Οι διατροφικές διαταραχές στον κόσμο μας  

Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με το γεγονός, αλλά καλύτερα ας αρχίσουμε με τους αριθμούς. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάποια διατροφική διαταραχή. Σε περίπτωση που σου φαίνεται μικρός αριθμός, μεταφράζεται περίπου σε 700 εκατομμύρια ανθρώπους. Από αυτούς, το 26% θα κάνει ή έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ οι 10.200 θα πεθάνουν μέσα στον επόμενο χρόνο. Κάτι που γενικά μεταφράζεται σε έναν θάνατο ανά 52 λεπτά και εδραιώνει τις διατροφικές διαταραχές τη δεύτερη πιο θανατηφόρα ψυχική ασθένεια.  

Τα τελευταία 50 χρόνια τα ποσοστά των eating disorders όλο και αυξάνονται. Η αύξηση αυτή δεν οφείλεται στο σύνολο όσων νοσούν αλλά αποκλειστικά στις κοπέλες που βρίσκονται στις ηλικίες των 15 έως 24 ετών. Οι γυναίκες αποτελούν το 75% των ατόμων που πάσχουν από ανάλογες ασθένειες, με το 15% του πληθυσμού τους να έχει περάσει κάποια διατροφική διαταραχή κάποτε στη ζωή του. Παράλληλα, η ηλικιακή κατηγορία των 15 με 24, ανεξάρτητα από το φύλο, έχει 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να οδηγηθεί στον θάνατο.  

Η ανασφάλεια της Billie Eilish για το σώμα της 

Γιατί ξεκινήσαμε με τα στατιστικά; Διότι έτσι καταλαβαίνουμε καλύτερα τη βαρύτητα του θέματος. Η 18χρονη Billie Eilish μάς έχει συνηθίσει σε πολύ φαρδιά ρούχα, που δεν επιτρέπουν να δούμε τη γραμμή του σώματός της. Ο λόγος δεν είναι για να ξεχωρίσει κάνοντας κάποιο fashion statement. Η ίδια έχει δηλώσει ότι το κάνει, έτσι ώστε να αποφύγει την σεξουαλικοποίηση του κορμιού της και το body shaming. Μία 15χρονη -η ηλικία της Eilish όταν έκανε το μεγάλο “μπαμ”-, δηλαδή, αποφάσισε ότι θα φοράει φαρδιά παντελόνια εξαιτίας του φόβου που της δημιούργησε η κοινωνία μας. Ρούχα που ενίοτε μπορεί να μην είναι βολικά, να την ζεσταίνουν ή ακόμα και να μην της αρέσουν στο 100%. Απλά και μόνο, γιατί τα πρότυπα και η κριτική των media την έχουν πείσει ότι το σώμα της είναι άσχημο.  

Τι θα έπρεπε να κάνουμε 

Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα παίρναμε όλα τα παραπάνω δεδομένα και θα τα αντιμετωπίζαμε με προσοχή. Θα σκεφτόμασταν ότι η τραγουδίστρια όχι μόνο έχει δηλώσει την ανασφάλειά για το σώμα της, αλλά και ότι ανήκει στις επικίνδυνες για διατροφικές διαταραχές κατηγορίες. Είναι μόλις 18 χρονών και είναι γυναίκα. Θα σκεφτόμασταν ότι την παρακολουθούν εκατομμύρια έφηβοι ανά τον κόσμο, που έχουν τις δικές τους ανασφάλειες και τα δικά τους μη “τέλεια” σώματα. Θα ψάχναμε ένα τρόπο να δείξουμε σε αυτή την κοπέλα και σε όποιον νιώθει, όπως εκείνη, ότι δεν χρειάζεται να φοβάται. Ότι δεν πρόκειται να τον κρίνουμε αρνητικά αν δεν έχει αναλογίες μοντέλου. Ότι το σώμα του είναι όμορφο όπως ακριβώς είναι και ότι δεν χρειάζεται να το κρύβει με φαρδιά ρούχα, παρά μόνο αν πράγματι του αρέσουν.  

Όταν ένας 29χρονος κάνει body shaming σε μία 18χρονη με κανονικό σώμα 

Αποδεικνύεται, όμως, ότι δεν ζούμε σε έναν τέτοιον ιδανικό κόσμο. Ένας παπαράτσι φωτογράφισε την Eilish πριν μερικές μέρες, ενώ δεν φόραγε τα συνηθισμένα φαρδιά της ρούχα. Ίσως είναι η πρώτη φορά που την είδαμε με ένα μακό τιραντάκι και με ένα μακρύ αθλητικό σορτς. Στην ουσία, αυτή ήταν η πρώτη φορά που η 18χρονη αποφάσισε να ξεπεράσει την ανασφάλειά της και να μάς δείξει το αληθινό της σώμα. Το οποίο είναι απόλυτα κανονικό, δεν έχει πάνω του υπερβολές ούτε προς τους πάνω, ούτε προς τους κάτω αριθμούς της ζυγαριάς. Ωστόσο, από κάποιους δεν αντιμετωπίστηκε ως τέτοιο.  

Την στιγμή που ορισμένοι από εμάς σκεφτήκαμε “μπράβο στην Billie που ξεπερνάει τις ανασφάλειές της”, κάποιοι το είδαν διαφορετικά. Συγκεκριμένα, ο gamer χρήστης του Twitter GamesNosh αποφάσισε να σχολιάσει ότι η τραγουδίστρια έχει αναπτύξει σώμα 30αρας μητέρας που πίνει κρασί. Ας μην πιάσουμε τα επιμέρους προβλήματα αυτής της φράσης -την άποψή του, δηλαδή, για τις γυναίκες είτε στα 30 τους, είτε που γίνονται μητέρες-. Ας μείνουμε στο γεγονός ότι ένας άντρας 29 ετών -ναι, δεν το έγραψε παιδί γυμνασίου- αποφάσισε ότι ήταν σκόπιμο να πάρει το κινητό του και να μιλήσει αρνητικά για το σώμα μίας έφηβης κοπέλας. Το απόλυτα κανονικό σώμα μίας έφηβης κοπέλας.  

Η αντίδρασή του στις αρνητικές κριτικές

Αρχικά, να πούμε ότι 1.000 άνθρωποι έκαναν retweet, ενώ σχεδόν 13 χιλιάδες δήλωσαν πως τους αρέσει το tweet του. Ωστόσο, ήταν πολλοί περισσότεροι εκείνοι που έσπευσαν να υπερασπιστούν την Billie προσπαθώντας μάλιστα να “ρίξουν” εντελώς το tweet από την πλατφόρμα. Άνθρωποι του γράφουν ότι έτσι οι νέοι παθαίνουν διατροφικές διαταραχές. Άλλοι λένε ότι το σώμα της είναι όμορφο, όπως είναι. Άλλοι ότι πριν γράψει κάτι, θα πρέπει να σκέφτεται ποια είναι η πιθανή ψυχική κατάσταση του εκάστοτε ατόμου. Άλλοι του επιτίθενται μιλώντας αρνητικά για τη δική του εμφάνιση και τα κιλά, πράγμα βέβαια που στην πραγματικότητα τους ρίχνει στο δικό του επίπεδο.  

Όλη αυτή η αρνητική κριτική, όμως, δεν πτόησε τον Chris Heeley, όπως είναι το πραγματικό του όνομα. Κάποιος άλλος στη θέση του ίσως είχε ζητήσει συγγνώμη, ίσως είχε διαγράψει το tweet ή ίσως παρέμενε έστω σιωπηλός. Τι κάνει αυτός; Κατ’ αρχάς, είναι τόσο περήφανος για το viral tweet του, που το καρφίτσωσε στον λογαριασμό του. Την ίδια μέρα, έγραψε ένα δεύτερο tweet: “Μπορώ να πω με 100% ειλικρίνεια ότι εάν αδύνατες διάσημες άρχιζαν να έχουν διατροφικές διαταραχές, επειδή κάποιος τυχαίος βλάκας, όπως εγώ, έκανε ένα tweet, θα το έκανα κάθε μέρα”.  

Θεώρησε, ωστόσο, ότι πρέπει να εμβαθύνει κι άλλο στην άποψή του. Την επόμενη ακριβώς μέρα το έκανε με λιγότερες λέξεις. Συγκεκριμένα, ο 29χρονος πόσταρε ένα illustration που έδειχνε μία υπέρβαρη Billie Eilish να ανοίγει το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου της. Μέσα σε αυτό υπήρχαν σακούλες από φαστφουντάδικα.  

Κι επειδή, όπως είπαμε, κάποιοι αναρωτήθηκαν και σχολίασαν για το δικό του σώμα, έπρεπε να απαντήσει. Το πρόβλημα δεν είναι ότι σχολίασε αρνητικά όσους του έκαναν body shaming, παρά το γεγονός ότι κι εκείνος έκανε το ίδιο. Το πρόβλημα είναι ότι και πάλι βρήκε αφορμή να σχολιάσει την Billie Eilish. “Ορίστε, κάντε μου body shaming. Είμαι σε καλύτερη φόρμα από την Billie Eilish. Θα νόμιζες ότι μία διάσημη που βρίσκεται στη δημόσια σφαίρα με εκατομμύρια και personal trainers στη διάθεσή της, θα τα πήγαινε καλύτερα από έναν gamer που ανεβάζει κακίες”, έγραψε και πόσταρε μαζί με τρεις φωτογραφίες του.  

Η αντίδραση της Billie Eilish  

Η 18χρονη δεν έδωσε καμία άμεση απάντηση στον GamesNosh. Έκανε μόνο μία κίνηση, που μοιάζει ως αντίδραση σε εκείνον. Μία μέρα μετά το πρώτο tweet του, ανέβασε στις ιστορίες της στο Instagram ένα βίντεο από το TikTok. Σε αυτό, ακούμε την Chizi Duru να λέει: “Πρέπει να αρχίσετε να κανονικοποιείτε τα πραγματικά σώματα, εντάξει; Δεν έχουν όλοι ένα βαγόνι από πίσω τους. Οι κοιλιές είναι φυσιολογικές, είναι φυσιολογικές! Τα στήθη πέφτουν, ειδικά μετά τον θηλασμό. Το Instagram δεν είναι αληθινό”.    

https://www.instagram.com/p/CGDdZRZgl2V/