Δεν είναι άγνωστο ότι μόλις τα τελευταία χρόνια η διαφορετικότητα άρχισε να θεωρείται κάτι φυσιολογικό και όμορφο. Αν κοιτάξουμε ελάχιστα πίσω στον χρόνο, θα δούμε ότι σε κοντινές μας δεκαετίες δεν αποτελούσε παρά αφορμή για διακρίσεις, bullying και κοινωνικό παραγκωνισμό. Και γι’ αυτό δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε αποκλειστικά τον μέσο άνθρωπο της τότε εποχής.  

Τα media έπαιζαν και παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πώς αντιλαμβανόμαστε συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων. Δεν έχουν μόνο τη δύναμη να δώσουν την ικανοποίηση της συμπερίληψης, αλλά και να διαμορφώσουν μία εικόνα στην κοινή γνώμη για το τι είναι “φυσιολογικό”. Σήμερα σε αυτό παίζουν τεράστιο ρόλο τα social media. Παλιότερα, όμως, από τους μεγάλους πρωταγωνιστές ήταν τα περιοδικά, με τα εξώφυλλα και τις διαφημίσεις τους. Και δεν έκαναν πολύ καλή δουλειά. Στις σελίδες τους πόζαραν σχεδόν αποκλειστικά λεπτές cis λευκές γυναίκες.  

Η φωτογράφος Julia Comita και η makeup artist Brenna Drury αποφάσισαν να διορθώσουν το λάθος των παλιών περιοδικών και συγκεκριμένα αυτών των 70s. Δημιούργησαν το project Prim ‘n Poppin, ώστε να αναπλάσουν παλιές διαφημίσεις και να τις κάνουν περισσότερο συμπεριληπτικές. Χάρη σε αυτές, βλέπουμε προϊόντα ομορφιάς από τη δεκαετία του ‘70 να έχουν ως βασικά πρόσωπα άτομα με λεύκη, μη cis, όχι λευκά, με διαφορετικές σεξουαλικότητες και όχι με αποκλειστικά skinny σωματότυπους 

© Julia Comita

Βασικός τους στόχος; Να καταφέρουν αυτό που ούτε καν προσπάθησαν οι πρωτότυπες διαφημίσεις. Να κανονικοποιήσουν, δηλαδή, τη διαφορετικότητα και να πείσουν σύγχρονες εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Μπορεί να βρισκόμαστε, εξάλλου, σε ένα καλύτερο σημείο συγκριτικά με τα 70s, αλλά έχουμε ακόμα αρκετά βήματα μπροστά μας, ώστε το διαφορετικό να μην εξισώνεται πλέον καθόλου με το μη κανονικό.

© Julia Comita

© Julia Comita

© Julia Comita

© Julia Comita