Η Ketanji Brown Jackson, ετών 51, είναι η έκτη γυναίκα που θα υπηρετήσει σε αυτήν την ανώτατη θέση, είναι όμως η πρώτη Μαύρη δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και γι’ αυτό θα μείνει στην ιστορία. Ήταν προτεινόμενη και παλαιότερα, από τον Barack Obama, όταν αυτός ήταν Πρόεδρος και θα καταλάβει πλέον αυτήν την θέση όταν αποσυρθεί ο προκάτοχός της Δικαστής Breyer, το επόμενο καλοκαίρι.

Να τα 5 πράγματα που είναι γνωστά για εκείνη:

Η νεότερη ηλικία της

Η Jackson γεννήθηκε στην Washington, D.C., και μεγάλωσε στην Επαρχία Miami-Dade. Ο πατέρας της, Johnny Brown, ήταν δικηγόρος του Σχολικού Συμβουλίου του Miami-Dade County, ενώ η μητέρα της, Ellory Brown, ήταν διευθύντρια στο New World School of the Arts, ένα πρωτοποριακό λύκειο και κολλέγιο που ειδικεύεται στην διπλή εγγραφή μαθητών (μπορούν να φοιτούν στο λύκειο και να παίρνουν και κάποια μαθήματα του κολλεγίου) στο Miami, από το 1993 ως το 2007.

Ήταν αστέρι από μικρή

Η Jackson πήγαινε στο Miami Palmetto Senior High School, όπου ξεχώριζε για τις ικανότητές της στον λόγο και στην δημόσια συζήτηση, ενώ το 1988 κέρδισε το Εθνικό βραβείο από το National Catholic Forensic League Championships της Νέας Ορλεάνης, που είναι ο δέυτερος μεγαλύτερος διαγωνισμός δημόσιας συζήτησης της χώρας, μαζί με την ομάδα της.

“Φαινόταν ότι θα γίνει ένα λαμπερό αστέρι”, λένε οι συμμαθητές από το Λύκειο. Ως τελειόφοιτη έλαβε και ένα βραβείο στην υποκριτική, ενώ συμμαθητές της ήταν ο CEO της Amazon, Jeff Bezos και ο γνωστός Αμερικανός χειρουργός Vivek Murphy.

Δικηγορική καριέρα

Η Jackson αποφοίτησε από το Harvard College και το Harvard Law School, ενώ ήταν αρχισυντάκτρια της Harvard Law Review, ενώ ήταν βοηθός του Breyer στο Ανώτατο Δικαστήριο από το 1999 ως το 2000.

Δούλεψε ως βοηθός εισαγγελέα στην District of Columbia και αντιπρόεδρος στην  U.S. Sentencing Commission. Από το 2005 ως το 2007, ήταν βοηθός γενικού εισαγγελέα στην Washington. Ο Obama την διόρισε ως περιφερειακή δικαστή στην Washington, D.C., το 2012.

Νομικές υποθέσεις

Όπως αναφέρουν οι Times, μία από τις πολύ γνωστές υποθέσεις της Jackson, ήταν όταν το 2019, υποχρέωσε τον Donald McGahn, πρώην σύμβουλο του Λευκού Οίκου, δίπλα στον Πρόεδρο Donald Trump, να καταθέσει στο Κογκρέσο για τις προσπάθειες του πρώην Προέδρου να εμποδίσει την έρευνα για τον ρόλο της Ρωσίας στις εκλογές.

Όπως έγραψε η ίδια, ‘Σύμφωνα με 250 χρόνια καταγεγραμμένης Αμερικανικής ιστορίας, οι Πρόεδροι δεν είναι βασιλιάδες. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν υπηκόους που να υποχρεώνονται σε απόλυτη υπακοή και των οποίων τις τύχες να εξουσιάζουν απόλυτα. Αντίθετα, είναι η χώρα της ελευθερίας και είναι πέρα από κάθε αμφιβολία υποχρεωμένοι όλοι οι υπάλληλοι του Λευκού Οίκου να εργάζονται για το καλό των ανθρώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, τους οποίους έχουν ορκιστεί να προστατεύουν, όπως και να υπερασπίζονται το σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.”

Προσωπική ζωή

Η Jackson έχει δύο κόρες και είναι συγγενής με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, Paul Ryan. Ο άνδρας της είναι ο χειρουργός Patrick Jackson και ο δίδυμος αδερφός του γαμπρού του Ryan. Ο Ryan μίλησε υπέρ της υποψηφιότητας της Ketanji Jackson Brown το 2012, λέγοντας ότι “προφανώς έχει τα προσόντα” για την θέση και “είναι ένας καταπληκτικός άνθρωπος”, παρότι η πολιτική τους τοποθέτηση είναι διαφορετική.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!