Το 11 Honoré είναι αυτή την στιγμή ένα από τα πιο πετυχημένα plus size brands παγκοσμίως, αν όχι και το πιο πετυχημένο. Η plus size κοινότητα, ειδικά στις ΗΠΑ, το έχει στηρίξει. Γι’ αυτό και σε κάθε βήμα περιμένει την ανταπόδοση αυτή της στήριξης. Και φαινόταν ότι θα έρθει. Τον περασμένο Μάιο, στον αναβρασμό της δολοφονίας του George Floyd, το brand έβγαλε ανακοίνωση ότι οι πράξεις μιλάνε πιο δυνατά από τις λέξεις και ότι θέλει να ενδυναμώσει την plus size κοινότητα, ειδικά τα έγχρωμα μέλη της, που συχνά παραμερίζονται και ξεχνιούνται. 

Πολλοί βασίστηκαν στο λόγο του 11 Honoré. Ωστόσο, έναν χρόνο σχεδόν αργότερα, δεν φαίνεται να έμεινε πιστό σε αυτόν. Το brand είχε ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσει μία συλλογή, σε συνεργασία με κάποιο διάσημο πρόσωπο. Πριν λίγες μέρες, έγινε γνωστό ότι το πρόσωπο αυτό είναι η ηθοποιός Lena Dunham. Το αποτέλεσμα; Ένα μεγάλο μέρος της plus size κοινότητας αντέδρασε αρνητικά και κατηγορεί το brand ότι πρόδωσε τους ανθρώπους που το “έχτισαν”. 

Οι προβληματικές της δηλώσεις 

Ένα μεγάλο μέρος των αντιδράσεων οφείλεται στις τρομερά αμφιλεγόμενες δηλώσεις της Dunham. Έχει αποδείξει αρκετές φορές ότι πολλές τις απόψεις είναι προβληματικές. Οπότε πολλοί απορούν γιατί το 11 Honoré αποφάσισε να την βάλει στο προσκήνιο και να της δώσει επιπλέον βήμα. 

Παραδείγματα; Το 2017 μία γυναίκα είχε καταγγείλει τον βιασμό της, με τα media να καλύπτουν όλη την ιστορία. Η Dunham δεν είχε κανέναν λόγο να συμμετάσχει στη συζήτηση, αλλά το έκανε. Γιατί; Για να δηλώσει ότι πιστεύει πως η γυναίκα λέει ψέματα για τον βιασμό. Όταν, μάλιστα, ξέσπασαν αντιδράσεις εναντίον της και αποδείχτηκε ότι η γυναίκα λέει αλήθεια, προσπάθησε να απολογηθεί. Η δικαιολόγησή της ήταν ότι δεν γνώριζε όλες τις πληροφορίες και ότι η ιστορία, που παρουσίαζαν τα media, συνεχώς άλλαζε.  

Δύο χρόνια νωρίτερα, είχε τραβήξει ξανά το αρνητικό ενδιαφέρον του κόσμου. Ήταν τότε που “έσκασαν” οι καταγγελίες κατά του Bill Cosby για σεξουαλικές κακοποιήσεις. Όχι, τότε δεν κατηγόρησε τα θύματα ότι λένε ψέματα. Έκανε, όμως, μία αρκετά άτοπη τοποθέτηση, συγκρίνοντας τον Cosby με το Ολοκαύτωμα. Αργότερα, παραδέχτηκε ότι αυτή “δεν ήταν η καλύτερη αναλογία” και μάς θύμισε ότι είναι Εβραία, γιατί μάλλον -στο μυαλό της- αυτό της επιτρέπει να είναι λιγότερο ευαίσθητη με τα όσα πέρασαν οι Εβραίοι στο Ολοκαύτωμα.  

© 11 Honoré

Έχει, πάντως, ενδιαφέρον ότι το 11 Honoré την επέλεξε, ενώ και η ίδια φαίνεται να ξέρει ότι δεν είναι καλή επιλογή. Στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι δεν θεωρεί τον εαυτό της τον κατάλληλο άνθρωπο από καμία άποψη για να εκπροσωπήσει ένα προϊόν. Έχει καταλάβει, μάλιστα, τόσο καλά το προβληματικό των δηλώσεων της, ώστε να προσλάβει την ειδική στη διαχείριση κρίσεων, Judy Smith. Για να καταλάβεις, είναι η καλύτερη στο είδος της και σε αυτήν βασίστηκε ο χαρακτήρας της Olivia Pope στο Scandal. 

Η απόστασή της από την plus size κοινότητα 

Ακόμα κι αν όλα τα παραπάνω δεν υπήρχαν, η Dunham θα συνέχιζε να είναι κακή επιλογή για το οποιοδήποτε plus size brand. Η ίδια έχει αποστασιοποιηθεί από την plus size κοινότητα και έχει φροντίσει να δηλώσει την αντιπάθειά της για όλους τους όρους που την αποτελούν. Δεν είναι μόνο ότι δεν της αρέσουν όροι, όπως “plus”, “curvy” (με καμπύλες) και “body positivity”. Είναι ότι δεν της αρέσει η ύπαρξη μίας κοινότητας, που ενώνεται βάσει αυτών, και brands που δημιουργούν αποκλειστικά για αυτούς.  

© 11 Honoré

Οπότε εγείρονται τα εξής ερωτήματα. Γιατί το 11 Honoré επέλεξε ένα πρόσωπο που τόσο καιρό δυσφημεί brands όπως το ίδιο; Γιατί η ίδια αποφάσισε να συνεργαστεί με ένα brand που τόσο καιρό δήλωνε ότι είναι αντίθετο με τα πιστεύω της; Γιατί δεν επιλέχτηκε ένα plus size διάσημο πρόσωπο, που αποτελεί πρότυπο του plus size στιλ και που έχει πιο στενές σχέσεις με την ευρύτερη plus size κοινότητα; Γιατί επιλέχτηκε ένα πρόσωπο που θέλει να πάρει από τα plus size άτομα την αίσθηση της κοινότητας; 

Πού είναι η μαύρη εκπροσώπηση;  

Όπως είπαμε στην αρχή, πριν έναν χρόνο, το 11 Honoré είχε δεσμευτεί να εντείνει την αίσθηση της κοινότητας και να δώσει χώρο στις μαύρες φωνές του plus size κόσμου. Ωστόσο, βλέπουμε ότι δεν έκανε τίποτα από τα δύο. Για το πρώτο, εξηγήσαμε παραπάνω. Για το δεύτερο, είναι προφανές. Τα μαύρα plus size σώματα συχνά αποτελούν τα ιδανικά πρότυπα και θεωρούνται αξιοζήλευτα, αλλά για ακόμα μια φορά παραγκωνίστηκαν από μία λευκή κοπέλα.  

Και πίστεψέ με, είχαν πολλές επιλογές. Η Liris Crosse, που θεωρείται η Naomi Cambell των plus size μοντέλων, η influencer Gabi Gregg, η ηθοποιός Danielle Brooks, η κωμικός Nicole Byer και το μοντέλο Precious Lee είναι κάποιες μόνο από τις μαύρες γυναίκες που θα μπορούσαν να πάρουν τη θέση της Dunham. Η επιλογή τους όχι μόνο θα έμενε πιστή στη δέσμευση του 11 Honoré, αλλά και θα αγκαλιαζόταν από την πλειοψηφία της plus size κοινότητας.  

© 11 Honoré