Αρκεί να έχεις InstagramPinterest ή TikTok, για να έχεις κάνει μία πολύ απλή παρατήρηση. Η τεράστια πλειοψηφία των fashion εικόνων έχουν πρωταγωνίστριες λεπτές -κυρίως λευκές- γυναίκες. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες με περισσότερα κιλά δεν έχουν στιλ, αλλά ότι τα social media συνεχίζουν να επιλέγουν να μην τις βάλουν στο επίκεντρο. Αιτία; Η μακρά χοντροφοβική αντίληψη ότι ένα πιο παχύ σώμα δεν μπορεί να είναι ελκυστικό και είναι πάντα αντιαισθητικό.  

Μία ακόμα παρατήρηση που μπορείς να κάνεις για τις εικόνες μόδας που προβάλλονται; Οι λεπτές γυναίκες έχουν ακόμα ένα προνόμιο. Μπορούν να φοράνε σχεδόν ό,τι και όπως θέλουν και ξαφνικά να θεωρηθούν fashion icons. Ωστόσο, το ίδιο ακριβώς outfit σε μία γυναίκα με περισσότερα κιλά, δεν θα έχει τις ίδιες αντιδράσεις. Στο καλύτερο πιθανό σενάριο απλά θα περάσει αδιάφορο ως κάτι μη ιδιαίτερο. Στο χειρότερο θα αποτελέσει αντικείμενο χλευασμού και θα χαρακτηριστεί κακόγουστη ή εντελώς πρόχειρα ντυμένη. Και μιλάμε για το ακριβώς ίδιο outfit. Παράδειγμα; Ένα λευκό t-shirt μέσα από ένα πιο φαρδύ παντελόνι.  

Skinny or Fashionable; Ιδού η απορία

Ευτυχώς, ζούμε πλέον σε μία εποχή, που μπορεί το πρόβλημα να μην έχει λυθεί ακόμα, αλλά τουλάχιστον υπάρχουν φωνές που το καταδεικνύουν. Είναι οι φωνές που αυτό το διάστημα έχουν γεμίσει το νέο trend του TikTokSkinny or Fashionable. Τι ακριβώς είναι; Οι χρήστες βρίσκουν φωτογραφίες με outfits και τάσεις, που κυκλοφορούν παντού στο Pinterest και σε άλλες πλατφόρμες μόδας. Και μετά αναλύουν το αν η συγκεκριμένη εικόνα έχει πράγματι δείγματα στιλ ή αν απλά φαίνεται ωραία γιατί τα ρούχα φοράει μία αδύνατη κοπέλα. Σε κάποιες περιπτώσεις απλά αναλύουν ένα ένα τα κομμάτια, σε άλλες δοκιμάζουν οι ίδιοι ένα ίδιο ή παρόμοιο outfit. 

@brooklyndallen

I think this is raises an important convo that we need to have- #plussize #pinterest #skinnyorfashion ?

♬ son original – Slowed song

Το τελικό πόρισμα; Ναι, υπάρχουν αρκετά κομμάτια που είναι το ίδιο άνετα και ωραία (κάποιες φορές πιο ωραία) σε σώματα με περισσότερα κιλά. Τις περισσότερες φορές, όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Αποδομώντας ένα outfit ανακαλύπτουν ότι είναι πολύ πιο basic απ’ όσο πλασάρεται ότι είναι. Επιπλέον, αρκετά σύνολα πάνω σε πιο παχιά σώματα αρχίζουν να γίνονται αφορμές χοντροφοβικών σχολίων. Το σημαντικότερα όμως; Ένα μεγάλο ποσοστό τους είναι τρομερά άβολα, με το που δεν φοριούνται σε πολύ λεπτούς σωματότυπους, ενώ κάποια κομμάτια δεν είναι καν δυνατό να τα βρεις στο σωστό νούμερο και με την ίδια εφαρμογή.  

@senorapattinson

had to involve the iconic fashion icon that is SATC

♬ original sound – Lili

Μετάφραση όλων των παραπάνω με δύο λέξεις; Skinny privilege. Μπορούμε να το αλλάξουμε; Ναι, αν αλλάξουμε νοοτροπία. Αν αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε ότι όλα τα σώματα είναι όμορφα και όχι μόνο όσα φοράνε XS και S. Αν καταλάβουμε ότι το στιλ έχει να κάνει με την αισθητική και όχι με τον αριθμό της ζυγαριάς. Αν εγκαταλείψουμε τη λογική ότι το τάδε ρούχο είναι τάση, αλλά μόνο στον τάδε σωματότυπο, γιατί στο άλλον δεν ταιριάζει. Αν αρχίσουμε να βλέπουμε τα πάντα -και τα ρούχα-, χωρίς πρώτα να κοιτάμε τα κιλά.  

@emma.arletta

what do you think?! 🤭😳 #isitfashion #plussize #skinny #aritzia

♬ Darling – Trees and Lucy

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!