαγειρέψουμε μόνοι μας. Αυτό θα μειώσει τα έξοδά μας άμεσα, ιδιαίτερα αν κάνουμε συνήθεια την εβδομαδιαία οργάνωση των αγορών μας από σούπερ μάρκετ και λαϊκή αγορά. Με μια βασική ιδέα του τι θα φάμε όλη την εβδομάδα, μπορούμε να αγοράσουμε μόνο τα απαραίτητα για το μενού μας και να κρατήσουμε τα έξοδα διατροφής στο χαμηλότερο δυνατό σημείο. Η εβδομαδιαία οργάνωση μενού είναι μια καλή συνήθεια που μπορεί να εξοικονομήσει έως και 50-70 ευρώ για κάθε άτομο του νοικοκυριού μας μηνιαία, ιδιαίτερα αν παρακολουθούμε και τις προσφορές που κάνουν τα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μας.

Βάζουμε όλα τα κέρματα των 2€ σε μια γυάλα

Μπορείς να κάνεις το κόλπο και μεγαλύτερα ποσά, όπως για παράδειγμα με τα πεντάευρα, το κέρματα των 2€ όμως δεν θα σου κοστίσουν τόσο σε ψυχολογικό επίπεδο. Κάθε φορά λοιπόν που φτάνει στα χέρια σου ένα 2ευρω βάλτο σε έναν κουμπαρά ή μια γυάλα. Θα δεις ότι στο τέλος του μήνα θα έχεις μαζέψει ένα καλό ποσό για να το αποταμιεύσεις στην τράπεζα ή να το ξοδέψεις σε κάτι ουσιώδες. Η ιδέα του κουμπαρά είναι αρχαία αλλά δοκιμασμένη. Μπορεί να σου προσφέρει ακόμα και ένα ταξίδι διακοπών αν το κάνεις ετήσιο ζήτημα την αποταμίευση μικροποσών σε αυτόν.