Μόλις μερικοί μήνες έχουν περάσει απ’ όταν κυκλοφόρησε μία παπαρατσική φωτογραφία της Billie Eilish με κολλητό τιραντωτό μπλουζάκι. Μόλις μερικοί μήνες αφότου ένα 29χρονος άντρας της έκανε ένα τεράστιο body shaming για την φωτογραφία αυτή. Αυτό που είχαμε πει και τότε είναι ότι το πρόβλημα με τέτοιες συμπεριφορές και σχόλια είναι το αποτέλεσμα που μπορεί να έχουν. Τόσο στην ψυχική, όσο και στην σωματική υγεία του δέκτη τους. Η τραγουδίστρια, σε συνέντευξη στο Vanity Fair, εξήγησε λίγο πολύ τις συνέπειες του body shaming 

Η σχέση με το σώμα της 

Η Billie Eilish ήταν πάντα ανοιχτή και ειλικρινής αναφορικά με τις ανασφάλειες για το σώμα της. Έχει περάσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής της με σωματική δυσμορφική διαταραχήαυτοτραυματίζοντας τον εαυτό της γιατί μισούσε το σώμα της και νιώθοντας ντροπή γι’ αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα φαρδιά ρούχα, με τα οποία την έχουμε συνηθίσει, δεν αποτελούν στιλιστική επιλογή, αλλά έναν τρόπος να κρύψει το σώμα της από τον κόσμο.  

Αν και, όπως η ίδια λέει, πλέον είναι σε καλύτερη κατάσταση, ο “πόλεμός” της με το σώμα της κρατάει περίπου πέντε χρόνια. Αυτό σημαίνει απ’ όταν ήταν μόλις 12 ετών. Εκείνη την εποχή δεν αυτοτραυματιζόταν μόνο, αλλά και λιμοκτονούσε τον εαυτό της και έπαιρνε διαιτητικά χάπια. Χάπια που σχολιάζει ότι υποσχόντουσαν να χάσει γρήγορα κιλά και τελικά απλά την οδηγούσαν στο να βρέχει το κρεβάτι της.  

Πώς ένιωσε με το viral body shaming που δέχτηκε;  

Πώς πήρε ένα τόσο έντονο body shaming, που έγινε viral; Η ίδια λέει ότι περισσότερο επηρεάστηκε η οικογένειά της, μιας και όλοι γνώριζαν ότι παλιά αυτοτραυματιζόταν εξαιτίας του σώματός της. Ανησυχούσαν, λοιπόν, μην συμβεί το ίδιο ξανά. Ωστόσο, η Eilish δηλώνει ότι αυτό που ένιωσε ήταν μία μεγάλη χαρά. Όχι για το body shaming προφανώς, αλλά που αυτό συνέβη τώρα. Συγκεκριμένα, σχολίασε: “Ήμουν πολύ, πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι στην τωρινή μου κατάσταση και αυτό δεν συνέβη τρία χρόνια πριν, όταν ήμουν στη μέση τις απαίσιας σχέσης μου με το σώμα μου, ή πέντε χρόνια πριν, που στην πραγματικότητα δεν έτρωγα”.  

Η σχέση της με το σώμα της έχει βελτιωθεί. Δεν μπόρεσε, όμως, να μην ολοκληρώσει το σχόλιο της με μία πικρία. Όπως είπε, πίστευε ότι τουλάχιστον θα ήταν η μόνη που έπρεπε να αντιμετωπίσει το μίσος για το σώμα της. Τελικά φαίνεται ότι όλο το διαδίκτυο μισεί το σώμα της.  

“Το διαδίκτυο μισεί τα σώματα όλων των γυναικών” 

Η δημοσιογράφος που της πήρε τη συνέντευξη, Keziah Weir, τής απάντησε χαρακτηριστικά ότι το διαδίκτυο μισεί τα σώματα όλων των γυναικών. Θα συμφωνήσουμε εν μέρει. Το διαδίκτυο και η κοινωνία μισούν όποιο σώμα δεν ανταποκρίνεται στα στάνταρ που έχουν τεθεί από τις βιομηχανίες του θεάματος. Ανεξαρτήτως φύλου.  

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, το body shaming που δέχτηκε πρόσφατα ο Kumail Nanjiani, επειδή γυμνάστηκε πολύ και κάποιοι πιστεύουν ότι παίρνει στεροειδή. Ή το body shaming, που δεχόταν ο Chadwick Boseman, ακόμα και εβδομάδες πριν φύγει από τη ζωή, επειδή είχε χάσει πολλά κιλά εξαιτίας της ασθένειάς του. Και οι άντρες, λοιπόν, κρίνονται για το σώμα τους. Στις γυναίκες, όμως, το body shaming είναι συχνότερο, γιατί σε αυτές έχουν τεθεί αρκετά περισσότερα στάνταρ που “πρέπει” να πιάσουν, στάνταρ αρκετά πιο μη ρεαλιστικά. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!