Τα illustrations της Ελένης Κούμη, της 21χρονης Ελληνίδας illustrator που δημοσιεύει δουλειά της κάτω από το handle @loukoumh, εντυπώνονται απευθείας στον θεατή τους για πολλούς λόγους. Η πληθώρα χρωμάτων, οι λεπτές γραμμές και οι άπειρες λεπτομέρειες που μπορείς να κάτσεις να χαζεύεις με τις ώρες είναι κάποιοι από αυτούς, όμως ο κυριότερος είναι ότι στα σχέδιά της μπορείς να αναγνωρίσεις τον εαυτό σου.

Η illustrator ξεκίνησε να μοιράζεται τη δουλειά της δημόσια πριν από περίπου 5 χρόνια, παράλληλα με τις σπουδές της στην Εγκληματολογία στην Αγγλία  και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, κατάφερε να γίνει viral. Τα σχέδιά της απεικονίζουν συνήθως ερωτευμένα ζευγάρια, ή κορίτσια και αγόρια σε προσωπικές στιγμές. Οι εικόνες της διαθέτουν όλη την παλέτα των ανθρώπων, ομόφυλα και ετερόφυλα  ζευγάρια, άτομα κάθε χρώματος, σωματότυπου και στιλ. Είναι μια γιορτή του inclusivity και για αυτό μπορεί οποιοσδήποτε να ταυτιστεί μαζί τους, να νιώσει ότι τα illustration της νεαρής δημιουργού είναι εμπνευσμένα από τη δική του καθημερινότητα και ζωή.

Η Ελένη Κούμη

Άλλωστε και η ίδια, προσδιορίζεται ως Ιntersectional Feminist/ Body positive illustrator. Το γεγονός ότι μεγάλωσε σε ένα αρκετά συντηρητικό περιβάλλον την έκανε να θέλει να εξερευνήσει με ιδιαίτερη όρεξη και περιέργεια την ανατομία του ανθρώπινου σώματος. Στην ηλικία των 16, όταν και άρχισε να ασχολείται σοβαρά με τη ζωγραφική άρχισε να ψάχνει φωτογραφίες γυμνών ανθρώπων. Κατέληξε σε ένα site με φωτογραφίες από διάφορους σωματότυπους και κάπως έτσι βρέθηκε να μαθαίνει και να αγκαλιάζει το body positivity κίνημα. Σήμερα έχει εξελιχθεί σαν καλλιτέχνης και μετρά πάνω από 70 χιλιάδες followers στο Instagram. Αυτό όμως που τις έχει αλλάξει τη ζωή είναι ότι οι άνθρωποι βρίσκουν στα σχέδιά της ένα safe space.

Ελένη, πώς βίωσες την καραντίνα προσωπικά και καλλιτεχνικά; Σε τι φάση σε βρήκε;

Η καραντίνα με επηρέασε πάρα πολύ ψυχολογικά. Τα τελευταία τρία χρόνια παλεύω με την κατάθλιψη και η καραντίνα με πήγε κάποια βήματα πίσω. Καλλιτεχνικά δεν επηρεάστηκα άμεσα, απλά σίγουρα μου δυσκόλεψε τη ζωή από την άποψη της διαθεσιμότητας των υλικών και της παραγωγής των προϊόντων μου. Είμαι αρκετά τυχερή που μένω μόνη μου και έχω την άνεσή μου. Παράλληλα με την εικονογράφηση, που είναι η μοναδική δουλειά μου, έχω και τις σπουδές μου. Έχω ακόμα τρεις τετράμηνους μέχρι να πάρω το πτυχίο μου, που είναι η προτεραιότητα μου. Το καλό είναι ότι καταφέρνω να βιοπορίζομαι αποκλειστικά από τα έργα μου και αυτό μου διευκόλυνε τη ζωή.

Διοχέτευσες τα παραπάνω συναισθήματα δημιουργικά, στα σχέδιά σου;

Θεωρώ πως πάντα τα συναισθήματα της στιγμής είναι κομμάτι των έργων μου. Πολλές φορές τα συναισθήματά μου επηρεάζουν το τι έργο θα κάνω. Γι’ αυτό πιστεύω πως όλα μου τα έργα είναι προϊόν των συναισθημάτων μου.

Πώς εξελίχθηκες καλλιτεχνικά τα τελευταία χρόνια;

Νιώθω μεγάλη αλλαγή στον εαυτό μου και κατά συνέπεια και στα έργα μου. Κάνω πολύ πιο συνειδοποιημένες επιλογές, νιώθω πιο άνετα και ταυτόχρονα πιο σίγουρη για την τέχνη μου. Έχω περισσότερες δυνατότητες να συμμετέχω και να δημιουργώ καινούρια πρότζεκτ, που είναι απαραίτητο κομμάτι της καλλιτεχνικής μου εξέλιξης.

Ποια είναι η βασική σου έμπνευση για τα σχέδιά σου; Αντλείς καθόλου υλικό από τις προσωπικές σου σχέσεις;

Μπορώ να εμπνευστώ από πάρα πολλά πράγματα, είτε από την αληθινή ζωή, είτε από το διαδίκτυο. Με απλά λόγια με εμπνέουν οι άνθρωποι, η αισθητική τους, η εμφάνιση τους κτλ. Αλλά φυσικά τεράστιο κομμάτι της έμπνευσής μου είναι η προσωπική μου ζωή, οι εμπειρίες μου και οι ανησυχίες μου. Η ζωγραφική λειτουργεί σαν θεραπεία μέσω της οποίας μπορείς να κοιτάξεις και να επεξεργαστείς τη ζωή σου από τελείως άλλη οπτική.

Ποια πιστεύεις ότι είναι η δυναμική των απεικονίσεων που έχεις επιλέξει; Θεωρείς ότι μπορούν να βοηθήσουν κάποιον ακόμη και να εκφράσει τη σεξουαλική του ταυτότητα ή ότι είναι σημαντικό που στα σχέδιά σου μπορεί να αναγνωρίσει τη ζωή του; Να ταυτιστεί;

Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορείς να δεις τον εαυτό σου στην τέχνη που σε περιτριγυρίζει. Για να νιώθεις αποδεκτός, για να βρεις το safe space σου και να μη νιώθεις μόνος. Και ο κύριος λόγος που η θεματική των έργων μου σχετίζεται με inclusivity, είναι επειδή θέλω να κάνω την ημέρα του ατόμου που θα το δει καλύτερη. Και στην τελική νομίζω όλοι μας θέλουμε να σχετιζόμαστε με αυτό που βλέπουμε στα social media για να νιώσουμε πιο όμορφα με τον εαυτό μας.

Υπάρχουν σταθμοί ή  διακρίσεις στην καριέρα σου όλο αυτόν τον καιρό που σε εμψύχωσαν; Που σου έδωσαν δύναμη να συνεχίσεις; Κάποιο σημαντικό publication;

Δεν θα αρνηθώ ότι μου είναι δύσκολο να πιστέψω πως κατάφερα να πάρω τόσο μεγάλη για μένα αναγνώριση και φυσικά είναι απίστευτα μεγάλο στήριγμα. Νομίζω το συμβάν που θα ξεχωρίσω είναι η πρώτη παραγγελία, γιατί με βοήθησε να συνειδητοποιήσω ότι μπορώ να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη ζωγραφική. Πλέον όμως με στηρίζει συνολικά η επιτυχία μου σε διάφορους τομείς όπως publication σε βιβλία, συνεργασία με υπέροχες εταιρίες κτλ, δεν τα ξεχωρίζω.

Δημοσιεύεις τη δουλειά σου στα social media από την αρχή. Έχεις γίνει ποτέ δέκτης τοξικών σχολίων για τη δουλειά σου; Θυμάσαι κάποιο αρνητικό σχόλιο που σε επηρέασε ιδιαίτερα;

Φυσικά είχαν υπάρξει αρνητικά σχόλια, αλλά ευτυχώς για μένα δεν με επηρεάζουν καθόλου. Είμαι σχετικά τυχερή ότι δεν έχω δεχτεί πολλά αρνητικά σχόλια σε σχέση με τους άλλους καλλιτέχνες που ξέρω και δουλεύουν με την ίδια θεματική. Επίσης στην πλατφόρμα μου, έχω zero tolerance για αρνητικότητα, γι’ αυτό έχω τεράστια λίστα με άτομα σε μπλοκ. Η προτεραιότητα για μένα είναι να δημιουργήσω safe space για τα άτομα που με ακολουθούν.

Γιατί πιστεύεις μπορεί κάποιος να “ενοχληθεί” από τα σχέδιά σου και τι απαντάς σε αυτούς τους ανθρώπους;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να ενοχληθεί κάποιον με την τέχνη μου. Ξεκινώντας ότι δεν θα του αρέσει το στυλ μου ή αντίθετες απόψεις από αυτές που εκφράζω εγώ μέσω τέχνης ή απλά μια κακή μέρα και η ανάγκη να βγάλει αρνητικότητα σε ξένο άνθρωπο στο ίντερνετ. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπαίνω σε διάλογο, γιατί δεν είναι η δουλειά μου να τους διδάξω. Αν κάποιος πραγματικά θα ενδιαφερόταν να μάθει καινούρια πράγματα, θα έμπαινε σε διαδικασία να ψαχτεί, διότι υπάρχει πλέον άπειρο υλικό στο ίντερνετ. Εγώ δεν έχω τη διάθεση και το χρόνο να ασχοληθώ με άτομο που θα προσβάλλει εμένα ή την τέχνη μου, είτε αν εκφράσει ρατσιστικές απόψεις σχετικά με τις μειονότητες.

Έχεις ένα πολύ συγκεκριμένο και ιδιαίτερο στιλ, έχεις σκεφτεί ποτέ να πειραματιστείς σε κάτι διαφορετικό;

Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξω ποτέ τη θεματική μου. Αλλά το στυλ είναι κάτι που εξελίσσετε μαζί με μένα, γι’ αυτό λογικό να περάσει από αλλαγές με τα χρονιά. Έχω όμως στα σχεδία μου να πειραματιστώ και με άλλες μορφές τέχνης όπως κεραμική για παράδειγμα. Διότι πιστεύω είναι απαραίτητο κομμάτι της δικής μου καλλιτεχνικής εξέλιξης, να έχω επιλογές στην καλλιτεχνική μου έκφραση.

Υπάρχουν σχέδια για το μέλλον που θα μπορούσες να δεις μαζί μας;

Γενικά το 2020 μου έμαθε να μην κοιτάω πολύ μακριά με τα σχέδια μου. Θα ήθελα όμως ιδανικά να δοκιμάσω τον εαυτό μου σε καινούρια καλλιτεχνικά χόμπι, να πάρω μέρος σε ενδιαφέροντα projects και να νιώσω ακόμα πιο σίγουρη στην τέχνη μου.