Το λέκιασμα των δοντιών είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Συμβαίνει όταν το σμάλτο των δοντιών μας χάνει το λευκό του χρώμα. Για να αντιμετωπιστεί η δυσάρεστη για το χαμόγελό μας αυτή κατάσταση, υπάρχουν ένα σωρό λύσεις εκεί έξω, από λευκαντικές οδοντόκρεμες μέχρι οδοντιατρικές θεραπείες.

Πολλές από αυτές τις θεραπείες όμως είναι αρκετά ακριβές ή περιέχουν χημικά που βλάπτουν τελικά δόντια και ούλα.

Αν λοιπόν θέλουμε να ασπρίσουμε τα δόντια μας, θα είναι καλό να υποστηρίξουμε την προσπάθεια και με τις τροφές που καταναλώνουμε ή αντίθετα, μειώνουμε την κατανάλωσή τους. Λέγεται λοιπόν ότι οι παρακάτω τροφές μπορούν να βοηθήσουν με το άσπρισμα των δοντιών αν και κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Παρόλα αυτά, δεν θα μας κάνει κακό να δοκιμάσουμε και να διαπιστώσουμε από μόνοι μας τις λευκαντικές τους ιδιότητες.

Φράουλες

Οι φράουλες περιέχουν μηλικό οξύ, το οποίο έχει λευκαντικές ιδιότητες και μπορεί να μας βοηθήσει με τα λεκιασμένα μας δόντια. Το μηλικό οξύ επίσης αυξάνει την παραγωγή σάλιου στους ανθρώπους με ξηρό στόμα. Το σάλιο προστατεύει τα δόντια μας και βοηθάει με το να τα ξεπλένει από κατάλοιπα των τροφών, κάτι που τα κάνει να λεκιάζονται και να χαλάνε.

Πεπόνι

Το πεπόνι έχει περισσότερο μηλικό οξύ από τις φράουλες, ενώ κάποιοι άνθρωποι λένε ότι η ινώδης υφή του πεπονιού βοηθάει στον καθαρισμό των δοντιών τους και στην αφαίρεση των λεκέδων. Δεν υπάρχει όμως καμία επιστημονική απόδειξη που να το υποστηρίζει αυτό.

Ανανάς

Τα δόντια μας καλύπτονται από ένα στρώμα πρωτεϊνών του σάλιου που τα προστατεύει και επίσης διαλύει τα υπολείμματα των τροφών. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει στο λέκιασμά τους. Επίσης δίνει στα βακτήρια κάτι πάνω στο οποίο να κολλήσουν. Όταν μαζεύονται πολλά βακτήρια δημιουργείται η πλάκα και ο αποχρωματισμός των δοντιών.

Ο ανανάς όμως μπορεί να διαλύσει αυτό το στρώμα γιατί περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται βρομελίνη. Δουλειά αυτού του ενζύμου είναι να διασπά τις πρωτεΐνες αυτές και να αφήνει τα δόντια μας καθαρά.

Παπάγια

Η παπάγια, όπως και ο ανανάς περιέχει ένα τέτοιο ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη. Και αυτό το ένζυμο διασπά τις πρωτεΐνες και διαλύει αυτό το στρώμα που κάθεται πάνω στα δόντια μας. Η διαδικασία αυτή βοηθά στην μείωση των λεκέδων και προστατεύει από την δημιουργία πλάκας.

Γάλα

Το γαλακτικό οξύ του γάλακτος μπορεί κι αυτό να ασπρίσει το σμάλτο των δοντιών. Επίσης προκαλεί μεγαλύτερη έκκριση σάλιου που μπορεί να βοηθήσει με την απομάκρυνση των βακτηρίων που προκαλούν βλάβες στα δόντια μας.

Η κασεΐνη, μια πρωτεΐνη του γάλακτος, προστατεύει επίσης από το λέκιασμά τους  και βοηθάει στην παραγωγή φωσφορικού ασβεστίου που προστατεύει από την δημιουργία πλάκας. Μια έγκυρη μελέτη του 2014 μάλιστα έχει δείξει ότι η κασεΐνη δεσμεύει τις τανίνες του τσαγιού που προκαλούν λέκιασμα των δοντιών.

Και οι άλλες γαλακτοκομικές τροφές όπως το γιαούρτι ή το τυρί περιέχουν γαλακτικό οξύ και κασεΐνη και μπορεί να έχουν την ίδια προστατευτική δράση στα δόντια μας.

Πόσο καιρό παίρνει σε αυτές τις τροφές να μας ασπρίσουν τα δόντια;

Δεν υπάρχουν σχετικές έρευνες για να μας δώσουν τα ανάλογα στοιχεία όσο αφορά τον χρόνο που θα χρειαστεί για να ασπρίσουν τα δόντια μας μέσω της τροφής, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τα σκευάσματα που βρίσκονται στο εμπόριο. Επίσης η διαδικασία εξαρτάται και από το φυσικό χρώμα τους. Αν είναι αρκετά λεκιασμένα θα πάρει περισσότερο. Το ίδιο ισχύει και αν εμείς τρώμε παράλληλα τροφές που τα λεκιάζουν.

Υπάρχουν άλλοι φυσικοί τρόποι για να το κάνουμε;

Η γενικότερη περιποίηση

Το συχνό βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα είναι δυο όπλα που έχουμε ενάντια στο λέκιασμα των δοντιών μας και υπέρ της στοματικής μας υγιεινής γενικότερα. Βουρτσίζουμε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, αφού έχουμε καθαρίσει καλά τα δόντια μας με το οδοντικό νήμα (τουλάχιστον μια φορά τη μέρα) και δεν παραλείπουμε και το στοματικό διάλυμα στο τελείωμα. Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνουμε τα βακτήρια που προκαλούν λέκιασμα και φθορές.

Η μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ένας πολύ δημοφιλής τρόπος για να λευκάνουμε τα δόντια μας. Αφαιρεί τους λεκέδες και μάλιστα είναι ένα κοινό συστατικό στις οδοντόκρεμες. Για να την χρησιμοποιήσουμε, αναμειγνύουμε ίσα μέρη νερού και μαγειρικής σόδας για να φτιάξουμε μια πάστα. Βουρτσίζουμε με αυτό τα δόντια μας για ένα λεπτό και ξεβγάζουμε.

Βουρτσίζουμε με έλαιο μουστάρδας και αλάτι

Η συνταγή αυτή είναι ένας παραδοσιακός τρόπος λεύκανσης των δοντιών της Αγιουβέρδα. Το έλαιο μουστάρδας αφαιρεί την πλάκα και τους λεκέδες, ενώ το αλάτι ενισχύει την λεύκανση με μηχανικό τρόπο, εξαιτίας της κοκκώδους υφής του που βοηθάει στο καλό τρίψιμο. Επίσης ανεβάζει το pH του σάλιου και ενισχύει την αντιβακτηριακή του δράση.

Ένας τρόπος για να χρησιμοποιήσουμε αυτή την φυσική συνταγή είναι να αναμείξουμε 3 μέρη ελαίου μουστάρδας με 1 μέρος αλατιού. Τρίβουμε αυτό το μείγμα στα δόντια μας για ένα λεπτό και ξεπλένουμε.

Μειώνουμε τις τροφές που προκαλούν λέκιασμα των δοντιών

Στην προσπάθειά μας για πιο λευκό χαμόγελο είναι καλό να μειώσουμε την κατανάλωση τροφών που προκαλούν λέκιασμα των δοντιών, όπως

  • Τα σκούρα berries
  • Το κάρι
  • Τον καφέ
  • Τις σάλτσες ντομάτας
  • Το μαύρο τσάι
  • Το κόκκινο κρασί
  • Τα αναψυκτικά τύπου cola
  • Τους χυμούς
  • Τα energy drinks

Αν θέλουμε να πιούμε ένα τέτοιο αναψυκτικό ή ποτό, είναι καλό να χρησιμοποιούμε καλαμάκι για να μειώσουμε τον κίνδυνο λεκιάσματος των δοντιών μας.