Αν φροντίζουμε να τρώμε υγιεινά, στοχεύουμε συνήθως σε μια διατροφή  που βοηθά την καλή λειτουργία του οργανισμού και την διατήρηση του σωματικού βάρους, σπάνια όμως σκεφτόμαστε την επίδραση που έχουν τα όσα καταναλώνουμε στον εγκέφαλο, την διάθεση και τα επίπεδα ενέργειάς μας.

Ο εγκέφαλος και το γαστρεντερικό μας σύστημα βρίσκονται σε αμφίδρομη επικοινωνία επομένως η καλή υγεία του ενός, επηρεάζει την καλή υγεία του άλλου. Αν λοιπόν υπάρχει φλεγμονή στο γαστρεντερικό μας σύστημα, η ενέργεια που είναι διαθέσιμη για τον εγκέφαλο και το υπόλοιπο σώμα μειώνεται. Αυτός είναι ο λόγος που μικροαλλαγές στις φλεγμονές του εντέρου επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο παράγεται η ενέργεια του οργανισμού μας. Αποτέλεσμα αυτού είναι η χαμηλότερη παραγωγή ενέργειας και η αύξηση των ελεύθερων ριζών που βλάπτουν τον εγκεφαλικό ιστό.

Σύμφωνα λοιπόν με την Dr. Uma Naidoo μια διατροφολόγο-ψυχίατρο του Χάρβαρντ και μέλος του Harvard Medical School, που είναι εξειδικευμένη στην λειτουργία του εγκεφάλου, υπάρχουν κατηγορίες τροφών που επιδεινώνουν την κούραση και το άγχος, προκαλώντας χρόνια φλεγμονή στο έντερο ενώ κατά συνέπεια βλάπτουν και τον εγκέφαλο.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε σύμφωνα με την Dr. Naidoo:

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Αν καταναλώνουμε πολλές επεξεργασμένες τροφές και αναψυκτικά που είναι πλούσια σε επεξεργασμένα και πρόσθετα σάκχαρα όπως σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, τροφοδοτούμε τον εγκέφαλο με πολύ γλυκόζη. Αυτή η “πλημύρα ζάχαρης” μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του εγκεφάλου που σταδιακά ενισχύει την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης και έντονης κούρασης.

Αντί να τρώμε πακεταρισμένα γλυκίσματα ή άλλα τέτοια επεξεργασμένα καλούδια, είναι καλύτερα να τα αντικαταστήσουμε με φρούτα, λαχανικά και καθαρές πρωτεΐνες.

Σπορέλαια

Η βιομηχανοποίηση της τροφής έχει δημιουργήσει φθηνά, υψηλά επεξεργασμένα λάδια όπως το καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο, το λάδι σόγιας ή το φοινικέλαιο.

Τα λάδια αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα ενώ είναι φτωχά σε ωμέγα -3. Έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά ωμέγα-6 λιπαρά οξέα κινδυνεύουν περισσότερο από την κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν περισσότερα ωμέγα-3. Το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη επιλογή, ιδιαίτερα όταν είναι έξτρα παρθένο.

Πρόσθετα και επεξεργασμένα σάκχαρα

Ενώ μπορεί να γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη βρίσκεται στα γλυκά και τα πακεταρισμένα δημητριακά, μπορεί να βρεθεί και σε ένα σωρό άλλα τρόφιμα που δεν το περιμένουμε, όπως το κέτσαπ, τα ντρέσινγκ, τους χυμούς, ακόμα και στο κουλούρι Θεσσαλονίκης.

Τα πρόσθετα και επεξεργασμένα σάκχαρα επιδεινώνουν τις φλεγμονές και πλημυρίζουν το σώμα με ζάχαρη, που δημιουργεί άγχος και μεταπτώσεις στην διάθεση. Επειδή η ζάχαρη είναι εξαιρετικά εθιστική, όσο λιγότερη τρώμε, τόσο λιγότερο θα την επιζητεί ο οργανισμός μας.

Τηγανιτά

Ενώ οι τηγανητές πατάτες είναι ένα φαγητό που συνήθως κανείς δεν μπορεί να του πει όχι, είναι καλό να μειώσουμε συνολικά την κατανάλωση τηγανιτών τροφών. Σε μια έγκυρη έρευνα του 2016, από τους 715 εργάτες εργοστασίου που συμμετείχαν, έδειξαν μεγαλύτερη προδιάθεση σε κούραση αλλά και κατάθλιψη όσοι κατανάλωναν περισσότερα τηγανιτά φαγητά.

Αυτό συμβαίνει διότι τα τηγανητά ρίχνουν την διάθεση λόγω του τηγανίσματός τους μέσα σε λάδια με “κακά λιπαρά”, που επιπλέον αυξάνουν τον κίνδυνο των καρδιακών νοσημάτων.

Τεχνητά γλυκαντικά

Τα υποκατάστατα της ζάχαρης βρίσκονται σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε τροφές που βαφτίζονται “υγιεινές” και μας βοηθούν να μετριάσουμε την πρόσληψη θερμίδων. Η επιστημονική έρευνα όμως έχει αποδείξει ότι τα υποκατάστατα της ζάχαρης που βρίσκονται σε αφθονία στα αναψυκτικά διαίτης για παράδειγμα, αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης σε όσους τα καταναλώνουν.

Επιπρόσθετα, έρευνες έχουν δείξει ότι τα υποκατάστατα της ζάχαρης είναι τοξικά για τον εγκέφαλο.

Τρόφιμα που πολεμούν την κούραση

Στην παρακάτω λίστα υπάρχουν τα τρόφιμα, οι βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και την σωματική υγεία.

Προβιοτικά: το ζωντανό γιαούρτι, το ξινολάχανο, το κεφίρ, η κομπούτσα και ορισμένα τυριά

Πρεβιοτικά: τα όσπρια, η βρόμη, οι μπανάνες, τα berries, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα φυλλώδη λαχανικά, οι αγκινάρες και τα πράσα.

Υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη: το καστανό ρύζι, η κινόα, η βρόμη και οι σπόροι τσία.

Τρόφιμα μεσαίου γλυκαιμικού δείκτη με μέτρο: το μέλι, ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού και το ψωμί ολικής άλεσης.

Τα καλά λιπαρά: το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: τα ψάρια, ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες ή ο σολομός και ο τόνος.

Βιταμίνες: B9, B12, B1, B6, A και C

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία: ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το κάλιο και το σελίνιο.

Μπαχαρικά: το σαφράν και ο κουρκουμάς

Μυρωδικά: η ρίγανη, η λεβάντα, η πασιφλόρα και το χαμομήλι

*Σημείωση: θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι απλά αλλάζοντας την διατροφή μας, δεν θα μας εξασφαλίσει ότι θα αποτρέψουμε την κατάθλιψη ή το άγχος. Θα μας βοηθήσει όμως, αυξάνοντας τα επίπεδα ενέργειας και την αντοχή μας.