Αν επιθυμείς να κάνεις κάποιες μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές με σκοπό να βελτιώσεις την υγεία σου ή να υποστηρίξεις την ήδη καλή σου φυσική κατάσταση, τότε καλύτερα να ξεκινήσεις από το πρωί της κάθε μέρας. Όπως λέει η κλινική διατροφολόγος Monica Auslander Moreno, ‘Το μικροβίωμα του οργανισμού μας, που το περισσότερο ζει στο έντερό μας, παίζει έναν ρόλο σχεδόν σε κάθε σωματική μας λειτουργία. Από την διάθεσή μας, ως το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τις ορμόνες, τα πάντα. Είναι λοιπόν λογικό να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για το έντερό μας και το πρωί είναι η κατάλληλη ώρα για να το ξεκινάμε κάθε μέρα.”

Με μερικές μικροαλλαγές λοιπόν,  μπορούμε να δούμε μια σημαντική βελτίωση στην υγεία του εντέρου μας, χωρίς να κάνουμε ιδιαίτερα μεγάλο κόπο. Ας τις δούμε:

Πίνουμε ένα μεγάλο ποτήρι νερό

Επειδή κοιμόμασταν αρκετές ώρες, όταν ξυπνάμε το πρωί ο οργανισμός μας είναι αφυδατωμένος, οπότε ένα μεγάλο ποτήρι νερό θα του δώσει την ευκαιρία να ενυδατωθεί και να πάρει μπροστά. Το ποτήρι του νερού αυτό όμως κάνει καλό και στο έντερό μας, διότι η αφυδάτωση είναι συνδεδεμένη με την δυσκοιλιότητα, οπότε αντίθετα το άφθονο νερό βοηθάει αντίστροφα.

Παίρνουμε ένα προβιοτικό

Ίσως να θέλουμε να προσθέσουμε ένα συμπλήρωμα διατροφής με προβιοτικά στην πρωινή μας ρουτίνα. Τα προβιοτικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες καλών βακτηρίων που βοηθούν στην ισορροπημένη λειτουργία του εντέρου, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε μια καλή εντερική λειτουργία αλλά και σε ένα γερό ανοσοποιητικό. Πριν ξεκινήσουμε όμως την λήψη προβιοτικών, θα πρέπει πρώτα να μιλήσουμε με τον γιατρό μας για να βρούμε το κατάλληλο για εμάς.

Τρώμε φυτικές ίνες

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι φυτικές ίνες είναι κάτι που θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε στο πρωινό μας, διότι βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και την κανονική λειτουργία του εντέρου μας, οπότε τροφές όπως η βρόμη, οι σπόροι τσία, το ψωμί ολικής άλεσης, είναι από τα πιο χρήσιμα συστατικά ενός καλού πρωινού. Επιπλέον, η βρόμη είναι πρεβιοτική τροφή, ταΐζει δηλαδή τα προβιοτικά, τα καλά βακτήρια του εντέρου μας, οπότε την χρειαζόμαστε.

 

Καθόμαστε για το πρωινό μας

Ο περισσότερος κόσμος δεν κάθεται στο τραπέζι για να φάει το πρωινό, αντίθετα παίρνουμε κάτι στο χέρι προκειμένου να γλιτώσουμε χρόνο. Ο οργανισμός μας όμως αγαπάει την ρουτίνα και λειτουργεί καλύτερα όταν έχει ένα μόνο έργο την φορά να κάνει. Ένα μικρό χρονικό διάστημα λοιπόν, αφιερωμένο στο πρωινό μας, θα δώσει το σωστό μήνυμα στο σώμα ότι είναι ώρα να ξεκινήσει την πέψη.

Δίνουμε στον εαυτό μας χρόνο για τουαλέτα

Ο λόγος για τον οποίο οι πρωινές ώρες είναι και οι πιο συνηθισμένες για την αφόδευση, είναι γιατί τα επίπεδα κορτιζόλης είναι στο πιο υψηλό σημείο τους το πρωί και ευνοούν την κινητικότητα του εντέρου. Οπότε, αν υπάρχει η δυνατότητα, καλό θα είναι να δώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας να περιμένει μετά το πρωινό, για να μπορέσουμε να πάμε στην τουαλέτα

Διαλογιζόμαστε

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όσο περιμένουμε να λειτουργήσει το έντερό μας και να πάμε στην τουαλέτα, είναι ο διαλογισμός. Υπάρχει μια δυνατή σχέση μεταξύ εγκεφάλου και εντέρου και το πρωινό στρες δεν βοηθάει με την υπόθεσή μας. Μια μικρή (πεντάλεπτη ή δεκάλεπτη) πρακτική διαλογισμού το πρωί, μπορεί να ηρεμήσει το μυαλό μας και να χαλαρώσει το σώμα μας ώστε να ξεκινήσουμε την μέρα μας με μεγαλύτερη επίγνωση.

Ανοίγουμε τις κουρτίνες

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όταν ξυπνάμε είναι να ανοίγουμε παντζούρια και κουρτίνες για να μπει μέσα το φυσικό φως. Αυτό θα βοηθήσει το σώμα μας να ξυπνήσει καλύτερα, καθώς ο κιρκαδικός ρυθμός μας συντηρείται με το φως και το σκοτάδι. Ο κιρκαδικός μας ρυθμός επηρεάζει την διάθεση, τον ύπνο και την γενικότερη υγεία μας, περισσότερο από όσο μπορεί να φανταζόμαστε. Ακόμα και η φυσιολογική λειτουργία του εντέρου μας εξαρτάται από τον καλό και τακτικό ύπνο.

Πηγαίνουμε για έναν περίπατο

Το περπάτημα βοηθάει το έντερο να κινηθεί και βελτιώνει την πέψη. Επίσης αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα και φυσικά και στα όργανα του πεπτικού μας συστήματος, ενώ ενδυναμώνει του μυς και βοηθάει με τον έλεγχο του άγχους.

Κρύο ντους

Το κρύο ντους, όσο απίστευτο και αν φαίνεται, ενισχύει την υγεία του εντέρου μας, έστω και να πρόκειται να το κάνουμε για μερικά μόλις δευτερόλεπτα κάθε πρωί. Αυτό συμβαίνει διότι ενεργοποιείται ένα συγκεκριμένο νεύρο, το πνευμονογαστρικό νεύρο, που δυναμώνει και την κινητικότητα του εντέρου, ανάμεσα στα υπόλοιπα θαυμαστά που κάνει.

Διατάσεις

Οι διατάσεις λένε οι ειδικοί, είναι ανάμεσα στις ασκήσεις γυμναστικής που βοηθούν και ενεργοποιούν την κινητικότητα αλλά και το μικροβίωμα του εντέρου, οπότε μια δυο ασάνες γιόγκα ή απλές διατάσεις θα μας βοηθήσουν αρκετά.

Δεν πίνουμε καφέ αμέσως

Αν και ο καφές ή άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη είναι το πρώτο πράγμα που συνήθως μας έρχεται στο μυαλό όταν ξυπνάμε το πρωί, όπως λένε οι ειδικοί, θα πρέπει να περιμένουμε λιγάκι πριν τον πιούμε. Αυτό γιατί ο καφές οδηγεί σε μεγαλύτερη αφυδάτωση, οπότε πίνουμε το μεγάλο μας ποτήρι με νερό πρώτα και σε λιγάκι φτιάχνουμε και τον καφέ μας.

Βουρτσίζουμε καλά τα δόντια μας

Ναι, αυτή η συμβουλή φαίνεται περιττή, όμως δεν είναι άκυρη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κακή στοματική υγιεινή σχετίζεται και με την κακή λειτουργία του εντέρου καθώς επηρεάζει αρνητικά το μικροβίωμά του, οπότε η συστηματική περιποίηση των δοντιών μας είναι απαραίτητη και για ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!