Συχνά ξεχνάμε ότι το body shaming δεν αφορά ούτε μόνο τις γυναίκες, ούτε μόνο τους υπέρβαρους. Αν και πάνω σε αυτές τις δύο κατηγορίες έχουν χτιστεί περισσότερα στερεότυπα από τα media, η ιστορία μάς έχει αποδείξει ότι αν κάποιος θέλει να σχολιάσει αρνητικά το σώμα ενός άλλου ανθρώπου, θα το κάνει ανεξάρτητα από τον σωματότυπό του. Συνήθως τα κριτήρια είναι άλλα, μερικές φορές πιο υπόγεια.  

Πιο πρόσφατη απόδειξη είναι ο Kumail Nanjiani. Ο ηθοποιός θα είναι ένα από τους πρωταγωνιστές των Eternals, του νέου franchise σούπερ ηρώων της Marvel. Το έμαθε τον Δεκέμβριο του 2018 και από τότε ξεκίνησε τη διαδικασία που σχεδόν όλοι οι άντρες της Marvel ακολουθούν. Διατροφή και γυμναστική, για να γίνει ο πιο μυώδης-φέτες εαυτός του.  

Το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον αποστομωτικό. Σχεδόν πονάμε μόνο που σκεφτόμαστε τη δουλειά που πρέπει να έριξε για να το πετύχει. Κι ο ίδιος είναι δικαίως πολύ περήφανος γι’ αυτό. Έχει ανεβάσει αρκετές φωτογραφίες του, που μάς δείχνει το πιο γυμνασμένο σώμα του, για να μιλήσει για την σκληρή προσπάθεια που κατέλαβε, αλλά και για να σημειώσει ότι δεν θα τα είχε καταφέρει αν από δίπλα δεν είχε τους καλύτερους γυμναστές και διατροφολόγους, που πλήρωσε η Marvel 

Το body shaming

Ωστόσο, κάποιοι σχολίασαν αρνητικά την ανανεωμένη του εμφάνιση. Αφορμή ήταν μία φωτογραφία που ανέβασε ο Nanjiani τρώγοντας γλυκό, για να ευχηθεί καλή χρονιά. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε ένα body shaming εναντίον του σε Instagram και Twitter, με τους χρήστες να τον χαρακτηρίζουν τερατόμορφο και να τον κατηγορούν ότι έχει πάρει στεροειδή. Και φυσικά κάποιοι άρχισαν να κάνουν και κοροϊδευτικά posts εναντίον του. Κυρίως, γιατί τα μπράτσα του τούς φαίνονται πολύ φουσκωμένα και το πρόσωπό του αλλαγμένο.  

Ας σταθούμε βασικά σε δύο σημεία. Κατ’ αρχάς, όποιος έχει επιχειρήσει πειθαρχημένα και για μεγάλο διάστημα την αλλαγή που έκανε ο ηθοποιός, γνωρίζει ότι τέτοιες αλλαγές είναι δυνατές και λογικές. Ειδικά όταν έχεις από πίσω σου τους καλύτερους επαγγελματίες στον τομέα. Κατά δεύτερον, είναι τουλάχιστον ειρωνικό να κάνουμε body shaming σε κάποιον που απέκτησε τον σωματότυπο, που η κοινωνία “πουλάει” στους άντρες ως ιδανικό, και για τον οποίο άλλοι θεωρούνται sex symbols.  

Φταίει που δεν τον λένε Chris;

Δεν είναι τυχαίο, που οι υποστηρικτές του Nanjiani κατηγορούν τους body shamers του και για ρατσισμό. Ο Chris Pratt, ο Chris Evans και ο Chris Hemsworth έγιναν σούπερ ήρωες της Marvel και είχαν την ίδια -ίσως και μεγαλύτερη- σωματική εξέλιξη με εκείνον. Κανένας, όμως, σχεδόν δεν ασχολήθηκε με το να τους πει τέρατα ή να τους κατηγορήσει για χρήση στεροειδών. Αντιθέτως, άρχισαν να μπαίνουν στις λίστες με τους πιο σέξι άντρες της χρονιάς.  

Οι μοναδικές τους διαφορές με τον Nanjiani; Τους λένε Chris, είναι ξανθοί και είναι λευκοί. Και μάλλον για την διάκριση φταίει το λευκοί. Άλλωστε και ο Henry Cavill αύξησε τρομερά τον όγκο και τη γράμμωσή του για τον ρόλο του Superman, χωρίς να ακούσει αρνητικές κριτικές, και δεν είναι ούτε ξανθός, ούτε τον λένε Chris.