Όσον αφορά τη σωματική δυσμορφική διαταραχή -γνωστή και ως δυσμορφοφοβία– υπάρχει το εξής ζήτημα. Όσοι πάσχουν από αυτήν συχνά δεν το κατανοούν αν συγχρόνως δεν έχουν κάποια διατροφική διαταραχή. Το ίδιο και οι γύρω τους. Ωστόσο, αν και χωρίς τη συνοδεία μίας διατροφικής διαταραχής συνήθως δεν έχει σωματικές επιπτώσεις, αποτελεί τεράστιο ψυχικό βάρος.  

Με απλά λόγια, η βασική της έκφραση είναι να βλέπουμε τον εαυτό μας διαστρεβλωμένο σε σχέση με την πραγματική του εικόνα. Είτε κοιταζόμαστε στον καθρέφτη, είτε μάς βλέπουμε σε μία φωτογραφία. Αρκετά συχνά αφορά τα κιλά, αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Στις πιο συνηθισμένες της μορφές, η σωματική δυσμορφική διαταραχή στοχεύει τα χαρακτηριστικά του προσώπου, το δέρμα, τον μυϊκό όγκο, το μέγεθος των γενετικών οργάνων ή του στήθους και την τριχοφυΐα.    

Υπάρχουν κάποια σημάδια, τα οποία αν αναγνωρίζεις στον εαυτό σου ή σε κάποιον δικό σου, μαρτυρούν ότι μάλλον υπάρχει σωματική δυσμορφική διαταραχή. Και για κάθε ένα από αυτά υπάρχει κάποιος τρόπος να τα αντιμετωπίσεις. Ωστόσο, να έχεις στο μυαλό σου ότι η καλύτερη αντιμετώπιση είναι να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό, που θα σου προτείνει είτε ψυχοθεραπεία είτε φαρμακευτική αγωγή.  

Οι άλλοι βλέπουν διαφορετικά το σώμα σου από εσένα 

Έχεις την αίσθηση ότι έχεις πολύ χαλαρή επιδερμίδα ή έντονη τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή ότι όσο κι αν γυμνάζεσαι δεν λες να “φουσκώσεις”. Ωστόσο, όταν το αναφέρεις στους άλλους, σε κοιτάνε περίεργα και δεν είναι σίγουροι αν σοβαρολογείς. Παράλληλα, παίρνεις πολύ συχνά κομπλιμέντα για το συγκεκριμένο σημείο της εμφάνισής σου. Εσύ, όμως, δεν τους πιστεύεις και σκέφτεσαι ότι ή σε ειρωνεύονται ή προσπαθούν να σε κάνουν να αισθανθείς καλύτερα. 

Η καλύτερη τακτική που μπορείς να ακολουθήσεις είναι να σταματήσεις να κρίνεις τον εαυτό σου. Κι αυτό διότι η όποια κριτική δεν μπορεί παρά να είναι υποκειμενική. Αν θες να μιλήσεις για ένα μέρος του σώματός σου, κάν’ το με όσο πιο αντικειμενικούς και κυριολεκτικούς όρους γίνεται. Για παράδειγμα, μην μιλήσεις για το “χοντρό πρόσωπό σου”, αλλά για το “στρογγυλό πρόσωπό σου”. Και αν θες να σχολιάσεις τα κιλά σου -κακή συνήθεια από τη ρίζα της-, τουλάχιστον κάν’ το βάσει του αριθμού της ζυγαριάς και του ύψους σου, αντί της ιδέας που σου δημιουργεί ο καθρέφτης.   

Ζητάς συχνά επιβεβαίωση 

“Σου φαίνεται στραβή η μύτη μου;”, “είναι πολύ έντονα τα σπυράκια μου;”, “το στήθος μου είναι υπερβολικά φλατ;”. Τέτοιου τύπου ερωτήσεις ακούνε συχνά οι γνωστοί σου από εσένα. Κυρίως για να τσεκάρεις αν βλέπουν κι εκείνοι το ίδιο ελάττωμα που εσύ βλέπεις. Κάνεις, μάλιστα, τόσο συχνά τις ερωτήσεις, που οι γύρω σου αρχίζουν να τις αγνοούν. Εσύ, βέβαια, σκέφτεσαι ότι δεν θέλουν να σε στεναχωρήσουν και να σου πουν την αλήθεια, με αποτέλεσμα η αυτοπεποίθησή σου να πέφτει περισσότερο.  

Η λύση είναι -λυπάμαι- να καταπιέσεις τον εαυτό σου. Όσο κι αν νιώθεις την ανάγκη να ρωτήσεις για την εμφάνισή σου, πρέπει να συγκρατηθείς. Όχι μόνο για να μην πιέζεις τους άλλους, αλλά και για να σταματήσεις σταδιακά να συνδέεις την προσωπική σου αξία με την εμφάνισή σου. Μίλα για οτιδήποτε άλλο μαζί τους ή κάντε κάτι μαζί που θα σε κάνει να ξεχαστείς εντελώς.   

Προσπαθείς να αλλάξεις την εμφάνισή σου 

Ψάχνεις τρόπους να αλλάξεις εντελώς το χαρακτηριστικό που δεν σου αρέσει. Αυτό μπορεί να σημαίνει υπερβολικά πολύ γυμναστική, για να χάσεις βάρος, ή υπερβολική εκγύμναση ενός μόνο σημείου. Παράλληλα, μπορεί να είναι η χρήση άλλων μεθόδων, ακόμα και χειρουργικών. Αν, για παράδειγμα, έχεις θέμα με τα λεπτά σου χείλη, ίσως αποφασίσεις να βάλεις ενθέματα ή να δοκιμάσεις το -επικίνδυνο- #KylieJennerChallenge. 

Θα σε βοηθήσει να αφήσεις τόσο το body negativity, όσο και το body positivity. Για εσένα θα δουλέψει καλύτερα το body neutrality. Να αντιμετωπίζεις, δηλαδή, κάθε κομμάτι του σώματός σου ως κάτι καθαρά χρηστικό. Έτσι, θα μάθεις να ενδιαφέρεσαι περισσότερο για να το αν το κάθε τι κάνει καλά τη δουλειά που πρέπει, παρά για το πώς δείχνει.  

Αφήνεις την ανασφάλεια να επεμβαίνει στη ζωή σου 

Και ιδιαίτερα στην κοινωνική ζωή σου. Έχεις τόσο μεγάλη ανασφάλεια για τα κομμάτια της εμφάνισής σου που δεν βρίσκεις ωραία, έτσι ώστε να αποφασίζεις να μην βγεις. Έχεις την αίσθηση ότι όλοι θα σχολιάσουν αρνητικά, έστω κι από μέσα τους, τα υπερβολικά πλαδαρά μπράτσα σου, για παράδειγμα. Οπότε θεωρείς ότι η καλύτερη λύση για την ψυχική σου υγεία είναι να δεις όσο το δυνατόν λιγότερους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, όμως, δημιουργείς και τρέφεις περισσότερο το κοινωνικό άγχος σου.  

Μην περιμένεις να αλλάξεις το χαρακτηριστικό που σε ενοχλεί ή να βρεις ξαφνικά κίνητρο από το πουθενά. Πρέπει να πιεστείς. Αν ο μόνος λόγος, που ακυρώνεις το ραντεβού που σου πρότειναν ή την έξοδο με τους φίλους σου, είναι η ανασφάλεια, τότε παραμέρισέ την και βγες. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι το καλύτερο δυνατό πρώτο βήμα.  

Προσπαθείς να κρύψεις ό,τι δεν σου αρέσει 

Πιστεύεις ότι έχεις λεπτά χείλη, γι’ αυτό φροντίζεις να τα μεγαλώνεις με μολύβι και κραγιόν. Νομίζεις ότι έχεις πολλά σημάδια στο πρόσωπο και βάζεις στρώσεις makeup και πούδρας. Η κοιλιά σου σού φαίνεται πολύ μεγάλη και φοράς μόνο φαρδιές μπλούζες. Οι τρίχες στα πόδια σου φαίνονται πάρα πολλές, γι’ αυτό σε βλέπουν με παντελόνι χειμώνα και καλοκαίρι. Ωστόσο, όλα αυτά παρεμβαίνουν και στη ζωή σου. Δεν θα σε δουν ποτέ, για παράδειγμα, στην παραλία μιας και δεν μπορείς να κρύψεις αυτά που θες. Ίσως φροντίζεις και πάντα να ξυπνάς πριν τον σύντροφό σου, ώστε να τα καλύψεις πριν σηκωθεί. 

Θα σε βοηθήσει να δεις ότι τίποτα κακό δεν θα συμβεί αν δεν τα κρύψεις. Με άλλα λόγια, πρέπει και πάλι να πιεστείς. Όσο κι αν αισθάνεσαι μία ανάγκη να καλύψεις τις ατέλειές σου, καταπίεσέ την και μην κάνεις κάτι για αυτές. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις τονίσεις. Σημαίνει να μην κάνεις κινήσεις με σκοπό το καμουφλάρισμά τους.  

Τσεκάρεις συνεχώς το σώμα σου 

ΚΙ όταν λέμε “συνεχώς” εννοούμε επαναλαμβανόμενα και για πολύ ώρα. Εσύ το κάνεις, για να δεις τα ελαττώματα και να τα διορθώσεις. Ωστόσο, αν πράγματι πάσχεις από σωματική δυσμορφική διαταραχή, το να τσεκάρεις συνεχώς το σώμα σου θα σε οδηγήσει στο να βλέπεις όλο και περισσότερα κομμάτια του αρνητικά.  

Η αποτελεσματικότερη λύση είναι αυτή της “αντίθετης κίνησης”. Αυτό σημαίνει ότι την στιγμή που θα είσαι έτοιμος να τσεκάρεις πόσο έχουν χαλαρώσει τα μπράτσα σου, εσύ πρέπει να κατεβάσεις αμέσως το χέρι σου, ώστε να μην μπορείς να το δεις. Πιθανώς θα σε βοηθήσει για μία περίοδο να κρύψεις και τους καθρέφτες σου και να μην κοιτάς συχνά φωτογραφίες σου. Αυτοί είναι, εξάλλου, οι δύο βασικοί βοηθοί σου στο τσεκάρισμα. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!